Suomen Punainen Risti SPR

Finlands Röda Kors hjälper människor som förlorat sina hem i cyklonen i Myanmar

Dela
Finlands Röda Kors beviljar 150 000 euro ur sin katastroffond för nödhjälp i Myanmar, där cyklonen Mocha har orsakat enorma skador. Människorna som förlorat sina hem behöver hälsovård, rent vatten och skydd.
Frivilliga från Myanmars Röda Kors delar ut rent vatten och informerar om förebyggande av smittsamma sjukdomar på ett område i Rakhine som drabbats av cyklonen Mocha.  Bild: Röda Korset i Myanmar
Frivilliga från Myanmars Röda Kors delar ut rent vatten och informerar om förebyggande av smittsamma sjukdomar på ett område i Rakhine som drabbats av cyklonen Mocha. Bild: Röda Korset i Myanmar

Finlands Röda Kors hjälp styrs till internationella Röda Korsets nödhjälpsoperation för att hjälpa dem som lidit mest av katastrofen. Myanmars Röda Kors har bland annat deltagit i evakueringar, utdelning av nödhjälp samt efterspaning och räddning av försvunna personer.

- Myanmars Röda Kors har arbetat med hjälp av hundratals frivilliga och anställda redan innan cyklonen slog till, men förstörelsen är så massiv att utomstående hjälp är nödvändig. Smittsamma sjukdomar hotar att spridas, och med flodvattnet kommer minor och andra sprängladdningar som förs till oförutsedda platser. De som förlorat sina hem behöver just nu skydd, rent vatten, hälsovård och psykosocialt stöd, berättar Finlands Röda Kors planerare för internationellt bistånd Sari Autio.

Enligt nu gällande uppgifter har åtminstone 145 människor dött på grund av cyklonen och hundratals har blivit skadade. Förödelsen till följd av cyklonen uppskattas ha påverkat 2,2 miljoner människors liv. Hårda stormar, regn och översvämningar har förutom hem förstört sjukhus, broar, vägar och odlingar samt brutit ellinjer. Förstörda datatrafik- och telefonförbindelser komplicerar bedömningsteamens arbete.

Situationen är speciellt svår i Rakhine och i Myanmars nordvästra delar, där uppskattningsvis sex miljoner människor redan tidigare var i behov av humanitärt bistånd. På området bor 1,2 miljoner människor som har tvingats lämna sina hem på grund av interna våldsamheter i landet. Många hem är gjorda av bambu och andra lätta material och håller dåligt mot kraftiga stormar och regn.

Hjälp ur katastroffonden också för kommande katastrofer

Målet för Internationella Rödakorsfederationens biståndsoperation är att hjälpa 37 500 människor på de områden där förödelsen av cyklonen är värst. Efter den direkta nödhjälpen hjälper Röda Korset samhällena att stärka sin katastrofberedskap och förmåga att hitta nya näringsgrenar i stället för dem som gått förlorade. Hjälpen riktas till de mest utsatta, såsom gravida, funktionshindrade och äldre, småbarnsfamiljer samt hushåll som saknar vårdnadshavare.

Stödet som Finlands Röda Kors ger finansieras med donationer ur katastroffonden. Fondens medel är inte öronmärkta på förhand för något viss objekt och därför kan man med dem hjälpa snabbt om en katastrof inträffar i Finland eller ute i världen.

Dessutom styr Röda Korset medel till biståndsoperationen som utrikesministeriet tidigare i år har beviljat till Myanmar.

Uppgifter för donationer till Röda Korsets katastroffond:

-        Skicka textmeddelandet SPR20 (20 €) till numret 16499

-        Ge bidrag via MobilePay till numret 10900

-        Ge bidrag via webben: rodakorset.fi/ge-ett-bidrag/katastroffonden

Ytterligare upplysningar:

Planerare för internationellt bistånd Sari Autio, tfn 040 503 0344, sari.autio@rodakorset.fi

Kommunikationssakkunnig Sari Häkkinen, tfn 040 664 3236, sari.hakkinen@rodakorset.fi 

Bilder

Frivilliga från Myanmars Röda Kors delar ut rent vatten och informerar om förebyggande av smittsamma sjukdomar på ett område i Rakhine som drabbats av cyklonen Mocha.  Bild: Röda Korset i Myanmar
Frivilliga från Myanmars Röda Kors delar ut rent vatten och informerar om förebyggande av smittsamma sjukdomar på ett område i Rakhine som drabbats av cyklonen Mocha. Bild: Röda Korset i Myanmar
Ladda ned bild

Om

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Följ Suomen Punainen Risti SPR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen Punainen Risti SPR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum