HUS

HUSin alueella yli puoli miljoonaa haavanhoitokertaa vuodessa

Jaa
Haavojenhoidon aiheuttamat terveydenhuollon kokonaiskulut ovat samaa luokkaa kuin lihavuuden hoidon tai syöpätautien hoitokulut. Hoidon porrastuksella haavanhoidon resurssit saadaan tehokkaaseen käyttöön ja osaamisen lisäämisellä voidaan vähentää haavojen esiintyvyyttä.

Pitkäaikaisia, huonosti paranevia haavoja on noin yhdellä prosentilla yli 50-vuotiaista. Haavojen aiheuttamat suorat kulut ovat noin 2–5 prosenttia terveydenhuollon kokonaiskuluista ja ne ovat samaa luokkaa kuin lihavuuden hoidon tai syöpätautien hoitokulut. Lohjan sairaalan ja alueen perusterveydenhuollon toimijoiden yhdessä tekemän kartoituksen perusteella laskettuna HUSin alueen terveydenhuollon yksiköissä tehdään yli puoli miljoonaa haavanhoitokertaa vuodessa.

”Haavojen hoidossa on paljon tehostamisen varaa. Nyt haavojen hoito on pirstoutunut monelle toimijalle ja niiden aiheuttamaa terveydenhuollon resurssitarvetta ei tunnisteta”, kertoo verisuonikirurgian erikoislääkäri Milla Kallio HUSin Haavakeskuksesta.

Kallio toteaa, että kaikki uudet haavanhoidon innovaatiot ovat marginaalisia siihen verrattuna, että perusasiat saataisiin hoidettua ja että hoitoketjut toimisivat. ”Suuri osa haavoista on ennaltaehkäistävissä ja valtaosa syntyneistä haavoista voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa. Perusasiat, kuten ennaltaehkäisy, haavan paikallishoito, turvotuksen hoito ja kevennys tulisi hallita kaikissa yksiköissä”, sanoo Kallio.

Myös erityisosaamista tarvitaan sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa. ”Perusterveydenhuollossa toimivaksi on osoittautunut osaamisen keskittäminen haavaosastoille ja -vastaanotoille. Erikoissairaanhoidossa tehtäviimme kuuluvat muun muassa haavat, joiden taustalla epäillään valtimotautia, sairaalahoitoa vaativat infektiot, leikkausta tarvitsevat haavat ja sellaiset haavat, joiden syy jää epäselväksi”, kertoo plastiikkakirurgian osastonylilääkäri Heli Lagus.

Verkostolla ja osaamisen kasvattamisella hyviä tuloksia

Laadukas vuonna 2015 julkaistu ruotsalainen väestöpohjainen tutkimuskokonaisuus osoitti, että haavanhoitoverkoston organisointi ja osaamisen lisääminen johti haavojen esiintyvyyden laskuun siitä huolimatta, että samaan aikaan väestö ikääntyi ja haavojen paranemista huonontavat sairaudet yleistyivät.

”Meillä on myös hyviä tuloksia Suomesta. Perusturvakuntayhtymä Karviaisessa toteutettiin kehittämishanke haavanhoidon osaamisen lisäämiseksi ja alueen sisäisen hoitoketjun parantamiseksi. Mittarina käytetyt haavanhoitokerrat hoivakodeissa putosivat alle puoleen hankkeen aikana”, kertoo Lagus.

HUSin Haavakeskus perustettiin viisi vuotta sitten

Vuonna 2018 perustetussa HUSin Haavakeskuksessa työskentelee plastiikkakirurgi, verisuonikirurgi, ihotautilääkäri, haavakoulutuksessa oleva yleislääketieteeseen erikoistuva lääkäri sekä kaksi ylemmän ammattikoulutuksen suorittanutta auktorisoitua haavanhoitajaa. Haavakeskuksen tehtävänä on kehittää haavanhoidon verkostoa ja edistää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatiota.

Lisätietoja medialle: 
HUSin mediapalvelun yhteystiedot 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erikoislääkäri Milla Kallio, HUS Vatsakeskus, puh. 050 427 2416

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme. 

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito. 

HUS – Vaikuttavinta hoitoa 

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme