Tulli

Ulkomaille koiran kanssa - Ovathan passi ja rokotukset kunnossa, jotta paluu Suomeen onnistuu ongelmitta?

Jaa
Moni koiran tai kissan kanssa matkustava yllättyy, kun Tulli kysyy lemmikiltä passia Suomeen tultaessa. Tullin havaintojen mukaan kaikki lemmikkieläinten omistajat eivät tiedä, että lemmikkien maahantuloon liittyy useita vaatimuksia, jotka olisi pitänyt selvittää jo ennen reissuun lähtöä.

- Kuulemme rajanylityspaikoilla, kuten satamissa ja lentokentillä, liian usein lemmikkien omistajilta, etteivät he tienneet, että lemmikillä pitäisi olla EU-lemmikkipassi tai terveystodistus, tai että terveystodistuksen pitää olla tietyn mallinen, kertoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

Kissojen, koirien ja frettien Suomeen tuomiseksi tarvitaan erilaisia asiakirjoja, todistuksia ja rokotuksia. Nämä maahantulovaatimukset vaihtelevat esimerkiksi sen mukaan, mistä maasta lemmikin kanssa tullaan Suomeen. Jopa EU-maiden ja Pohjoismaiden välillä on eroja, puhumattakaan EU:n ulkopuolisista maista.

Vaatimusten avulla varmistetaan, että vaaralliset taudit, kuten rabies, eivät pääse leviämään Suomessa eläimiin tai ihmisiin. 

- Jos lemmikin maahantulovaatimukset eivät täyty, se joudutaan palauttamaan lähtömaahan. Jos palauttaminen ei onnistu, lemmikki joudutaan lopettamaan, koska Suomessa ei ole karanteenimahdollisuutta. Toivomme siis todella, että lemmikkien omistajat ymmärtävät, että on heidän vastuulla selvittää vaatimukset hyvissä ajoin, ja siksi näistä myös muistutamme säännöllisesti, jatkaa Sulander-Seppänen.

Huomio ainakin nämä, olit sitten lähdössä lomamatkalle lemmikkisi kanssa tai ostamassa ulkomailta lemmikkiä

 • Lemmikillä pitää olla tunnistusmerkintä

  Kaikki matkustavat lemmikit pitää olla tunnistusmerkitty mikrosirulla, joka on laitettu ennen raivotautirokotusta. Myös selkeästi luettava tatuointi hyväksytään tunnistusmerkintänä, jos se on tehty ennen 3.7.2011.

 • Korkean raivotautiriskin maasta vaaditaan rokotuksen lisäksi vasta-ainetutkimus

  Lemmikillä pitää olla voimassa raivotautirokotus. Jos lemmikki tulee Suomeen korkean raivotautiriskin maasta, täytyy mukana olla myös raivotautivasta-ainetutkimuksen tulos. Vasta-ainetesti tehdään aikaisintaan 30 päivää raivotautirokotuksesta ja vähintään kolme kuukautta ennen maahantuloa. Pelkkä todistus saadusta raivotautirokotuksesta ei siis riitä. Korkean riskin maita ovat esimerkiksi Turkki, Thaimaa ja Intia.

  Jos siis lemmikki on ollut mukana esimerkiksi Turkissa, niin Suomeen palatessa pitää pystyä esittämään vasta-ainetestitulos.

 • Käsittely ekinokokkoosia vastaan tarvitaan koiralle, kun tullaan Ruotsista Suomeen

  Suomeen saapuva koira tarvitsee useimmiten ekinokokkilääkityksen. Ruotsista tultaessa koirat tarvitsevat aina käsittelyn ekinokokkoosia vastaan vähintään 1 vuorokautta (24 h) ja korkeintaan 5 vuorokautta (120 h) ennen Suomeen saapumista. Jos reissussa viivytään alle 24 tuntia, ei kertalääkitys siis onnistu. Lyhyitä matkoja tai toistuvaa reissaamista varten kannattaa eläinlääkärin kanssa keskustella niin sanotun 28 vuorokauden säännön käyttämisestä.  

  Ekinokokkilääkityksen antaa aina eläinlääkäri, jonka on merkittävä annettu lääke lemmikkipassiin tai terveystodistukseen.

 • Selvitä vaatimukset aina Suomen viranomaisilta

  Ulkomailla eläinlääkäreillä voi olla vääriä käsityksiä Suomen vaatimuksista. Varmista siis vaatimukset aina Ruokavirastosta. Ruokaviraston verkkosivuilta löytyy hakukone, jonka avulla voi helposti selvittää koirien ja kissojen Suomeen saapumiseen liittyvät ehdot. Lomakkeelle täytetään lähtömaa ja eläimen tiedot, jonka jälkeen lomake listaa yhteenvedon vaatimuksista.

 • Omistaja maksaa kulut, jos maahantulon edellytykset eivät täyty

  Lemmikin säilytys Tullin eläintiloissa ennen palautusta lähtömaahan on maksullista, kuten myös lemmikin lopettaminen. Omistaja vastaa näistä kuluista.


Selvitä vaatimukset hyvissä ajoin ennen Suomeen tuloa Ruokaviraston verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen
Yhteydenotot Tullin mediapalvelun kautta p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Tietoja julkaisijasta

Tulli
Tulli
PL 512 (Opastinsilta 12)
00101 Helsinki

https://tulli.fi

Tulli edistää tavarakaupan sujuvuutta ja varmistaa sen oikeellisuuden, tarjoaa asiakaslähtöisiä palveluita sekä suojaa yhteiskuntaa, ympäristöä ja kansalaisia. Tulli kantaa tehokkaasti tullit ja muut maahantuonnin verot ja maksut sekä torjuu ja tutkii rajat ylittävää rikollisuutta. Lisäksi Tulli laatii viralliset tilastot Suomen ulkomaankaupasta sekä tutkii elintarvikkeiden ja kulutustavaroiden turvallisuutta. Tulli on valtiovarainministeriön tulosohjaama virasto, joka toimii yhteistyössä elinkeinoelämän sekä kotimaisten ja ulkomaisten viranomaisten kanssa. Tullin palveluksessa on noin 2 000 henkilöä. Suomen tulli on osa Euroopan unionin tulliliittoa, jossa noudatetaan yhteistä kauppapolitiikkaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Cars registered in Russia can no longer enter Finland as of midnight today15.9.2023 16:01:01 EEST | Press release

As of 00.00 am on 16 September 2023, Finnish Customs will start implementing the national guidelines of the Ministry for Foreign Affairs of Finland concerning the explanatory note by the EU Commission regarding entry into Finland of cars registered in Russia. Immediately at the turn of day on Saturday, cars registered in Russia can no longer enter the EU via the Finnish border, but will be turned back to Russia by Customs.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme