Rohkeutta avautua, selkeyttä tulevaisuuteen − 15 miljoonaa euroa etsivään nuorisotyöhön
Aluehallintovirastot ovat tänä vuonna myöntäneet yhteensä hieman yli 15 miljoonaa euroa valtionavustusta etsivään nuorisotyöhön. Avustusta myönnettiin yhteensä 238 hakijalle. Myönnetyt avustukset käytetään kunnissa etsivän nuorisotyön ammattilaisten palkkauskuluihin. Avustussumma yhtä henkilötyövuotta kohden on pääsääntöisesti 30 000 euroa. Myönnetyllä summalla katetaan kaikkiaan yli 500 henkilötyövuotta.
Vuonna 2022 etsivä nuorisotyö tavoitti yli 20 000 nuorta. Etsivän nuorisotyön asiakkaat kertovat saamastaan avusta esimerkiksi näin:
”Etsivälle on helppo puhua ja hän on todella kiinnostunut siitä, mitä minulla on sanottavaa. Koen, että etsivältä olen saanut rohkeutta avautua enemmän ihmisille.”
”Olen saanut tukea vaikeassa elämäntilanteessa ja käynnit ovat selkeyttäneet arvojani ja että mitä haluaisin tehdä tulevaisuudessa. Olen kehittynyt niin, että pärjään ahdistuksen kanssa aiempaa paremmin.”
Nuorten sitaatit ovat peräisin Sovari 2022 -kyselyn tuloksista.
Aikalisä ja alueellinen koordinaatio osana etsivää nuorisotyötä
Etsivän nuorisotyön ammattilaiset ovat läsnä nuorten keskuudessa ja auttavat nuoria, jotka haluavat vapaaehtoisesti osallistua toimintaan. Yksi työn muoto on Aikalisä-toiminta, jossa tarjotaan tukea ja ohjausta kutsuntaikäisille nuorille. Etsivät nuorisotyöntekijät osallistuvat kutsuntatilaisuuksiin ja tekevät yhteistyötä muun muassa Puolustusvoimien, siviilipalveluskeskusten sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa. Aikalisä-toiminta mahdollistaa nuorelle tuen merkittävässä elämänvaiheessa ja yllättävien muutosten hetkellä, esimerkiksi palveluksen keskeytyessä.
Avustuksella katetaan etsivän nuorisotyön alueellisten koordinaattoreiden kulut. Alueellisen koordinaation tarkoituksena on kehittää nuorisotyön osaamista ja laatua sekä viestiä alan toiminnasta. Tehtävään kuuluu myös alueellisten verkostojen ylläpitämistä. Koordinaatiotyö tukee nuorisotyön työmuotojen kehittämistä kaikilla alueilla. Alueellisia verkostoja on kaikissa maakunnissa, ja lisäksi on kaksi ruotsinkielistä verkostoa.
Myönnetyt avustukset alueittain
Linkkien takaa näet aluehallintovirastojen alueillaan myöntämät etsivän nuorisotyön avustukset.
Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 5 460 000 euroa 56 hakijalle.
Itä-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 1 691 233 euroa 38 hakijalle.
Avustusta myönnettiin 708 750 euroa 20 hakijalle.
Lounais-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 1 709 040 euroa 34 hakijalle.
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 4 210 500 euroa 67 hakijalle.
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto
Avustusta myönnettiin 1 509 000 euroa 23 hakijalle.
Etsivän nuorisotyön avustukset
Avustusten tarkoituksena on vähentää nuorten syrjäytymistä. Etsivä nuorisotyö pyrkii tavoittamaan tuen tarpeessa oleva nuoren ja auttamaan hänet tarvitsemiensa palvelujen ja tuen piiriin. Etsivä nuorisotyö on alle 29-vuotiaille suunnattua erityisnuorisotyötä, joka perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen ja nuoren kanssa tehtävään yhteistyöhön. Kunnat järjestävät etsivää nuorisotyötä, ja toiminta kattaa lähes koko Suomen.
Aluehallintovirastot myöntävät avustuksia myös muun muassa nuorten työpajatoimintaan, nuorisoalan kehittämiseen sekä lasten ja nuorten paikalliseen harrastustoimintaan. Aviavustukset.fi-sivustolla on tietoa aluehallintoviraston opetus- ja kulttuuritoimen avustuksista.
Lisätietoja
Etelä-Suomi: ylitarkastaja Kati Myyryläinen, p. 0295 016 446
Itä-Suomi: nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi Kohonen, p. 0295 016 514
Lappi: nuorisotoimen ylitarkastaja Marja Hanni, p. 0295 017 393
Lounais-Suomi: nuorisotoimen ylitarkastaja Niclas Risku, p. 0295 018 051
Länsi- ja Sisä-Suomi: nuorisotoimen ylitarkastaja Päivi Pienmäki-Jylhä, p. 0295 018 819 ja nuorisotoimen ylitarkastaja Annika Palola, p. 0295 018 817
Pohjois-Suomi: nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, p. 0295 017652
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9–16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme