OX2

OX2:n Pohjanlahden merituulivoimahankkeiden kumppaniksi IKEA-konsernin sijoitusyhtiö Ingka Investments

Jaa
Uusiutuvan energian yhtiö OX2 on sopinut ruotsalaisen IKEA-tavarataloketjun sijoitusyhtiö Ingka Investmentsin kanssa yhteistyökumppanuudesta Suomen merituulihankkeiden osalta. Kyseessä olevat OX2:n Halla, Laine ja Tyrsky-merituulivoimahankkeet sijoittuvat Pohjanlahdelle Suomen talousvyöhykkeelle.

OX2:n ja IKEA-konsernin omistavan Ingka Groupin sijoitusyhtiön torstaina allekirjoittaman yhteistyösopimuksen myötä OX2 myy 49 % omistusosuuden hankkeista Ingka Investmentsille. Sopimuksen arvo on 30 miljoonaa euroa.

Suomen talousvyöhykealueelle sijoittuvien Halla, Laine ja Tyrsky-hankkeiden yhteenlaskettu potentiaalinen sähköntuotantokapasiteetti on 29 TWh, joka vastaisi kolmannesta Suomen sähkönkulutuksesta vuonna 2022. Tavoitteena on aloittaa merituulivoimapuistojen sähköntuotanto 2030-luvun vaihteessa. OX2 on aloittanut Halla- ja Laine-hankkeiden kehittämisen neljä vuotta sitten ja sai ensimmäisenä yhtiönä tutkimusluvat Valtioneuvostolta merituulivoimahankkeilleen. Ne ovat OX2:n pisimmälle edenneet merituulivoimahankkeet Suomessa, ja niillä on mahdollisuus valmistua varhaisimmassa vaiheessa.

”Suomessa on valtava merituulivoiman potentiaali, jolla voidaan tuottaa sähköä Suomen kasvaviin energiatarpeisiin. Nyt solmittu sopimus varmistaa sen, että voimme yhdessä lisätä hinnaltaan kilpailukykyisen uusiutuvan energian tuotantoa, kasvattaa energiaomavaraisuutta sekä mahdollistaa uusiutuvaa sähköä tarvitsevia teollisia hankkeita Suomessa. IKEA ja Ingka Investments on OX2:lle tuttu kumppani, jonka kanssa OX2 on tehnyt ja tekee yhteistyötä niin Suomessa kuin Ruotsissa ”, sanoo OX2:n Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen.

OX2:n Suomen merituulivoimahankkeissa tehdään tällä hetkellä ympäristövaikutusten arviointia, teknistä suunnittelua ja valmistellaan hankkeiden toteuttamiseen tarvittavia lupaprosesseja. Lisäksi on aloitettu yhteistyö merituulivoimahankkeiden paikallisten yhteistyötahojen kanssa. Yhteistyösopimuksen myötä hankkeiden tulevat kehityskulut jaetaan OX2:n ja Ingka Investmentsin uusien omistusosuuksien mukaisesti.

“Tämä nostaa uusiutuvan energian panostuksemme Suomessa uudelle tasolle. Teollisen mittakaavan merituulivoima tuottaa kotimaisen uusiutuvan energian myötä myös varmuutta ja vakautta tuleville vuosille. Sijoitus on osa konsernimme vastuullisuustyötä ilmastojalanjälkemme pienentämiseksi. Tavoitteena on kattaa uusiutuvalla energialla koko globaali arvoketjumme”, sanoo IKEA Suomen maajohtaja Timo Hulmi.

Ingka Investments ja OX2 ovat aiemmin sopineet vastaavasta yhteistyöstä Ruotsin kolmen merituulivoimahankkeen osalta viime vuonna 2022, minkä lisäksi OX2 on aiemmin myynyt yhdeksän maatuulivoimapuistoa ja yhden aurinkopuiston Ingka Groupille. Yhteistyötä on tehty Suomen ja Ruotsin lisäksi Puolassa ja Liettuassa. Seuraavaksi OX2:n ja Ingka Investmentsin sopima kauppa etenee kilpailuviranomaisten käsittelyyn, ja sen arvioidaan vahvistuvan kahden kuukauden kuluessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maajohtaja Teemu Loikkanen, OX2 Suomi, p. +358 50 373 6243, teemu.loikkanen@ox2.com

Tietoja julkaisijasta

OX2
OX2
Kansakoulukuja 1
00100 Helsinki

https://www.ox2.com/fi/

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuonna 2022 liikevaihto oli noin 7,6 miljardia kruunua (n. 680 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on noin 360 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2

OX2 jatkaa hankealueiden satamien kanssa kumppanoitumista – OX2 ja Kaskisten satama yhteistyöhön edistämään merituulivoimapuisto Tyrskyn valmistelua6.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Kaskisten satama ovat sopineet Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimahanke Tyrskyn valmisteluun liittyvästä yhteistyöstä. OX2 ja Kaskisten satama tulevat työskentelemään yhdessä merituulivoimapuiston niin rakentamisen kuin huolto- sekä käyttötoimintojenkin suunnittelun osalta. Tyrsky on yksi OX2:n kolmesta Pohjanlahdelle sijoittuvasta merituulivoimapuistohankkeesta.

OX2 ja Pietarsaaren Satama yhteistyöhön merituulivoimapuisto Laineen valmistelun edistämiseksi4.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Pietarsaaren satama ovat sopineet yhteistyöstä valmistauduttaessa Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimapuisto Laineen etenemiseen. Pietarsaaren satama tulee olemaan keskeisessä roolissa tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa olevan merituulivoimapuisto Laineen käytössä, ylläpidossa ja huollossa. Laine-hanke tukee Pietarsaaren sataman kehitystä ja alueen työllisyyttä vuosikymmeniksi eteenpäin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme