Juristiliitto - Juristförbundet

Juristiliitto vaatii 200 tuomarin lisäystä ja oikeudenhoidon kriisirahoitusta

Jaa
Juristiliitto vaatii käynnissä olevista hallitusneuvotteluista ratkaisuja oikeudenhoidon kriisiin. Oikeusprosessit ovat pidentyneet huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Lisärahoituksen tarve on vähintään 50 miljoonaa euroa vuodessa. Erityisesti tarvitaan lisää henkilökuntaa. Rahoituksen on kohdistuttava lisärekrytointeihin niin tuomioistuimissa ja syyttäjälaitoksessa. Budjettia tulee kohdentaa myös julkiseen oikeusapuun.

Oikeudenkäyntien kestoa pidentää oikeudenhoidon liian alhainen rahoitus. Esimerkiksi pahoinpitelyjen keskimääräiset käsittelyajat nousivat vuosina 2008–2020 käräjäoikeuksissa 3,7 kuukaudesta 7,2 kuukauteen. Raiskausrikosten käsittelyajat nousivat samaan aikaan 3,9 kuukaudesta 9,5 kuukauteen.*  

Nämä ovat tietenkin yksistään käräjäoikeusvaiheeseen kuluvia aikoja. Niitä edeltää jo poliisin esitutkinta ja syyteharkinta. Käräjäoikeuksien jälkeen prosessit voivat edetä ylempiin oikeusasteisiin. Kaikki tämä lisää prosessien keston kohtuuttomaksi. Pitkien käsittelyaikojen vuoksi ihmiset jättävät jopa käynnistämättä oikeusprosesseja, toteaa Juristiliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander. 

Tilanne rapauttaa luottamusta oikeudenhoitoon. Nopeaan hätärahoitukseen tarvitaan 50 miljoonaa euroa lisää vuodessa.

Rahoituksen kohdistuttava lisärekrytointeihin

Tilanderin mukaan oikeudenhoitoon tarvitaan erityisesti lisää henkilökuntaa eli esimerkiksi käräjäoikeuksiin 200 uutta tuomaria ja lisää uransa alussa olevia tuomioistuinharjoittelijoita. Lisäksi tarvitaan nykyistä enemmän syyttäjiä. Myös julkisen oikeusavun hoitoon kaivataan lisärahoitusta.  

Keskeistä on myös eurojen oikea kohdentaminen. 

– Lisärahoitus ei saa valua vain toimitila- ja it-kuluihin, vaan sen on kohdistuttava ennen kaikkea henkilöstölisäyksiin, Tilander muistuttaa. 

– Kun muut yhteiskunnan sektorit puhuvat miljardeista, me puhumme miljoonista. Toiveemme on vastuullinen ja lisärahoitus välttämätön. 50 miljoonalla nenä pysyy juuri ja juuri pinnalla, eikä tilanne kriisiydy nykyisestä.

*Suomen virallinen tilasto (SVT) – Käräjäoikeuksien rikosasioiden ratkaisut vuodelta 2008. Tuomioistuinvirasto – Tuomioistuinlaitoksen vuositilastot 2020. 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Juristiliitto - Juristförbundet
Juristiliitto - Juristförbundet
Uudenmaankatu 4-6 B
00120 HELSINKI

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Juristiliitto - Juristförbundet

Juristiliitto julkaisi vastuullisten lakipalveluiden työnantajaperiaatteet16.5.2023 08:56:54 EEST | Tiedote

Liki kolmannes yksityisellä sektorilla työskentelevistä juristeista on kertonut työaika- ja uupumisongelmien olevan työpaikallaan vakava ja jatkuva ongelma*. Esimerkiksi työaikalakia ei noudateta. Lainvastaisuuden lisäksi liiallinen työkuorma on ristiriidassa yritystoiminnan vastuullisuuden kanssa. Juristiliitto on julkaissut vastuullisten lakipalveluiden työnantajaperiaatteet, joiden noudattamiseen se toivoo lakialan palveluita tarjoavien yritysten sitoutuvan. Periaatteet kertovat työntekijöille ja asiakkaille yrityksen sitoutuvan työnantajan vastuullisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme