Mielenterveyden keskusliittoMielenterveyden keskusliitto

Kansallispuistopäivän 24.5. uutuus: mielen hyvinvoinnin helpot harjoitukset Suomen kansallispuistoihin

Jaa

Mielenterveyden keskusliitto ja Metsähallitus tuovat hyvinvointiharjoituksia sisältävät Skutsirastit kuudella kielellä kansallispuistoihin sekä retkeily- ja luonnonsuojelualueille ympäri Suomen. Skutsirastit aukeavat Euroopan kansallispuistopäivänä 24. toukokuuta.

Kaksi naista istuu laiturilla ja uittaa jalkojaan vedessä. Taustalla on metsämaisema ja naisten vieressä laiturilla vaelluskengät.
Kuva: Metsähallitus/Saara Lavi Metsähallitus/Saara Lavi Metsähallitus

Mielenterveyden keskusliitto ja Metsähallitus toteuttavat yhteistyössä koko maan kattavan Skutsirasti-verkoston, joka tuo hyvinvointiharjoituksia Suomen luontokohteisiin osana Mielenterveyden keskusliiton Skutsi kuulee -ohjelmaa.

Harjoitukset löytyvät kansallispuistojen ja retkeily- ja luonnonsuojelualueiden opastauluista suomeksi ja englanniksi, sekä rannikolla ruotsiksi ja Lapissa saameksi.

– Luonnossa liikkuessa on tärkeää osata pysähtyä. Joskus sen pysähdyksen voi tehdä Skutsirastilla keskittyen hyvinvointiin, sanoo Skutsi kuulee -ohjelman ohjelmapäällikkö Julia Sillanpää Mielenterveyden keskusliitosta.

Luonnossa liikkumisella on monia hyvinvointia edistäviä vaikutuksia ja niitä ihmiset luonnosta myös etsivät.

– Luonnosta tullaan hakemaan hyvinvointia ja ennen kaikkea se on mielen hyvinvointia. Kauniin maiseman tai nuotion katselu, luonnon äänet ja tuoksut ovat rentoutumista ja akkujen lataamista parhaimmillaan. Stressi laskee, keskittymiskyky kohenee ja huolet asettuvat mittasuhteisiin, kertoo virkistyskäytön erityisasiantuntija Sanna-Kaisa Rautio Metsähallituksesta.

Harjoituksen löytää skannaamalla Skutsirastin QR-koodin älypuhelimella. Koodi avaa harjoituksen, jonka voi lukea tai kuunnella ja tehdä lempeästi omaan tahtiin.

Yhteyshenkilöt

Julia Sillanpää, Skutsi kuulee -ohjelmapäällikkö, Mielenterveyden keskusliitto
040 596 2168, julia.sillanpaa@mtkl.fi

Sanna-Kaisa Rautio, virkistyskäytön eritysasiantuntija, Metsähallitus puh. 040 570 7347, sanna-kaisa.rautio@metsa.fi

Kuvat

Nainen kahlaa rantavedessä. Taustalla on metsässä leiripaikka.
Kuva: Metsähallitus/Saara Lavi
Lataa

Linkit

Skutsi kuulee -ohjelman tavoitteena on tukea nuorten aikuisten myönteisen luontoyhteyden muodostumista ja vahvistaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ohjelma rahoitetaan osaltaan retkeily- ja ulkoiluvarusteisiin erikoistuneen Partioaitan vuoden 2022 Ympäristöbonuksella. Mielenterveyden keskusliitto on mielenterveysongelmia itse kokeneiden ihmisten valtakunnallinen järjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mielenterveyden keskusliitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme