Ikoniset maalaukset pääsivät kuvakirjoihin Ateneumin ja Tammen yhteishankkeessa

Kansallisgalleriassa Ateneumin taidemuseon vastuulla on Suomen vanhin ja laajin taidekokoelma. Se kertoo Suomen taiteen monimuotoisuudesta ja suomalaisen taidekentän rakentumisesta. Remontin takia vuoden ajan suljettuna ollut Ateneum avautui uudelleen yleisölle huhtikuussa. Tänä vuonna 80-vuotisjuhliaan viettävä Tammi puolestaan tunnetaan vankasta lastenkirjallisuuden osaamisestaan.
Ateneumin erikoistutkija Anja Olavinen kertoo kirjahankkeen lähtökohdista: ”Ajatus lastenkirjoista lähti liikkeelle siitä, että halusimme lisätä lapsille suunnattua tarjontaamme. Yhteistyö Tammen ja kirjailijoiden kanssa oli alusta asti sujuvaa; kirjailijat innostuivat meidän ajatuksistamme ja me taas pidimme kovasti heidän ideoistaan. Aiheet valikoituivat Ajan kysymys -kokoelmanäyttelyn tiimoilta. Uuteen, lapsille ja nuorille suunnattuun Studio-tilaamme oli päätetty ripustaa Ferdinand von Wrightin Metsämaisema Haminalahdelta (1880), johon on kuvattu metsän lisäksi runsaasti eläimiä ja lintuja. Tämä toimi innoittajana toiseen kirjoista, kun taas toinen sai inspiraatiota Akseli Gallen-Kallelan Ensi opetus -teoksesta (1887–1889).”
Kaisa Happosen ja Anne Vaskon (kuv.) Mur – Pieni lintukirja on saanut innoituksensa Ferdinand von Wrightin maalauksesta, josta voi huomata jopa seitsemän lintulajia, kunhan malttaa etsiä ja kuulostella.
”Oli ilo sovittaa oma tulkinta kuvataiteen kansallisaarteesta kirjan muotoon. Taide synnyttää taidetta!” sanoo kirjailija Kaisa Happonen. Hän vieraili kirjaa tehdessään Haminalahdella. ”Halusin tutustua maalauksen oletettuun maisemaan. Projekti johdatti jälleen kerran havaitsemaan sen, kuinka Suomessa metsää katoaa. Kulttuurisesti arvokkaissa maisemissa oli tehty hakkuita. Sitä oli vaikea uskoa todeksi.”
Kuvittaja Anne Vasko kertoo, että kuvakirjan tekijänä hänestä oli innostavaa katsoa samaa maisemaa, jota joku toinen on katsonut pari sataa vuotta sitten ja tehdä oma tulkinta toisen havaintojen pohjalta.
Riikka Jäntin katselukirjassa Pikku hiiri opintiellä Hiiru seikkailee Akseli Gallen-Kallelan maalauksessa.
”Tämä kirjaprojekti oli tosi kiva, koska oli tilaustyö. Tuli alusta alkaen sellainen olo, että tällä on merkitystä. Minulle on aina tärkeää tarina, ja niinpä lähdin myös tässä työssä siitä liikkeelle. Hiiru löytää museosta kiinnostavan taulun, jossa on samanikäinen hiirilapsi kirjan ääressä ja jännittävä tunnelma. Hän päättää hypätä sisään maalaukseen", kertoo Riikka Jäntti.
Kirjat tulevat olemaan näyttävässä osassa Ateneumin Lasten lauantaissa 20.5. Ateneumissa järjestetään tuolloin mm. kolme satuhetkeä, jossa luetaan molemmat teokset. Lisäksi museossa on taiteilijatapaaminen, jossa kirjailijat ja kuvittajat kertovat työstään.
”Lapset ja nuoret ovat Ateneumin taidemuseolle tärkeä kohderyhmä ja haluamme, että he tuntevat museon omakseen. Lapset huomaavat museossa samoja mutta myös aivan erilaisia asioita kuin aikuiset. He ovat hyvin innostavia museovieraita kaikessa avoimuudessaan. Alle 18-vuotiailla on meille aina vapaa pääsy”, kertoo Anja Olavinen Ateneumista.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Viestintäpäällikkö Johanna Harkkila, Tammi, johanna.harkkila@tammi.fi, +358 41 4497274
Viestintäpäällikkö Johanna Savolainen, Ateneumin taidemuseo, Kansallisgalleria, johanna.savolainen@ateneum.fi, +358 44 305 4594
Kuvat






Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tammi
Miten välttää myyräkuume? Uutuuskirja vastaa moniin kiehtoviin ja kiperiin Suomen pikkunisäkkäitä koskeviin kysymyksiin24.4.2025 14:19:04 EEST | Tiedote
Millä toimilla voi välttää myyräkuumetartunnan? Miksi metsäsopuleista vain neljännes on uroksia? Entä tekevätkö tunturisopulit 40 vuoden välein joukkoitsemurhia vai lähtevätkö ne vaeltamaan, koska eivät halua nähdä muita sopuleita? Paavo Hellstedtin ja Juha Laaksosen upeasti kuvitettu Suomen pikkunisäkkäät -kirja (Tammi) kertoo pikkunisäkkäiden merkityksestä ekosysteemissämme ja tarjoaa huimasti tietoa eri lajien erityispiirteistä.
Tammen syksyn 2025 kirjakattaus tarjoaa monipuolisen valikoiman suuria tarinoita, jännittäviä mysteerejä ja lasten suosikkeja15.4.2025 12:00:00 EEST | Tiedote
Tammen syksy on vahvojen kertojien ja tietokirjallisuudessa suurten elämäntarinoiden juhlaa. R. M. Rosenbergin historiallinen romaani Amelie kertoo aateliskartanon elämästä nälkävuosien puristuksissa. Liz Mooren Metsien jumala on loistava mysteeri ja nerokas sukusaaga, jonka Barack Obama nosti suosituslistalleen. Tuula Karjalainen paljastaa Tove Jansson ja maailman lapset -teoksessaan, millainen yhteys Janssonilla oli lukijoihinsa. Hiljattain kansainvälisen H. C. Andersen -palkinnon ehdokkaaksi nimetyn Timo Parvelan Ella ja kaverit -sarja viettää 30-vuotisjuhlavuottaan.
Tekoäly avaa suomalaisen tietokirjallisuuden kansainvälistymiselle uusia mahdollisuuksia10.4.2025 10:30:00 EEST | Tiedote
Tänä keväänä suomeksi julkaistu Lauri Järvilehdon tietokirja Konemieli on julkaistu tuoreeltaan englanniksi nimellä The Machine Mind. Suomi-englanti-konekäännöksen ja äänikirjan englanninkielisen koneäänen ansiosta teos on kansainvälisen yleisön saatavilla merkittävästi tavanomaista nopeammin.
Seiväshyppääjä Wilma Murto avaa mielenmaisemaansa matkallaan maailman parhaaksi syksyllä 2025 ilmestyvässä kirjassa19.3.2025 14:00:00 EET | Tiedote
Hippo Taatilan kirjoittama Yli kaiken – Wilma Murto vie lukijansa syvälle sukupolvensa suurimman suomalaisen yleisurheilijan mielen sisään elokuun 2022 Euroopan mestaruutta seuranneen kolmen vuoden aikana.
Sir Anthony Hopkinsin muistelmat julkaistaan suomeksi marraskuussa5.3.2025 13:00:00 EET | Tiedote
Näyttelijäsuuruus kertoo uskomattoman tarinansa, miten teollisuuskaupungin pienestä pojasta kasvoi näyttämöiden ja valkokankaiden supertähti. Suomenkielisen teoksen kustantaja on Tammi ja suomentaja Tero Valkonen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme