Museokortti

Kysely paljastaa 10 tapaa, miten kulttuuri edistää hyvinvointia!

Jaa

Museokortin asiakaskyselyssä selvitettiin, miten kulttuuri tukee hyvinvointia. 3 500 vastauksen pohjalta on koottu 10 keskeistä hyvinvointivaikutusta, jotka taide ja kulttuuri voivat saada aikaan.

Kyselyssä mukaan taiteen ja kulttuurin koettiin tukevan hyvinvointia muun muassa vahvistamalla ihmissuhteita ja yhteisöllisyyttä.
Kyselyssä mukaan taiteen ja kulttuurin koettiin tukevan hyvinvointia muun muassa vahvistamalla ihmissuhteita ja yhteisöllisyyttä. Usva Torkki / Museokortti

Kulttuurin hyvinvointivaikutukset -kyselyssä selvitettiin, millaisia vaikutuksia kulttuuri- ja taide-elämyksillä on hyvinvointiin. Verkkokyselyyn vastasi 3 500 henkilöä helmikuussa 2024.

Noin 95 prosenttia kyselyyn vastanneista koki taiteen ja kulttuurin vaikuttavan positiivisesti omaan hyvinvointiin ja jaksamiseen.

Kulttuurielämysten koettiin tarjoavan muun muassa monipuolisia mahdollisuuksia virkistykseen, oppimiseen, sosiaaliseen vuorovaikutukseen, luovuuteen, stressin lievittämiseen, rentoutumiseen sekä näkökulman laajentamiseen.

Sitaatit ovat otteita kyselyn avoimista vastauksista.

1. Rentoutuminen ja mielialan kohentuminen

Kyselyn mukaan taide- ja kulttuurielämykset tarjoavat ihmisille mahdollisuuden virkistäytymiseen ja rentoutumiseen arjen keskellä.

95% vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että erilaiset kulttuurielämykset vaikuttavat hyvinvointiin rentouttamalla. Yhtä moni koki taiteen ja kulttuurin tukevan hyvinvointia myös kohentamalla mielialaa.

Erityisesti museokäynnit, taidenäyttelyt ja teatteriesitykset mainittiin rentouttavina ja mieltä virkistävinä kokemuksina.

”Kulttuuri rauhoittaa, rentouttaa, energisoi ja lohduttaa. Museoissa käymisestä tulee hyvä, rentoutunut olo, kun saa rauhassa käydä katselemassa näyttelyitä.”

2. Uudet näkökulmat

Taiteen ja kulttuurin koettiin tarjoavan myös uusia näkökulmia ja herättävän ajatuksia eri aiheista. Jopa 98% vastaajista oli täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että kulttuurielämykset vaikuttavat hyvinvointiin tarjoamalla virikkeitä ja ajateltavaa.

Vastaajat kertoivat kulttuurin tuovan perspektiiviä omaan elämään ja mahdollisuuden peilata nykyhetkeä historiaan sekä avaavan uudenlaisia näkökulmia elämän moninaisuuteen. Kulttuurikokemusten koettiin syventävän historian tuntemusta ja auttavan ymmärtämään maailmaa monipuolisemmin.

"Museokäynneillä oppii historiasta: ne auttavat ymmärtämään tämän päivän ihmistä, laittavat ajattelemaan ja antavat erilaisia näkökulmia."

3. Yhteinen aika läheisten kanssa ja uudet sosiaaliset kohtaamiset

Monet kulttuurielämykset, kuten museokäynnit, teatteriesitykset, konsertit ja elokuvateatterit, tarjoavat myös mahdollisuuden vuorovaikutukseen muiden kanssa. Kyselyssä nousi esiin taiteen ja kulttuurin merkitys yhdessäolon, yhteisöllisyyden ja ihmissuhteiden vahvistamisessa. Kulttuurin parissa voi viettää laatuaikaa ystävien ja perheenjäsenten kanssa ja toisaalta tavata uusia ihmisiä.

Kyselyn mukaan museoissa vieraillaan yksin sekä kaverin, kumppanin tai perheen kanssa. Myös lapsenlapsia viedään esimerkiksi museovierailuille. Yli puolet käy kaverin tai kumppanin kanssa museoissa. Puolet vastaajista kertoi vierailevansa museossa myös yksin. 45% vastaajista kävisi useammin museoissa, jos museokäynneille olisi seuraa.

"Yhteinen aika läheisten kanssa on aina hienoa, ja kokemusten jakaminen on tärkeää. Sosiaalisuus hoitaa aivoja.”

4. Stressin lievittäminen ja voimavarojen vahvistaminen

Kyselyyn vastanneista suurin osa (75 %) koki kulttuurin vaikuttavan eniten psyykkiseen hyvinvointiin, esim. lievittämällä stressiä ja kohentamalla mielialaa.

Kulttuuri ja taide voi lievittää ahdistusta ja stressiä tarjoten hetken pakopaikan arjen haasteista. Monille kyselyn vastaajista taide ja kulttuuri toimivat keinona unohtaa hetkeksi arjen huolet ja keskittyä hetkeen. Kulttuurin koettiin auttavan irtautumaan stressistä ja antavan voimia jaksaa paremmin.

"Stressi helpottaa, kun aisteille tulee muuta hommaa."

5. Luovuuden ja inspiraation lisääntyminen

Kulttuuri ja taide inspiroivat ihmisiä ja voivat herättää uusia ideoita omaan harrastukseen ja tekemiseen. Monet kyselyyn vastanneet mainitsivat saavansa inspiraatiota erilaisista kulttuurielämyksistä, kuten taidenäyttelyistä ja musiikista.

"Annos kulttuuria saa ajatukset luovaan lentoon."

6. Nautinnon ja elämyksellisyyden kokeminen

Taide ja kulttuuri tarjoavat monille nautinnollisia ja elämyksellisiä hetkiä, jotka voivat jäädä pitkäksi aikaa muistoihin ja vaikuttaa positiivisesti mielialaan. Vastajaat mainitsivat kulttuurielämysten tuovan hyvää mieltä ja iloa.

”Kun elämä on arkipäiväistä, kulttuuri tuo elämään iloa, nautintoa ja hyvää mieltä."

7. Uuden oppiminen

Kyselyn mukaan taide ja kulttuuri ovat olennainen osa yleissivistystä ja tarjoavat mahdollisuuksia oppia uutta. Kulttuuri voi syventää historian tuntemusta ja auttaa ymmärtämään maailmaa monipuolisemmin.

"Oppii uusia asioita sekä näkökulmia ja tuo myös keskustelunaiheita työ- ja vapaa-ajalla kohtaamieni ihmisten kanssa."

8. Fyysisen hyvinvoinnin tukeminen

Taiteen ja kulttuurin koettiin liittyvän myös fyysiseen hyvinvointiin esimerkiksi liikunnan lisääntymisenä tai stressin lievittymisenä. Vastaajat kertoivat taide-elämysten saavan lähtemään pois kotoa, lisäävän fyysistä aktiivisuutta ja jopa vaikuttavan suoraan terveyteen.

"Saa lähtemään ulos ja yleensä tulee päivän askeleetkin täyteen kulttuurimenoilla mennessä."

9. Arjen piristäminen ja vaihtelun tuominen

Taide ja kulttuuri nähtiin myös keinona tuoda vaihtelua arkeen ja piristää päivää. Kulttuurielämykset tarjoavat mahdollisuuden irrottautua tutusta arjesta ja kokea jotain uutta.

"Musiikki, teatteri, taide, ne ovat upein ovi ulos arjen toistuvuudesta!"

10. Henkilökohtainen kasvu ja itsetuntemuksen kehittyminen

Vastaavat kertoivat kulttuurin ja taiteen auttavan käsittelemään vaikeita elämäntilanteita, löytämään toivoa ja iloa sekä vahvistamaan resilienssiä. Taiteen avulla ihmiset pystyivät itseään ja löytämään voimaa vaikeuksien keskellä sekä keinoja itsetutkisteluun.

"Taide auttaa käsittelemään vaikeita asioita."

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Alvar Aallon skeittialtaat, hyperrealismia ja Hello Kitty -huumaa – katso kesän puhutuimmat uutuusnäyttelyt!20.6.2024 12:03:15 EEST | Tiedote

Ihmettele hyperrealistista taidetta Tampereella, koe EGSin utopistinen suurlähetystö Helsingissä tai lähde Jyväskylään selvittämään, mitä yhteistä on Alvar Aallolla ja skeittauksella. Museokesä tarjoaa kotimaisia klassikoita, muoti-ikoneja ja kansainvälistä valokuva-, lasi- ja veistostaidetta. Kokosimme kiinnostavimmat uutuusnäyttelyt ympäri maan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye