Vaasan yliopisto

Työvoimapula nosti työnhyvinvoinnin johtamisen elintärkeäksi kysymykseksi – Fokus-hankkeessa kehitettiin ilmainen arviointi- ja työkalupakki

Jaa
Työhyvinvoinnista on tullut työpaikkojen kuuma aihe työvoimapulan kurittaessa organisaatioita. Hyvinvoiva työntekijä viihtyy, pysyy ja lisää yrityksen tuottavuutta. Vaikka työnhyvinvointi koetaan tärkeäksi, sitä ei välttämättä johdeta suunnitellusti ja tavoitteellisesti. Vaasan yliopiston johtamassa Fokus työhyvinvoinnin johtamiseen -hankkeessa onkin luotu uusi ilmainen menetelmä ja työkalupakki organisaation työhyvinvoinnin johtamisen tilan kartoittamiseen ja kehittämiseen.
Professori Riitta Viitala kertoo työhyvinvoinnin johtamisesta Fokus-hankkeen seminaarissa 10. toukokuuta sekä juuri julkaistussa Oivalluksia-tiedepodcastissa. Kuva: Riikka Kalmi
Professori Riitta Viitala kertoo työhyvinvoinnin johtamisesta Fokus-hankkeen seminaarissa 10. toukokuuta sekä juuri julkaistussa Oivalluksia-tiedepodcastissa. Kuva: Riikka Kalmi

– Työvoiman pito- ja vetovoima ovat monille organisaatioille elintärkeitä strategisia kysymyksiä. Työhyvinvoinnin heikkeneminen näkyy vaihtuvuutena, poissaoloina, huonona suoriutumisena ja ilmapiirinä sekä lopulta työnantajamaineen heikkenemisenä. Siihen ei ole millään organisaatiolla varaa, perustelee hankkeen vetäjä, Vaasan yliopiston johtamisen professori Riitta Viitala, joka puhuu keskiviikkona 10. toukokuuta Fokus työhyvinvoinnin johtamiseen -seminaarissa Vaasan yliopistossa.

Yrityksen tai organisaation kannattaakin satsata työhyvinvoinnin systemaattiseen kehittämiseen ja johtamiseen, jossa työhyvinvoinnille asetetaan selkeät tavoitteet, valitaan tarkoituksenmukaiset keinot ja määritellään selkeät vastuut. Lisäksi työhyvinvointiin ja sen edistämiseen tulee varata riittävät resurssit. Tulee myös miettiä, miten työhyvinvoinnin johtamisen onnistumista mitataan ja miten sitä kehitetään edelleen.

– Työhyvinvoinnin johtaminen on määrätietoista ja tavoitteellista toimintaa, kun taas työhyvinvoinnin kehittäminen on ollut vanhastaan usein vain ruiskeenomaista ongelmiin tarttumista, Viitala kuvailee.

Seminaarissa kuullaankin Viitalan esityksen lisäksi yritysten hyviä esimerkkejä työhyvinvoinnin johtamisesta. VV-Kuivauksen toimitusjohtaja Janne Haapamäki kertoo, miten työhyvinvointia johdetaan arvoilla ja hyvällä johtamisella. Ilkka Oyj:n henkilöstöjohtaja Annika Tuovinen puolestaan valottaa työhyvinvoinnin johtamisen käytäntöjä ja prosesseja isossa konsernissa.

Työhyvinvoinnin johtamisessa haasteita etenkin pk-yrityksissä

Fokus-hankkeessa saatujen tulosten mukaan työhyvinvoinnin johtaminen ei näytä vielä olevan hyvällä tasolla suomalaisissa organisaatioissa. Oman työhyvinvointinsa johtamisen tilaa tähän mennessä arvioineiden yritysten vastausten keskiarvo jäi mittaristolla alle puolenvälin, arvioinnin ollessa yhdestä viiteen.

– 50–249 henkilön yrityksissä tuntuu olevan eniten haasteita. Erityisesti keinojen, vastuunjaon ja tehtävänkuvien sekä lähijohtajien valmiuksien suhteen ollaan heikkoja, samoin työhyvinvoinnin kehittämisen, sanoo hankkeen koordinaattori, tutkimusjohtaja Paula Naumanen Vaasan yliopistosta.

Pelkkä tietoisuus paremmista käytänteistä ei tutkijoiden mukaan riitä muuttamaan työhyvinvoinnin johtamista. Varsinkin pk-yrityksissä, joissa muutenkin rimpuillaan pienten resurssien kanssa, johtamisen kehittämiseen ei välttämättä löydy aikaa eikä käsipareja. Fokus-hankkeessa onkin haluttu tarjota kättä pidempää. Uusi arviointimenetelmä ja tieto- ja työkalupaketti auttavat yrityksiä kehittämään työhyvinvointia harkitusti ja resurssit huomioiden. Työhyvinvoinnin kehittämisen alkuun pääsee alkuarvioinnilla, ja vastausten perustella annetaan palaute ja kehittämisehdotuksia. 

– Yritykset ja organisaatiot voivat tehdä kuntokartoituksen, josta käy ilmi, missä jamassa yrityksen työhyvinvoinnin johtaminen tällä hetkellä on.  Olemme rakentaneet siihen kylkeen todella kattavan, massiivisen työkalupaketin. Ja tämä kaikki on tarjolla ilmaiseksi, kertoo Viitala.

Fokus-hankkeessa kehitetty uusi työhyvinvoinnin johtamisen arviointimenetelmä ja työkalupaketti löytyy sivustolta https://www.fokukseen.fi.

Työkalupakettiin kuuluu muun muassa Fokus-kirja työhyvinvoinnin johtamiseen, joka tarjoaa tietoa kehittämisestä käytännön toimenpiteisiin, laeista lomakkeisiin ja sanastoista elinkaariajatteluun. Täydentävinä työkaluina hankkeessa on kehitetty organisaatioille kriisinhallintaohje ja KriisiApuri. FOKUS kriisien hallintaan -ohje antaa ohjeistuksia tartuntavaaran, onnettomuuksien, liiketoimintamuutosten, henkilöistä aiheutuvien kriisien ja kyberongelmien hallintaan. KriisiApurin voi ladata sovelluksena älylaitteelle, ja siten pitää ohjeet mukana jatkuvasti. Tutkijat kertovat, että jo tuhannet yritykset ovat jo ladanneet hankkeen työkaluja ja tuotoksia.

Kesäkuussa päättyvässä Fokus työhyvinvoinnin johtamiseen -hankkeessa ovat olleet mukana Vaasan yliopisto, Turun yliopisto ja Turun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto ja Oulun ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yliopisto ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu sekä Lapin yliopisto. Kolmivuotinen hanke on saanut sosiaali- ja terveysministeriön myöntämää Euroopan sosiaalirahaston (ESR) avustusta.

Lisätiedot

Riitta Viitala, professori, Vaasan yliopisto, p. 029 449 8431, riitta.viitala@uwasa.fi

Paula Naumanen, tutkimusjohtaja, Vaasan yliopisto, p. 0400 272564, paula.naumanen@uwasa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Professori Riitta Viitala kertoo työhyvinvoinnin johtamisesta Fokus-hankkeen seminaarissa 10. toukokuuta sekä juuri julkaistussa Oivalluksia-tiedepodcastissa. Kuva: Riikka Kalmi
Professori Riitta Viitala kertoo työhyvinvoinnin johtamisesta Fokus-hankkeen seminaarissa 10. toukokuuta sekä juuri julkaistussa Oivalluksia-tiedepodcastissa. Kuva: Riikka Kalmi
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan yliopisto
Vaasan yliopisto
Wolffintie 32, FI-65200 Vaasa PL 700
65101 Vaasa

http://www.uwasa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Kyberhyökkäykset ovat uhka kriittisille infrastruktuureille – Vaasan yliopiston uusi virtuaalilaboratorio auttaa parantamaan kyberturvallisuutta14.9.2023 10:14:12 EEST | Tiedote

Vaasan yliopistoon on perustettu ainutlaatuinen virtuaalilaboratorio, jonka avulla voidaan parantaa sähköverkkojen ja muiden kriittisten infrastruktuurien kyberturvallisuutta. Lisäksi yliopiston johtamissa hankkeissa on kehitetty uutta laboratoriota hyödyntävä kurssi sekä ohjeistusta älykkäiden sähköverkkojen kyberturvallisuuden koulutukseen.

NextGen-hankkeessa etsitään ratkaisuja ruokahävikin vähentämiseen hotelleissa ja ravintoloissa12.9.2023 12:41:56 EEST | Tiedote

Ruokahävikin vähentäminen on yritysten vastuullisuustavoitteiden ja ruoka-alan kohoavien kustannusten myötä ajankohtaisempaa kuin koskaan. Vaasan yliopiston Tulevaisuuden hävikkiä vähentävä buffetruokailu eli NextGen-hankkeessa kehitetään ruokahävikkiä vähentäviä ratkaisuja matkailu- ja ravintola-alalle uuden teknologian ja sosiokulttuurisen muutoksen avulla. Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään 11.–17. syyskuuta 2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme