Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

EMBARGO 25.5. klo 7.00 Sasin päiväkoti Vuoden päiväkodiksi 2023 – ”Olemme saaneet rakentaa omanlaistamme pedagogiikkaa ja päiväkotia”

Jaa
Sasin päiväkoti Hämeenkyröstä on voittanut Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -kilpailun 2023. Päiväkodissa viihtyvät niin lapset kuin työntekijät. – Kisaan tuli runsaasti loistavia ehdotuksia erilaisista kouluista, oppilaitoksista ja päiväkodeista ja vertailu oli vaikeaa, OAJ:n erityisasiantuntija Katja Järvinen kiittelee aktiivisuutta. Kunniamaininnan sai Kappelimäen koulu Laitilasta.

Sasin päiväkoti on valittu Vuoden päiväkodiksi 2023, koska lasten kohtaamiseen ja lämpimään vuorovaikutukseen on aikaa, ja opettajille taataan työrauha sekä resurssit hoitaa pedagoginen työ.

Päiväkodille kunnianosoitus tuli täytenä, mutta erittäin positiivisena yllätyksenä.

– Tämä merkitsee päiväkodillemme pitkäaikaisen työnteon ja kehittämisen huomiointia ja sitä, että työmme on tuottanut tulosta. Järjestämme lapsille ja henkilökunnalle juhlapäivän, päiväkodin johtaja Mari Kola hehkuttaa.

Toimivaa pedagogiikkaa porukalla

Päiväkodin sijainti Hämeenkyrön maaseudulla mahdollistaa oppimisen monenlaisissa ympäristöissä. Pedagogiikka on laadukasta ja sitä kehitetään jatkuvasti yhdessä.

– Jokaisen tulee tuntea itsensä osaksi jotakin yhteisöä ja saada palautetta omasta toiminnastaan. Jokaisella on lupa epäonnistua ja yrittää uudestaan, Kola sanoo.

Päiväkotiryhmät viettävät runsaasti aikaa muun muassa metsäryhmissä, joissa toteutetaan suunnitelmallista pedagogista toimintaa, leikkiä ja pelejä.

Sasin päiväkodilla on Vihreä lippu -sertifikaatin käyttöoikeus, joka myönnetään kestävän kehityksen edistämisestä.

Puitteet kunnossa

Joukkuepelaaminen onnistuu, kun puitteet ovat kunnossa. Opettajat pääsevät kouluttautumaan ja opetusmateriaaleja ja -välineitä riittää. 

– Hyvässä joukkueessa täytyy olla toimivat resurssit, joustavaa päätöksentekoa kaikilla tasoilla ja monipuolinen johtotiimi. Hallinnollinen apulaisjohtaja, varhaiserityisopettajat ja varhaiskasvatuksen opettajat osallistuvat säännöllisesti pedagogiseen suunnitteluun, mikä tuo päiväkodin johtajalle tarvittavan tuen johtamiseen, Kola avaa.

Suuren kiitoksen saavat myös Hämeenkyrön päättäjät eli sivistyslautakunta ja sivistystoimen johto.

– Pienessä kunnassa päätöksenteko on notkeaa, mikä helpottaa monessa asiassa arjen toimintoja. Olemme saaneet rakentaa omanlaistamme pedagogiikkaa ja päiväkotia, Kola kiteyttää.

Kunniamaininta Kappelimäen koululle

Kunniamaininnan kilpailussa sai Kappelimäen koulu Laitilasta.

Koulussa keskitytään koko yhteisön hyvinvointiin tuntemalla niin oppilaiden kuin henkilökunnan vahvuudet.

Oppilas saa juuri sellaista opetusta, tukea ja apua, mitä tarvitsee. Opiskelutavat ovat moninaiset ja opettajat sekä ohjaajat loistavia.


Vuoden koulu, oppilaitos, päiväkoti 2023 -kilpailu

Tunnustus on todistus suomalaisen koulu- ja kasvatusjärjestelmän korkeasta tasosta sekä hyvinvoivasta työyhteisöstä. OAJ järjesti kilpailun 33. kerran. Kilpailu on järjestetty ensimmäisen kerran 1991.

  • Tunnustuksen saa yksikkö, jonka toiminta on laadukasta ja jossa viihtyvät sekä opettajat että oppilaat, opiskelijat tai päiväkodin lapset.
  • Yksikön toiminnassa näkyy osallisuus, tasa-arvoisuus ja yhteisöllisyys.
  • Ehdotuksia palkinnon saajaksi voivat esittää OAJ:n valtakunnalliset piirit, opettajien ammattiyhdistykset sekä yksittäiset päiväkodit, koulut ja oppilaitokset.
  • Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -ehdotuksia vastaanotetaan keväisin, tänä vuonna maaliskuun alkuun saakka.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sasin päiväkodin johtaja
Mari Kola
mari.kola@hameenkyro.fi
050 598 4947


Kappelimäen koulun rehtori
Annika Mattila
annika.mattila@laitila.fi
044 585 3220


Tuomariston sihteeri
Erityisasiantuntija, OAJ
Katja Järvinen
katja.jarvinen@oaj.fi
020 748 9572

Kuvat

Varhaiskasvatuksen opettaja Ulla Rutanen ja lastenhoitaja Lissu Bamberg vetävät opetustuokiota eskareiden ja vähän pienempien metsäryhmälle. KUVA: Marjaana Malkamäki
Varhaiskasvatuksen opettaja Ulla Rutanen ja lastenhoitaja Lissu Bamberg vetävät opetustuokiota eskareiden ja vähän pienempien metsäryhmälle. KUVA: Marjaana Malkamäki
Lataa
Päiväkodin johtaja Mari Kola, varhaiskasvatuksen opettaja Ulla Rutanen ja lastenhoitaja Lissu Bamberg ovat metsässä, jonne Sasin lapset pääsevät oppimaan. KUVA: Marjaana Malkamäki
Päiväkodin johtaja Mari Kola, varhaiskasvatuksen opettaja Ulla Rutanen ja lastenhoitaja Lissu Bamberg ovat metsässä, jonne Sasin lapset pääsevät oppimaan. KUVA: Marjaana Malkamäki
Lataa
Sasissa erilaiset oppimisympäristöt ovat laajasti käytössä. Metsässäkin voi perustaa myyntikojuja ja opetella säästämistä. KUVA: Marjaana Malkamäki
Sasissa erilaiset oppimisympäristöt ovat laajasti käytössä. Metsässäkin voi perustaa myyntikojuja ja opetella säästämistä. KUVA: Marjaana Malkamäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ selvitti: Vain murto-osa opettajista kokee työtään arvostettavan26.9.2023 07:45:00 EEST | Tiedote

Vain joka kymmenes opettaja on täysin sitä mieltä, että hänen ammattitaitoaan ja työtään arvostetaan yhteiskunnassa, selviää OAJ:n kyselystä. Tämän arvostusvajeen paikkaamiseen tarvitaan pitkäjänteistä resurssien vahvistamista, OAJ:n puheenjohtaja Katarina murto sanoo. Hän korostaa OAJ:n merkitystä edessä olevien yhteiskunnallisten muutosten ennakoijana ja laadukkaan koulutusjärjestelmän turvaajana.

Kolme tutkimuslaitosta, Karvi ja OAJ vaativat: Opettajarekisterin perustamista jatkettava22.9.2023 14:30:00 EEST | Tiedote

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus, Koulutuksen tutkimuslaitos, Työn ja talouden tutkimus LABORE sekä OAJ ovat pettyneitä siitä, että budjettiriihessä ei linjattu opettajarekisterin perustamisesta. Yhdessä ne esittävät, että hallitus jatkaa opettajarekisterin perustamista, jotta olisi mahdollista esimerkiksi kohdentaa opettajankoulutuksen aloituspaikkoja todellisen tarpeen mukaisesti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme