Finanssiala ry

FA:n Ahosniemi: Paljon huhuja, vähän tietoa hallitusneuvotteluista – kansankapitalismi hyvässä huudossa

Jaa
Hallitusneuvotteluita käydään Säätytalolla kokoomuksen johdolla jo kolmatta viikkoa. Viimeistään 22.5. päästään vääntämään toden teolla vaikeista kysymyksistä, kirjoittaa Finanssiala ry:n (FA) toimitusjohtaja Arno Ahosniemi kolumnissaan.

Edelleen on auki, miten kuuden miljardin sopeutusohjelma laaditaan. Mitä muutoksia tulee työttömyys- ja sosiaaliturvaan ja paikalliseen sopimiseen?

Millä keinoilla hallitus aikoo toteuttaa Suomen kunnianhimoiset co2-päästötavoitteet?

Mistä Suomeen saadaan 100 000 uutta työpaikkaa, ennen kaikkea yksityiselle sektorille?

Onko työn verotusta mahdollista keventää, ja miten julkisista menoista leikataan? Leikkauksia tulee ainakin kehitysyhteistyövaroihin. Näin tiedottivat hallituspuolueet tiistaina.

Suomalaiset yritykset ja julkinen sektori kaipaavat pikaisesti ulkomaalaista työvoimaa. Miten sitä saadaan Suomeen? Vaativatko perussuomalaiset hallitusohjelmaan tiukennuksia työperäiseen maahanmuuttoon?

Kuten hallitusneuvotteluissa usein on tapana, ilmassa on paljon huhuja neuvottelijoiden välisestä nahistelusta. Moni kokenutkin politiikan tarkkailija veikkaa, että välttämättä hallitusta ei tällä porukalla synny.

Se jää nähtäväksi, mutta ainakin neuvottelijat näyttävät olevan tosissaan, ja Säätytalolta kantautuu aito halu toimivan enemmistöhallituksen muodostamiseen.

Politiikan tarkkailijan kannattaa seurata ennen kaikkea, mitä tuleva hallitus aikoo tehdä työperäisen maahanmuuton, työmarkkinoiden ja julkisten menojen sopeuttamisen suhteen.

Edellä mainittujen teemojen lisäksi nostan vielä esiin yhden tärpin: ennustan, että Petteri Orpon hallituksessa kansankapitalismi on kovassa huudossa.

Kokemusta on, sillä Petteri Orpo itse toimi valtiovarainministerinä, kun sittemmin suureen suosioon noussutta, vuoden 2020 alussa lanseerattua osakesäästötiliä valmisteltiin.

Osakesäästötilin innoittamana Finanssiala ry on lämpimästi viestinyt Säätytalolle, että jokaiselle syntyvälle suomalaiselle vauvalle pitäisi perustaa ”lapsen säästötili”.

Valtio voisi lahjoittaa jokaiselle vastasyntyneelle esimerkiksi 300 euroa, joka vanhempien pitäisi sijoittaa osakesäästötilille, sijoitusrahastoon tai sijoitusvakuutukseen.

Varojen sijoittamisesta päättävät lapsen huoltajat itse, ja he saavat riippumatonta sijoitusmateriaalia äitiyspakkauksessa ja neuvolassa.

Näin kansankapitalismi lähtee liikkeelle heti elämän alkumetreiltä, ja suomalaislapset pääsisivät pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan, terveyden- ja päivähoidon ja koulutuksen lisäksi nauttimaan korkoa korolle -ilmiöstä mahdollisimman pitkään.

Lapsen säästötili tekisi säästämisestä ja sijoittamisesta arkipäiväistä kaikille lapsiperheille. Se vahvistaisi sijoittamisen kulttuuria ja pienten lasten vanhempien kiinnostusta säästämiseen ja talousosaamiseen. Uskon, että lapsen säästötili saisi aika lailla kansainvälistäkin huomiota.

FA:n ja sen jäsenyritysten lämpimästi kannattama esitys säästötilistä ei suinkaan ole uusi, vaan se pohjautuu työ- ja elinkeinoministeriön ”Visio 2030 – kohti vastuullista ja osaavaa omistajayhteiskuntaa” -raporttiin vuodelta 2021.

Raportissa esitettiin vain osakesäästötiliä osaksi äitiyspakkausta, mutta säästämisessä jokaisen kannattaa hyödyntää muitakin sijoitusmuotoja. Eri sijoitustuotteiden laaja tarjonta on sekä yksilön että koko yhteiskunnan etu.

Lisäksi FA viestii vahvasti Säätytalolle, että osakesäästötilin talletusraja tuplattaisiin nykyisestä 50 000 eurosta 100 000 euroon.

Alkavasta vaalikaudesta voi tulla vahva lähtölaukaus suomalaisten vaurastumiselle. Siksi tarvitaan myös panostusta talousosaamisen kehittämiseen.

Suomalaisten on saatava talouden perusedellytykset vahvasti hanskaan jo koulussa ja tukea taloustaitojen ylläpitoon läpi elämän.

Talousosaamista pitää yleisesti vahvistaa, ja suurin tarve on ammatillisen opetuksen puolella. Myös opettajankoulutukseen tarvitaan taloutta ja yrittäjyyttä koskevia sisältöjä.

Suomalaiset opettajat kokevat epävarmuutta omien taloustaitojensa riittävyydestä, jotta voisivat hyödyntää niitä opetuksessa. Opettajia pitää tukea tässä, ja tavoitteena pitäisi olla, että jokainen peruskoulua käyvä nuori tekisi henkilökohtaisen säästö- ja sijoitussuunnitelman.

Näillä eväillä Suomesta tulee vauraampi ja paremmin kriisejä kestävä hyvinvointiyhteiskunta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Finanssiala ry
Finanssiala ry
Itämerenkatu 11 - 13
00180 HELSINKI

020 793 4240http://www.finanssiala.fi

Finanssiala ry (FA) edustaa Suomessa toimivia pankkeja, henki-, työeläke- ja vahinkovakuutusyhtiöitä, rahasto- ja rahoitusyhtiöitä sekä arvopaperivälittäjiä. Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia.

Finanssiala - Uudistuvan alan ääni

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finanssiala ry

Korona herätti suomalaiset kohentamaan henkivakuutusturvaansa – ainutlaatuinen tutkimus sai jatkoa19.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Koronapandemia ja sen myötä kohonnut kuolemanriski havahduttivat suomalaiset miettimään oman perheensä taloudellista turvaa. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan tuoreesta tutkimuksesta selviää, että ensimmäisen koronavuoden 2020 alkupuolella otettiin 20 prosenttia enemmän henkivakuutuksia kuin aiempina vuosina vastaavaan aikaan. Lisäksi uusien vakuutusten keskimääräiset vakuutussummat kasvoivat 16 prosentilla.

Kalastelut ja muut huijaukset kasvoivat räjähdysmäisesti alkuvuonna – pankit saivat estettyä huijauksia lähes 16 miljoonan euron edestä14.9.2023 07:40:00 EEST | Tiedote

Huijausmäärät nousivat reippaasti vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla. Pankit saivat tammi-kesäkuussa estettyä ja palautettua uhreille 15,9 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin määrä oli 6,7 miljoonaa. Asiakkaat menettivät huijareille 19,8 miljoonaa euroa. Vuotta aiemmin määrä oli 10,8 miljoonaa. Huijauksien kokonaismäärä oli siis 35,7 miljoonaa euroa. Isoimmat menetykset tulivat sijoitushuijauksista, joissa myös tappioiden kasvu oli suurinta.

Pankkibarometri: Yritysten luotonkysyntä mataa, kotitalouksien kysynnässä ensimmäisiä merkkejä paremmasta5.9.2023 06:30:00 EEST | Tiedote

Yritysten luotonkysyntä on selvästi vähäisempää kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, selviää Finanssiala ry:n (FA) tuoreesta Pankkibarometrista. Pankinjohtajien odotukset yritysten lähikuukausien luotonkysynnästä ovat niin ikään heikot. Myös kotitaloudet ovat kysyneet luottoja kesän aikana vähemmän kuin vuosi sitten. Odotukset kotitalouksien lainanottohalukkuudesta syksylle ovat edelleen heikkoja, mutta luotonkysyntä saattaa olla kääntymässä parempaan suuntaan.

FA:n Arno Ahosniemi: Hallituksen sitouduttava rasismin vastaiseen työhön, jotta hallitusohjelmaa päästään toteuttamaan15.8.2023 10:39:14 EEST | Tiedote

Nykyinen hallitusohjelma sisältää hyviä aineksia, joilla toivottavasti saadaan vauhditettua talouskasvua ja työllisyyttä. Kestävä hyvinvointiyhteiskunta rakentuu sekä vastuulliseen taloudenhoitoon että työhön ja yrittäjyyteen kannustamiseen. On kaikella tavalla varmistettava, että Suomi säilyy myös houkuttelevana ja turvallisena investointi- ja sijoituskohteena.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme