SitraSitra

Luontokadolle stoppi ja vauhtia investointeihin – kiertotalouden huipputapaaminen tuo talouden uudistajat Helsinkiin

Jaa
Yli 2000 kiertotalouden huippuosaajaa ympäri maailman kokoontuu Helsinkiin 30.5.–2.6. Suomalaislähtöinen maailman kiertotalousfoorumi World Circular Economy Forum (WCEF) järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Tänä vuonna etsitään ratkaisuja erityisesti luontokatoon, jonka pysäyttämisessä kiertotaloudella on tärkeä rooli.
Kuva: Topias Dean / Sitra
Kuva: Topias Dean / Sitra

Luontokato kiihtyy ja ympäri maailmaa etsitään nyt ilmastokriisin ohella kuumeisesti ratkaisuja myös pahenevaan luontokriisiin. Yrityksillä on luontokadon pysäyttämisessä tärkeä rooli, ja edelläkävijäyritykset ovat ryhtyneet jo toimiin. Sitra kertoi aiemmin, että se on mukana rahoittamassa Suomessa kehitettävää menetelmää yritysten luontojalanjäljen mittaamiseen – ensimmäisten joukossa maailmassa. Yritysten luontovaikutukset syntyvät niiden pitkissä arvoketjuissa, joissa syntyy myös paljon hukkaa. Ratkaisuja tarjoaa kiertotalous: kun materiaalit ja niihin sitoutunut arvo pysyvät kierrossa mahdollisimman pitkään, tarvitaan neitseellisiä luonnonvaroja vähemmän. Se tarkoittaa pienempää kuormitusta luonnon monimuotoisuudelle.

Millä keinoin maailma siirtyy kiertotalouteen, sitä esitellään yhdessä maailman keskeisimmistä kiertotaloustapahtumista Helsingissä touko-kesäkuun vaihteessa. Suomalaislähtöinen World Circular Economy Forum palaa tuolloin Suomeen. Suomalaisten tulevaisuustalo Sitran aloitteesta syntynyt WCEF järjestetään nyt seitsemättä vuotta peräkkäin.

“Maailman maat sitoutuivat Montrealin luontokokouksessa joulukuussa suojelemaan maapallon pinta-alasta 30 prosenttia. Se on tarpeellista, mutta ei riittävää. Vieläkin tärkeämpää on tarkastella, mitä tapahtuu jäljelle jäävällä 70 prosentilla. Siellä tarvitsemme markkinaehtoisia ratkaisuja luontokadon torjuntaan. Montrealin momentum näkyykin nyt yrityksissä ja päättäjien pöydillä. Me haluamme auttaa ja tarjoamme WCEF:ssä mahdollisuuden tuoda parhaat ratkaisut esille”, sanoo Sitran yliasiamies Jyrki Katainen.

Luontokadon ratkaisujen lisäksi foorumin tämän vuoden keskeisiä teemoja ovat kiertotalousinvestointien vauhdittaminen sekä nuoren sukupolven ehdotukset kiertotalouden kehittämiseksi ja monipuolistamiseksi.

”Me haluamme saada nuoremmat sukupolvet mukaan kiertotalouskeskusteluihin, sillä talouden muutos määrittää vahvasti heidän tulevaisuuttaan. Siksi olemme kutsuneet nuoria mukaan WCEF2023:een”, toteaa Nordic Innovationin toimitusjohtaja Svein Berg.

Yli sata puhujaa, kymmeniä kansainvälisiä toimittajia

WCEF2023 kokoaa yli 2000 kiertotalouden edelläkävijää Messukeskukseen Helsinkiin sekä tuhansia verkko-osallistujia. Verkko-osallistuminen on kaikille avoinna. Nelipäiväisen tapahtuman aikana muun muassa kuullaan yli 120 puhujan näkemyksiä, työstetään uusia ratkaisuja esimerkiksi yli 40 ideakiihdyttämössä ja näyttelyalueella on esillä yli 50 edelläkävijäratkaisua ympäri maailmaa. Tapahtumaa saapuu seuraamaan kymmeniä toimittajia eri puolilta maailmaa.

Tapahtumassa puhuvat muun muassa YK:n varapääjohtaja Elizabeth Mrema, EU:n nuorisodelegaatti YK:ssa Nadia Gullestrup Christensen, maailman suurimman sijoitusyhtiön BlackRock johtaja Christopher Kaminker, Euroopan investointipankin varapääjohtaja Ambroise Fayolle, Pohjoismaisen kehitysrahaston johtaja Karin Isaksson ja Metsä Groupin toimitusjohtaja Ilkka Hämälä.

WCEF2023:n järjestävät yhteistyössä Sitra ja Pohjoismaiden ministerineuvoston yhteistyöorganisaatio Nordic Innovation tukenaan kymmenet yhteistyökumppanit ympäri maailman, mukaan lukien muun muassa Maailmanpankki, YK:n ympäristöohjelma sekä Euroopan komissio.

Aiemmat WCEF-tapahtumat on järjestetty muun muassa Ruandassa, Kanadassa, Japanissa ja Hollannissa sekä kaksi kertaa Suomessa. Ensimmäinen järjestettiin Helsingissä Suomen 100-vuotisjuhlavuonna 2017.

Sitralta ehdotus EU-komissiolle vihreän kehityksen ohjelmaan

Foorumin aikana julkistetaan useita raportteja ja ehdotuksia: Muun muassa YK:n ympäristöohjelmalta on luvassa rakennusmateriaalien kiertotalouden tilannekatsaus ja Maailman yritysvastuuverkosto WBCSD julkistaa yritysten kiertotaloustyön indikaattoreita.

Sitra julkaisee jo foorumin alla 29. toukokuuta joukon ehdotuksia seuraavalle Euroopan komissiolle uuden vihreän kehityksen ohjelman painopisteiksi. Sitran mukaan komission tulisi jatkaa ja päivittää Euroopan vihreän kehityksen ohjelmaa. Uudessa ohjelmassa luonnon taloudellinen arvo tulisi tehdä näkyväksi, ulottaa luontokysymykset läpileikkaavasti keskeisiin politiikkaohjelmiin sekä vahvistaa kiertotaloutta EU:n sisämarkkinoilla.

Online-taustatilaisuus medialle 23. toukokuuta

Sitra ja Nordic Innovation kertovat tapahtumasta median edustajille ennakkoon tiistaina 23. toukokuuta kello 15 alkavassa Teams-verkkotilaisuudessa. Paikalla ovat muun muassa Kari Herlevi, Sitran Kestäväyysratkaisujen kansainvälisen yhteistyön johtaja sekä Svein Berg, Nordic Innovationin toimitusjohtaja. Pyydämme ilmoittautumaan taustatilaisuuteen maanantaihin 22. toukokuuta klo 16 mennessä osoitteessa https://www.lyyti.fi/reg/WCEF2023__Online_press_briefing_0547. Ilmoittautuneet saavat linkin Teams-tilaisuuteen. Tilaisuus on englanninkielinen.

Haluatko tulla paikan määlle Helsingin Messukeskukseen kuulemaan huippuasiantuntijoiden puheenvuoroja tai seurata keskusteluja verkossa? Akkreditoidu 26.5. mennessä osoitteessa www.wcef2023.com/media. Taustatietoa, haastateltavien yhteystietoja kuin juttuideoitakin löydät englanninkielisestä Media kit -dokumentista samasta osoitteesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Samuli Laita, johtava viestinnän asiantuntija, Sitra, samuli.laita@sitra.fi, p. 040 5368650
Lena Henriksson, viestintäjohtaja, Nordic Innovation, l.henriksson@nordicinnovation.org, p. +47 9113 8654 (yhteydenotot ruotsiksi tai englanniksi)

Kuvat

Kuva: Topias Dean / Sitra
Kuva: Topias Dean / Sitra
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Nordic Innovation on Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen yhteistyöorganisaatio. Nordic Innovation haluaa tehdä Pohjoismaista kestävän kasvun edelläkävijämaita kehittämällä yrittäjyyttä, innovointia ja kilpailukykyä pohjoismaisissa yrityksissä. Työ tukee Pohjoismaiden pääministerien visiota, jonka mukaan Pohjoismaista tulee maailman kestävin ja integroitunein alue vuoteen 2030 mennessä. Nordic Innovation käynnistää ja mahdollistaa pohjoismaisia yhteistyöareenoita ja ekosysteemejä. Ne pyrkivät toteuttamaan Pohjoismaiden visiota 2030 kolmen innovaatiotehtävän avulla, jotka ovat 1) jätteetön Pohjola, 2) vihreän liikkuvuuden edelläkävijäalue sekä 3) älykkään ja kestävän kasvun edelläkävijä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme