Jyväskylän yliopisto

Väitös: 02.06.2023 Kvanttiväridynamiikkaa ultraperifeerisissä ydintörmäyksissä (Löytäinen)

Jaa
Väitöskirjassaan FM Topi Löytäinen tarkastelee raskaiden vektorimesonien eksklusiivista fototuottoa ultraperifeerisissä ydintörmäyksissä. Tutkimuksessa kehitetään viitekehystä uudenlaisen sirontaprosessiluokan lisäämiselle globaaliin statistiseen analyysiin, jonka tavoitteena on ymmärtää ydinaineen rakennetta.
Topi Löytäinen väittelee perjantai 2.6.2021 fysiikan alalta.
Topi Löytäinen väittelee perjantai 2.6.2021 fysiikan alalta.

”Mitä aine on?” Tuo kysymys tuntuu varmasti monelta merkitykselliseltä ja mielenkiintoiselta. Eikä ihme! Kysymys on vaivannut ihmiskuntaa aina muinaisista kreikkalaisista lähtien, joiden suusta olemme suomen kieleenkin perineet lainasanan atomi.

Atomien ajateltiin pitkän aikaa olevan pienin mahdollinen luonnon rakennuspalikka, mutta viime vuosisadan tieteelliset läpimurrot muuttivat tämän käsityksen. Ensiksi atomin havaittiin muodostuvan ytimestä ja sen ympärillä olevasta elektronipilvestä. Atomiytimen ymmärrettiin puolestaan muodostuvan niin kutsutuista nukleoneista, protoneista ja neutroneista, jotka puolestaan muodostuvat vielä pienemmistä alkeishiukkasista. Nyky-ymmärryksen mukaan maailmankaikkeudessa on – riippuen laskentatavasta – 18 alkeishiukkasta, jotka vuorovaikuttavat toistensa kanssa neljän erilaisen perusvuorovaikutuksen kautta.

Yksi näistä perusvuorovaikutuksista on vahva ydinvuorovaikutus, jota voidaan kuvata kvanttikenttäteorialla nimeltä kvanttiväridynamiikka (QCD). Tämän teorian viitekehyksessä voimme tarkastella sitä miten kvarkit ja gluonit, joita kollektiivisesti kutsutaan partoneiksi, ovat jakautuneet nukleonien sisälle.

– Työni tarkastelee mahdollisuutta tutkia partonien todennäköisyysjakaumia ytimissä olevien nukleonien sisällä, siis aineen rakennetta, uudenlaisessa kontekstissa, paljastaa väitöskirjatutkija Topi Löytäinen.

Jyväskylän yliopiston QCD-ryhmä on maailman kovinta kärkeä erityisesti nukleonien sisällä olevien partonien ydinkorjausten tutkimuksessa. Työ on osa QCD-ryhmän isompaa tavoitetta, jossa pyritään määrittämään ydinpartonijakaumat mahdollisimman tarkasti niin kutsutun statistisen globaalin analyysin kautta.

– Nämä saamani tulokset ovat osa aivan ensimmäisiä askelia sillä tiellä, jonka päässä seisoo täydellinen aineen rakenteen ymmärtäminen, kertoo Löytäinen.

Tämä väitöskirjatutkimus on osa Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen, ”Helsinki Institute of Physics”-organisaation QCD-teoria projektin sekä Suomen Akatemian ”Center of Excellence in Quark Matter”-projektin tutkimusta. Väitöskirjatutkimusta ovat tukeneet taloudellisesti myös Magnus Ehrnroothin säätiö sekä Suomen Akatemian projekti 330448.

FM Topi Löytäisen väitöskirja ”Exclusive Photoproduction of Heavy Vector Mesons in Ultraperipheral Nuclear Collisions” tarkastetaan 02.06.2023 klo 12:00 Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen salissa FYS1. Vastaväittäjänä toimii emeritus professori Paul Hoyer (Helsingin yliopisto) ja kustoksena tohtori Hannu Paukkunen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuuden kieli on englanti.

Julkaisutiedot

Väitöskirja ”Exclusive Photoproduction of Heavy Vector Mesons in Ultraperipheral Nuclear Collisions” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossahttps://jyx.jyu.fi/handle/123456789/86916

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Topi Löytäinen, tomaollo@student.jyu.fi

Kuvat

Topi Löytäinen väittelee perjantai 2.6.2021 fysiikan alalta.
Topi Löytäinen väittelee perjantai 2.6.2021 fysiikan alalta.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Musiikkiterapia voi vahvistaa varhaisnuorten tunnetaitojen kehittymistä (Salokivi)20.9.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

FM Maija Salokiven väitöstutkimus antaa kattavan kuvan varhaisnuorten tunnetaitojen tukemisesta musiikkiterapian avulla. Tutkimuksessa määritellään, mitä tunnetaidot käytännössä tarkoittavat ja miten musiikkiterapeutit työskentelevät tunnetaitojen edistämiseksi mielenterveysongelmista kärsivien varhaisnuorten kanssa. Tämän lisäksi kuvataan tunnetaitojen arviointivälineen kehittämistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme