Suomen kansallismuseo

Kansallismuseossa avautuu näyttely kunnianosoituksena ukrainalaiselle käsityö- ja kirjontataidolle

Jaa
Kansallismuseon kesän pop up -näyttely Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima esittelee Suomen kansallismuseon kokoelmissa olevia nykyisen Ukrainan alueelta tulevia tekstiilejä ja vaatteita. Esillä 18.5.–15.10.2023 oleva pop up -näyttely avautuu Vyshyvanka-päivänä ja kansainvälisenä museopäivänä torstaina 18.5. Museon Keskihallissa on avajaisviikonlopun esillä vyshyvanka-paitainstallaatio.
Paita 1900-luvun alusta on esillä Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttelyssä. Kullankeltainen risti-, tikki- ja etupistoin tehty tiheä koristelu oli tyypillistä esimerkiksi Polesian ja Podolian alueille. Kuva: Museovirasto
Paita 1900-luvun alusta on esillä Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttelyssä. Kullankeltainen risti-, tikki- ja etupistoin tehty tiheä koristelu oli tyypillistä esimerkiksi Polesian ja Podolian alueille. Kuva: Museovirasto

Kansallismuseon pop up -näyttelyssä on esillä ukrainalaisia kirjontakoristeisia paitoja eli vyshyvankoja, pöytäliinoja, avohame, esiliinoja. Niissä näkyvät kirjontakoristelun, tekniikoiden ja värienkäytön alueelliset vaihtelut. Osissa Ukrainaa on suosittu kukka- ja kasviaiheita, toisaalla geometrisia kuvioita, joilla on usein symbolisia merkityksiä.

“Kokoelmissamme olevia vyshyvankoja 1900-luvun alusta on esillä kaksi. Toivomme kävijöiden jakavan näyttelyssä tietämystään ukrainalaisista käsitöistä”, intendentti Anna-Mari Immonen Suomen kansallismuseosta sanoo.

Lisäksi esillä on Maryna Sokolenkon pukemia Barbie-nukkeja, jotka ovat saaneet inspiraatiota ukrainalaisesta musiikki-, kirjallisuus- ja kasakkaperinteestä.

Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttely avautuu torstaina 18.5.2023, joka on Vyshyvanka-päivä. Sitä juhlistetaan Ukrainassa ja yli sadassa maassa ympäri maailmaa vuosittain toukokuun kolmantena torstaina. Vyshyvanka-päivän viettämisen perinne alkoi Ukrainassa vuonna 2006 opiskelijoiden aloitteesta, siitä tuli virallinen juhlapäivä vuonna 2015 ja sen ovat sittemmin ottaneet omakseen lukuisat yhteisöt ja instituutiot Ukrainassa ja kansainvälisesti.

Kulttuuriperinnön identiteettiä vahvistava voima

Suomen kansallismuseo on tehnyt yhteistyötä Suomessa asuvien ukrainalaisten ja Ukrainan suurlähetystön kanssa esimerkiksi lasten kesäleirien toteutuksessa vuonna 2022. Suomen kansallismuseo on lähettänyt Ukrainaan myös esineiden suojaamiseen ja konservointiin käytettäviä materiaaleja.

Ajatus kansalliskokoelmien ukrainalaisesineiden esittämisestä syntyi pian Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

”Suomessa oleville ukrainalaisille näyttely ja Vyshyvanka-päivän viettäminen voivat tarjota voimaannuttavan, identiteettiä vahvistavan kokemuksen, joka syntyy oman kulttuuriperinnön näkemisestä ja kokemisesta Kansallismuseon kaltaisen kansallisen instituution tiloissa. Näyttelyllä ja tapahtumalla haluamme tehdä tunnetuksi ukrainalaista kulttuuria ja osoittaa tukemme ukrainalaisille edelleen vaikeassa tilanteessa”, Immonen jatkaa.

Suomen kansallismuseon kokoelmissa on nykyisen Ukrainan alueelta noin sata esinettä. Kokoelmasta yli puolet on tekstiileitä, mutta kokonaisuudessa on myös käyttö- ja koriste-esineitä, muun muassa keramiikka-astioita. Esineet keräsi pääosin teollisuusneuvos Lauri Kuoppamäki (1877–1935) 1910-luvulla Valtion Kotiteollisuusmuseoon, josta ne siirrettiin Suomen kansallismuseon etnografiseen kokoelmaan, osaksi Suomen kansalliskokoelmia vuonna 1961.

Toukokuun kolmantena torstaina vietettävä Vyshyvanka-päivä on virallinen juhlapäivä Ukrainassa

Kansallismuseon Keskihallissa torstaista sunnuntaihin, 18.–21.5., esillä olevassa vyshyvanka-installaatiossa kymmenet ukrainalaisten paidat muistuttavat kulttuuriperinnön merkityksestä ihmisille ja identiteetille. Suomessa asuvat ukrainalaiset ovat lainanneet installaatioon oman kirjontakoristeisen paitansa ja pystyttäneet installaation yhdessä museon työntekijöiden kanssa. Installaatio toteutetaan Ukrainan-suurlähetystön tuella.

Koko museoon on perjantaina 18.5. kansainvälisen museopäivän kunniaksi vapaa pääsy. Museokaupan vieressä sijaitsevaan pop up -näyttelyyn on aina vapaa pääsy.

Näyttelystä verkossa: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/vyshyvanka-ja-ukrainalaisen-kasityon-voima

Vyshyvanka-päivästä verkossa: https://www.kansallismuseo.fi/fi/tapahtumat/vyshyvanka-paiva-2023

Mediakuvapankki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

intendentti Anna-Mari Immonen, anna-mari.immonen@kansallismuseo.fi, p. 0295 33 6433


museolehtori Sanna Valoranta-Saltikoff, sanna.valoranta-saltikoff@kansallismuseo.fi, p. 029 533 6270,

Kuvat

Paita 1900-luvun alusta on esillä Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttelyssä. Kullankeltainen risti-, tikki- ja etupistoin tehty tiheä koristelu oli tyypillistä esimerkiksi Polesian ja Podolian alueille. Kuva: Museovirasto
Paita 1900-luvun alusta on esillä Vyshyvanka ja ukrainalaisen käsityön voima -näyttelyssä. Kullankeltainen risti-, tikki- ja etupistoin tehty tiheä koristelu oli tyypillistä esimerkiksi Polesian ja Podolian alueille. Kuva: Museovirasto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen kansallismuseo

Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo

Kesä Suomen kansallismuseon museoissa ja linnoissa – poimi vinkit kesän retkiin27.6.2023 14:50:19 EEST | Tiedote

Suomen kansallismuseon kahdeksan museota ja kaksi linnaa tarjoavat tänä kesänä näyttelyitä, tapahtumia ja valtavan määrän koettavaa ympäri Suomea. Kesäisin avoinna olevat Hvitträsk, Langinkoski, Vankila, Louhisaari ja Seurasaaren ulkomuseo ovat kaikki avoinna ainakin elokuun loppuun saakka – moni myös syyskuun puolelle. Kaikissa Suomen kansallismuseon kohteissa käy Museokortti.

Seurasaari on tänä kesänä lasten – ulkomuseo tarjoaa lukuisia tapahtumia ja ilmaisen sisäänpääsyn alle 18-vuotiaille26.6.2023 08:33:14 EEST | Tiedote

Suomen suurin ulkomuseo Seurasaaressa tarjoaa tänä kesänä tekemistä erityisesti kaikille lasten kanssa vieraileville. Luvassa on opastuksia, nykysirkustapahtuma, puuhapajoja, kesäaitta ja ilmainen sisäänpääsy kaikille alle 18-vuotiaille. Seurasaaren ulkomuseoon on yli sadan vuoden aikana siirretty 88 rakennusta, jotka esittelevät suomalaista rakennus- ja asumiskulttuuria 1600-luvulta lähtien. Ulkomuseo on avoinna 15. syyskuuta asti.

Louhisaaren kartanolinnan kesäkausi käynnistynyt – Mannerheimin isoisän työhuone avattu kreivin aikaisessa asussa22.6.2023 13:22:22 EEST | Tiedote

Askaisten Maskussa sijaitsevan Louhisaaren kartanolinnan viimeisin restaurointityö on saatu päätökseen. Marsalkka C.G.E. Mannerheimin isoisän kreivi Carl Gustav Mannerheimin käytössä ollut kirjastohuone on avattu vuoden restaurointityön jälkeen yleisön nähtäväksi. Uusi värimaailma on poimittu marsalkan isoisän aikakaudelta, 1830–1850-luvuilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme