HUS

HUS kehittää psykoterapiakoulutusta paremmin julkisen sektorin tarpeita vastaavaksi

Jaa
HUSin Psykiatrian ja Helsingin yliopiston yhteistyönä aloitetaan syksyllä 2023 julkisen terveydenhuollon psykiatrian tarpeisiin räätälöity kognitiivinen psykoterapeuttikoulutus.

HUSin järjestämä psykoterapiakoulutus on tärkeä uusi avaus suomalaisessa psykoterapeuttikoulutuskentässä ja koko psykoterapiajärjestelmän uudistamisessa. ”Kouluttamalla monimuotoista osaamista terapiajärjestelmän kaikille tasoille, voimme päästä lähemmäksi sitä tavoitetta, että vaikuttaviin psykososiaalisiin hoitoihin pääsisivät Suomessa kaikki niitä tarvitsevat”, toteaa ylilääkäri Suoma Saarni HUSin Psykiatriasta koulutuksen tavoitteista. Koulutuksen myötä psykoterapeuttista hoitoa pystytään jatkossa tarjoamaan aiempaa paremmin myös julkisen terveydenhuollon ja psykiatrian piirissä.

HUSin toteuttamassa koulutuksessa aloittaa ensi syksynä 24 psykiatrisen erikoissairaanhoidon työntekijää. Koulutukseen liittyvät seminaaripäivät ja työnohjaus toteutuvat työajalla ja opintoihin liittyvät koulutuspotilaiden hoidot toteutetaan osana julkisen terveydenhuollon toimintaa. Koulutus on koulutettaville pääosin maksuton.

Koulutusmallia on mahdollista laajentaa muuallekin

Koulutuksessa hyödynnetään laajasti modernin verkkopedagogiikan keinoja, jotta oppiminen on aikataulullisesti joustavaa. HUS on tuottanut koulutuksen rakenteen ja verkkomateriaalit sellaiseen muotoon, että niiden pohjalta vastaava koulutus on jatkossa toteutettavissa myös muissa organisaatioissa tai yliopistoissa. Koulutus hyödyntää Terapiat etulinjaan -toimintamallissa rakennettua kansallista, laajamittaisessa käytössä olevaa terapiakoulutusalustaa. ”Tavoitteenamme on rakentaa psykoterapiakoulutukseen kaksitasoinen jatkumo niin, että suositun etulinjan kognitiivisen lyhytterapiakoulutuksen käyneet voisivat myöhemmin jatkaa opintojaan psykoterapeuteiksi”, toteaa Saarni.

Nykyjärjestelmässä psykoterapeuttikoulutukset ovat olleet pääasiassa yliopiston ulkopuolisten koulutustahojen järjestämiä. Sieltä koulutettavat ovat päätyneet usein yksityispuolella toimiviksi psykoterapeuteiksi. Vaikeammista oirekuvista kärsivät tai esimerkiksi moniammatillista ja työryhmäpohjaista työskentelytapaa tarvitsevat potilaat jäävät nykyisin usein katveeseen hoitojärjestelmässä. HUSin järjestämä psykoterapeuttikoulutus rakentaa samalla uusia toimintakäytänteitä erikoissairaanhoidon ja hyvinvointialueiden omien mielenterveyspalveluiden välille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja: ylilääkäri Suoma Saarni, HUS Psykiatria, Digitaalisten ja psykososiaalisten hoitojen linja, suoma.saarni@hus.fi, 040 761 4711

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme