Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

MTK:n johtokunta hallitusneuvottelijoille: Maatalous ei kestä nyt leikkauksia

Jaa
MTK:n johtokunta tyrmää julkisuudessa esillä olleet, maataloudelle kaavaillut budjettileikkaukset. Tiistaina koolla ollut johtokunta totesi ymmärtävänsä hallitusneuvottelijoiden pakon julkisen talouden tasapainottamiseen, mutta kustannuskriisin riepottelema maatalous ei siihen tässä vaiheessa voi osallistua. ”Tarvitsemme ensin rahaa markkinoilta. Historian syvimmästä kriisistä ei ole vielä toivuttu. Leikkaukset olisivat isku paitsi maatiloille, myös iso riski Suomen huoltovarmuudelle ja suomalaisten ruokaturvalle”, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.
Rehupaalit. KUVA: MTK
Rehupaalit. KUVA: MTK

Julkisuudessa liikkuvien tietojen mukaan maa- ja metsätaloudelle kaavaillaan hallitusneuvotteluissa kymmenien miljoonien eurojen leikkauksia. MTK:n johtokunta pitää tietoja yllättävinä. Maatalouden syksyllä 2021 alkanut raju kustannuskriisi, Euroopassa käytävän sodan aiheuttamat vakavat häiriöt ruokamarkkinoilla sekä korkojen nousun vaikutukset ovat hyvin hallitusta muodostavien puolueiden tiedossa. Hallituksen ensimmäinen tehtävä on luoda vakautta ja näkymää tulevaisuuteen, johtokunta toteaa.

- Hallituksen vaikuttavilla toimenpiteillä tukien määrää on pidemmällä aikavälillä mahdollista vähentää. Tämä on myös meidän ja jäsentemme tavoite. Tukia voidaan leikata, mikäli raha saadaan markkinoilta. Tätä ei ole nyt näkyvissä, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila sanoo.

MTK:n johtokunta kehottaa hallitusneuvottelijoita pitämään tiukasti kiinni maatalouden kriisiä ratkoneen parlamentaarisen työryhmän maaliskuun lopussa antamista suosituksista ja toteuttamaan niitä ohjelmassaan. Työryhmän raportti sisältää kaikkien eduskuntapuolueiden yhteisen kannan politiikan ja ruokamarkkinoiden muutostarpeista.

”Tarvitaan toimivat ruokamarkkinat, alan yhteinen ja vahvasti vientiin tähtäävä kasvuohjelma sekä vakaa ja ennustettava maatalouspolitiikka niin EU:ssa kuin kotimaassakin. Näiden puute syö jo nyt suomalaista tuotantoa ja karkottaa alaa harkitsevia uusia yrittäjiä. Tulevan hallituksen on ymmärrettävä, ettei tämä ongelma ratkea leikkauksilla alan määrärahoihin. Sitä paitsi leikkaukset EU:n osarahoittamiin tukiin johtaisivat samalla myös EU-rahojen menettämiseen”, Marttila painottaa.

MTK:n johtokunta huomauttaa, että valtiovarainministeriön omissakin arvioissa maataloustukien leikkaaminen johtaisi tuotannon alueelliseen keskittymiseen. Tämän johtokunta näkee riskinä paitsi huoltovarmuudelle, myös itäisen Suomen elinvoimalle, joka on nyt suuri kysymys myös turvallisuuspoliittisesti.

Lisätietoja:

Juha Marttila, MTK:n puheenjohtaja, 050 341 3167
Tero Lahti, MTK:n 2. puheenjohtaja, 0400 830 979
Arto Laine, MTK:n 3. puheenjohtaja, 040 709 2470
Jyrki Wallin, MTK:n toiminnanjohtaja, 050 522 5207

Avainsanat

Kuvat

Rehupaalit. KUVA: MTK
Rehupaalit. KUVA: MTK
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote

EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.

Avomaankurkun satokausi on käynnissä – ennuste lupaa keskitasoista satoa25.6.2025 07:50:00 EEST | Tiedote

Avomaankurkku on nyt kotimaisimmillaan ja parhaimmillaan. Avomaankurkku on tutun kasvihuonekurkun topakka ja luonteikas serkku, mutta herkkä sellainen. Väärä kuljetuslämpötila, vetoisa tai kylmä säilytys kaupassa ja kotona voivat pilata kurkun matkan pellolta lautaselle. Kun viljely, kuljetus ja säilytys tehdään oikein, on lopputuloksena suomalaisten rakastama kesäherkku, joka maistuu sellaisenaan tai osana kesäruokia ja jatkaa ilahduttamista pitkälle syyskesään.

METSO-ohjelman rahoitus on turvattava myös jatkossa24.6.2025 13:08:13 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto hyväksyi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman eli METSO-ohjelman vuonna 2014. Nykyisen ohjelmakauden on määrä jatkua vuoden 2025 loppuun saakka. MTK on ollut mukana työryhmässä valmistelemassa uutta ohjelmakautta, joka alkaisi vuoden 2026 alussa. MTK:n ympäristöasiantuntija Heli Siitarin mukaan on välttämättömänä, että maanomistajia vapaaehtoiseen suojeluun kannustavan työkalun riittävä rahoitus turvataan myös jatkossa.

Laatua Suomesta Oy kokoaa laatutyön saman katon alle24.6.2025 11:11:23 EEST | Tiedote

Suomalaisen elintarvikeketjun vahvuus perustuu käytännön laatutyöhön alkutuotannossa ja elintarvikkeiden jalostuksessa. Marraskuussa 2024 perustettu Laatua Suomesta Oy kokoaa yhteen maatalouden, puutarhatuotannon sekä elintarvikkeita jalostavien yritysten laatutyön. Juuri avatuilla www.laatuasuomesta.fi -verkkosivuilla pääsee nyt seikkaperäisesti tutustumaan ajankohtaisiin ja kehitteillä oleviin laatujärjestelmiin ja yhtiön tarjoamiin palveluihin. Laatua Suomesta Oy:n perustajia ovat MTK, SLC, Kauppapuutarhaliitto ry sekä Hedelmän- ja Marjanviljelijäin Liitto ry.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye