Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan ennakkotiedote

Jaa
Lautakunnan kokous on tiistaina 23. toukokuuta klo 16.15. Lautakunta jatkaa palveluverkkosuunnittelun periaatteiden sekä asunnottomuuden poistamisen toimenpideohjelman käsittelyä. Lautakunta antaa myös lausunnon tarkastuslautakunnan vuoden 2022 arviointikertomuksesta sekä käsittelee koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveystarkastusten hankintaa.

Koulu- ja opiskeluhuollon terveystarkastuksia ostopalvelulla

Helsinki on etsinyt määrätietoisesti keinoja turvata koululaisille ja opiskelijoille lakisääteiset lääkärintarkastukset tilanteessa, jossa koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkärien tehtäviä ei kaikista ponnisteluista huolimatta ole onnistuttu täyttämään riittävästi.

Helsinki on pyrkinyt varmistamaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkäripalvelut monipuolistamalla palvelutuotantoa. Helsinki on tarjonnut lääkäripalvelua myös palvelusetelillä ja ostopalveluna henkilöstövuokrauksen kautta.

”Valitettavasti emme ole saaneet hankittua henkilöstövuokrauksella ja palveluseteleillä odotettua määrää terveystarkastuksia. Vuokratyövoimalla olemme saaneet vain noin 3,4 lääkärin työpanoksen ja palvelusetelituottajilla on ollut haasteita tarjota terveystarkastuksia”, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kuvaa tilannetta.

Jotta lakisääteiset lääkärintarkastukset pystytään toteuttamaan, lautakunnalle esitetään, että Helsinki ottaa käyttöön uuden tavan hankkia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkärintarkastuksia. Esitettävässä uudessa hankinnassa lääkärintarkastuksia hankitaan palveluntuottajilta alueittain. Hankinnassa myös määritellään paikat, joissa lääkärintarkastukset tulee tarjota, sekä hankittavaksi arvioidun terveystarkastusten vuosittaisen määrän.

Terveystarkastuksia hankittaisiin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon laajoihin lääkärintarkastuksiin 1., 5. ja 8. luokan oppilaille ja toisen asteen opiskelijoille.

Terveystarkastuksia esitetään hankittavaksi tarpeen mukaan varsinaisella sopimusajalla 1.11.2023 - 31.7.2025 noin 30 000 ja mahdollisella vuoden optiokaudella noin 10 000 tarkastusta. Hankinnan arvioitu arvo optiokausi mukaan lukien on noin 6 miljoonaa euroa (arvonlisäveroton).

Peruskoulun 1., 5. ja 8. luokalla tulee tehdä sekä terveydenhoitajan että lääkärin terveystarkastus. Helsingin peruskouluissa on yhteensä yli 57 000 oppilasta.

Opiskeluterveydenhuollossa terveydenhoitajan tulee tehdä tarkastus ensimmäisen opiskeluvuoden aikana kaikille opiskelijoille. Lääkärintarkastus tulee tehdä kaikille opiskelijoille joko ensimmäisen tai toisen opiskeluvuoden aikana. Pojille lääkärintarkastus tehdään kutsuntatarkastuksen yhteydessä. Toisen asteen opiskelun aloittaa vuosittain noin 10 500 opiskelijaa. Toisella asteella opiskelijoita on yhteensä noin 39 000.

Lisätietoa: terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen, p. 09 310 42611, timo.lukkarinen@hel.fi

Kokouksen esityslista liitteineen on sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan verkkosivuilla.

Kokouksen päätöstiedote julkaistaan verkkosivuilla heti kokouksen jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sotepe

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunnan päätöstiedote12.9.2023 18:06:05 EEST | Tiedote

Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastuslautakunta piti kokouksen tiistaina 12. syyskuuta. Kokouksen päätöstiedote on kaupungin verkkosivuilla. Lautakunta jätti tässä kokouksessa yksimielisesti pöydälle talouden sopeuttamiseksi valmistellun vuosien 2023 - 2025 muutosohjelman sekä vuoden 2024 talousarvioesityksen. Lautakunta jatkaa näiden käsittelyä ylimääräisessä kokouksessa tiistaina 19. syyskuuta klo 8.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme