Yksi näistä taiteilijakodeista on suomalaisten suosikki – äänestys käynnissä!
Museokortin erikoispalkinto 2023 jaetaan yleisön äänestämälle taiteilijakodille. Äänestyksessä on ehdolla kuusi kiehtovaa kohdetta, jotka esittelevät eri aikakausien taiteilijaelämää eri puolilla maata.
Yleisöäänestyksen ehdokkaat Museokortti-palkinnon 2023 voittajalle
- Särestöniemi-museo, Kittilä
- Casa Haartman, Naantali
- Visavuoren museo, Valkeakoski
- Paateri, Lieksa
- Halosenniemi, Tuusula
- Laila Pullinen – veistospuisto & kotimuseo, Vantaa
Ääniä on annettu jo lähes 4 000. Aikaa suosikkikohteen äänestämiseen on 19.5. asti. Äänestäneiden kesken arvotaan kaksi Museokorttia.
Museokortin erikoispalkinto luovutetaan yleisön suosikille Museoliiton 100-vuotisjuhlassa valtakunnallisilla Museopäivillä
Tänä vuonna ehdokkaiksi on valittu joukko erilaisia taiteilijakoteja eri puolilta Suomea. Ehdolla olevat kuusi taiteilijakotia edustavat toisistaan poikkeavia tyylisuuntia, aikakausia sekä alueita. Mukana on kansallisromanttisia hirsihuviloita, erämaan keskelle rakennettuja omaleimaisia luomuksia, kartanomiljöö sekä 1920-luvun tunnelmaa. Viime vuoden ehdokkaiden teemana oli linnat, ja erikoispalkinnon voittajaksi äänestettiin Olavinlinna.
Museokortin vuosittainen erikoispalkinto luovutetaan eniten ääniä keränneelle taiteilijakodille Suomen Museoliiton järjestämillä Museopäivillä Helsingissä 25. toukokuuta. Tänä vuonna Museoliitto viettää 100-vuotisjuhlavuottaan. Voittaja julkistetaan Museogaalassa, jossa jaetaan muun muassa Vuoden museo, Vuoden museojulkaisu ja Vuoden viestintäteko -palkinnot.
Esittelyssä ehdokkaat – monipuolinen kattaus ainutlaatuisia taiteilijakoteja
Halosenniemi on taidemaalari Pekka Halosen ja hänen perheensä kansallisromanttinen, hirsinen koti ja erämaa-ateljee Tuusulanjärven rannalla. Vuonna 1902 valmistunut taiteilijakoti kertoo Halosen taiteesta, hänen elämäntyöstään ja ystävistään, jotka loivat maineikkaan Tuusulan Rantatien taiteilijayhteisön.
Kuvataiteilija Reidar Särestöniemen kotitila on hämmästyttävä kohde keskellä syrjäistä Lapin erämaata. Kittilän Kaukosen kylässä sijaitseva Särestöniemi-museo koostuu 1800-luvulla rakennetusta sukutilasta sekä taiteilijan 1970-luvulla rakennuttamista galleria- ja ateljeerakennuksista.
Puuta rakastaneen kuvanveistäjä Eva Ryynäsen taiteilijakotiin Paateriin kuuluvat tunnelmalliset hirsiset ateljee, kirkko, kotitalo ja galleriakahvila metsän siimeksessä. Vuosikymmenten saatossa Lieksan Vuonisjärven kylälle syntyneen kokonaisuuden helmi on vuonna 1991 valmistunut kirkko, joka on Ryynäsen suurikokoisin ja tunnetuin työ.
Casa Haartman on taiteilija ja kulttuurivaikuttaja Axel Haartmanin ja hänen vaimonsa Hedvigin taiteilijakoti Naantalissa. Vuonna 1926 valmistuneen rakennuksen hillitty ulkokuori kätkee sisälleen koristeellisen sisustuksen sekä taideaarteita, kuten Helene Schjerfbeckin teoksia.
Vanajaveden äärellä sijaitseva Visavuori on kuin pieni linna. Kuvanveistäjä Emil Wikströmin suunnittelema ja toteuttama taiteilijakoti viitoitti tietä muille luonnon helmaan etsiytyville taiteilijoille 1800-luvun lopulla. Vuosina 1893-1912 rakennettua Visavuorta kutsutaankin ensimmäiseksi suomalaiseksi erämaa-ateljeeksi.
Uniikki veistospuisto ja kuvanveistäjän kotimuseo tunnelmallisessa Nissbackan kartanomiljöössä Vantaalla. Kuvanveistäjä, professori Laila Pullisen (1933–2015) taiteessa keskeisiä elementtejä olivat antiikki ja informalismi, historia ja hetken hauraus, luonnon lainalaisuudet ja ihminen näiden kaikkien risteymäkohdassa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna SeppäläViestinnän asiantuntija
Puh:044 4300 716susanna.seppala@museot.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museokortti
Alvar Aallon skeittialtaat, hyperrealismia ja Hello Kitty -huumaa – katso kesän puhutuimmat uutuusnäyttelyt!20.6.2024 12:03:15 EEST | Tiedote
Ihmettele hyperrealistista taidetta Tampereella, koe EGSin utopistinen suurlähetystö Helsingissä tai lähde Jyväskylään selvittämään, mitä yhteistä on Alvar Aallolla ja skeittauksella. Museokesä tarjoaa kotimaisia klassikoita, muoti-ikoneja ja kansainvälistä valokuva-, lasi- ja veistostaidetta. Kokosimme kiinnostavimmat uutuusnäyttelyt ympäri maan.
30 kotimaan matkailuvinkkiä – katso kesäloman suosikkikohteet4.6.2024 12:39:23 EEST | Tiedote
Kotimaan nähtävyydet voi kiertää pienellä budjetilla. Sadoista elämyksistä matkailija voi valita kohteekseen vaikka katutaiteen valtakunnan, käsinveistetyn kirkon, salaperäisen vankilan tai muita kesän vetonauloja. Museokortti kokosi 30 ideaa kesän lomareissuille.
Museokortin erikoispalkinto myönnettiin Suomen merimuseolle – Jäänmurtaja Tarmo sai yleisön kananlihalle23.5.2024 22:54:54 EEST | Tiedote
Kotkan Merikeskus Vellamossa sijaitseva Suomen merimuseo nousi yleisön suosikiksi Museokortin äänestyksessä. Kohteelle myönnettiin erikoispalkinto Museoliiton järjestämässä Museogaalassa 23. toukokuuta osana valtakunnallisia museopäiviä. Gaalassa jaettiin myös Vuoden museo -palkinto.
Nämä merimuseot on valittu ehdokkaiksi – suomalaiset valitsevat suosikkinsa!10.5.2024 15:07:33 EEST | Tiedote
Yleisö valitsee Museokortin erikoispalkinnon voittajan, joka julkistetaan Museogaalassa osana valtakunnallisia museopäiviä 23. toukokuuta. Tänä vuonna ehdokkaat koostuvat kuudesta kiehtovasta merikohteesta. Kohteet ovat Maarianhaminasta, Turusta, Loviisasta, Pietarsaaresta, Raumalta ja Kotkasta.
Kysely paljastaa 10 tapaa, miten kulttuuri edistää hyvinvointia!17.4.2024 16:07:25 EEST | Tiedote
Museokortin asiakaskyselyssä selvitettiin, miten kulttuuri tukee hyvinvointia. 3 500 vastauksen pohjalta on koottu 10 keskeistä hyvinvointivaikutusta, jotka taide ja kulttuuri voivat saada aikaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme