Epäasiallinen kohtelu työpaikalla toi yhdistyksen toiminnanjohtajalle sakkoja
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi yhdistyksen toiminnanjohtajan työturvallisuusrikoksesta 25 päiväsakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 19.5.2023.
Tapauksessa oli kyse Helsingissä toimivasta yhdistyksestä, jossa muutaman työntekijän työyhteisössä oli koettu epäasiallista kohtelua ja vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia. Työskentely siellä oli koettu kuormittavana. Työntekijä oli kokenut toistuvasti tulleensa työpaikalla epäasiallisesti kohdelluksi toiminnanjohtajan taholta. Kyse oli ollut muun muassa vähättelystä, syyttelystä ja huutamisesta, työnteon epäasiallisesta arvostelusta ja työnteon vaikeuttamisesta.
Asiassa oli käräjäoikeudessa kysymys siitä, oliko työnantajan edustaja työturvallisuuslain edellyttämällä tavalla selvittänyt ja arvioinut työn vaaroja ja haittoja jo ennakolta. Lisäksi oli kysymys siitä, oliko työntekijää kuormitettu työssään tai kohdeltu epäasiallisesti, ja mikäli näin oli ollut, oliko työnantajan edustaja laiminlyönyt asiassa toimintavelvoitteensa ryhtyä toimenpiteisiin.
Käräjäoikeus katsoi, että toiminnanjohtaja eli työnantajan edustaja ei ollut esittänyt sellaista selvitystä, jonka perusteella olisi voitu todeta vaarojen arviointi toteutetuksi. Käräjäoikeus totesi, että vaarojen ja haittojen arvioinnin ei tarvitse olla määrämuotoinen tai kirjallisessa muodossa esitettävissä, mutta kuitenkin jollakin tavoin todennettavissa. Työnantajan edustajan ei ollut katsottu täyttäneen kyseistä velvollisuuttaan eikä myöskään delegoineensa sitä kenenkään toisen tehtäväksi. Asiassa oli laiminlyöty riittävän järjestelmällisesti selvittää ja tunnistaa sekä arvioida työn haitta- ja vaaratekijöitä.
Käräjäoikeus katsoi myös, että työpaikalla oli ilmennyt työilmapiiriongelmia ja vuorovaikutukseen liittyviä ongelmia. Asiassa esille tulleen perusteella käräjäoikeus katsoi työnantajan edustajan kohdelleen työntekijää epäasiallisesti, muun muassa kohdistamalla väheksyviä ja pilkkaavia puheita työntekijään, huutamalla työntekijälle, sekä arvostelemalla ja vaikeuttamalla tämän työntekoa.
Työnantajan edustajalla oli ollut jo asemansa vuoksikin velvollisuus pidättäytyä toimimasta kyseisellä tavalla työntekijää kohtaan ja hänen oli tullut ymmärtää menettelynsä merkitys. Työnantajan edustajalla oli siten ollut koko ajan tieto epäkohdista, joita hänen menettelynsä oli itsessään aiheuttanut. Hänen olisi tullut ryhtyä toimenpiteisiin tämän epäkohdan poistamiseksi.
Käräjäoikeus katsoi työantajan edustajan tahallaan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä. Työnantajan edustajan ei kuitenkaan katsottu olleen tietoinen mahdollisesta työssä kuormittumisesta. Käräjäoikeus toi esille, että työturvallisuusrikoksessa rangaistavuus perustuu työturvallisuusmääräysten rikkomiseen tai työturvallisuusmääräysten vastaisen tilan aiheuttamiseen, eikä asiassa edellytetä työntekijän työturvallisuuden tosiasiallista vaarantamista.
”Työssä esiintyvä häirintä ja epäasiallinen kohtelu ovat hyvin merkittäviä haitta- ja vaaratekijöitä, jotka voivat tosiasiassa aiheuttaa työntekijöille terveyshaittoja. Työnantajan tulee jatkuvasti tarkkailla työympäristöä ja työyhteisön tilaa, myös työyhteisön sosiaalista toimivuutta, jotta myös työssä kuormittumista sekä häirintää ja epäasiallista kohtelua voitaisiin havaita riittävän ajoissa. Yleisen tarkkailun lisäksi työnantajalla ja työnantajan edustajilla on velvollisuus ryhtyä toimiin tietoon tulevissa yksittäistapauksissa”, toteaa työsuojelulakimies Tiia Harainen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.
Helsingin käräjäoikeuden tuomio, asianumero R 21/6470. Tuomio ei ole lainvoimainen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lakimies Tiia Harainen
p. 0295 016 553, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue
Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun päätöksenteossa puutteita12.5.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kantelupäätöksen mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueen lastensuojelun avohuollon päätöksentekomenettely ei ole toteutunut kaikilta osin lainmukaisesti. Seitsemässä eri kantelussa vuonna 2024 kerrottiin sosiaalityöntekijän perustelleen lainvastaista menettelyään hyvinvointialueen säästötoimenpiteillä.
Brister i beslutsfattandet inom barnskyddet i Birkalands välfärdsområde12.5.2025 14:00:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt ett klagomålsbeslut av Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har beslutsfattandet inom barnskyddets öppenvård i Birkalands välfärdsområde inte till alla delar varit lagenligt. I sju olika klagomål år 2024 fördes det fram att socialarbetaren hade motiverat sitt lagstridiga förfarande med välfärdsområdets sparåtgärder.
Ajojärjestelijälle ja kuljettajalle sakkoja ajopiirturin käyttöön ja ajo- ja lepoaikoihin liittyvistä rikkomuksista12.5.2025 11:11:11 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomainen havaitsi työsuojelutarkastuksella maaliskuussa 2023, että satakuntalaisen kuljetusyrityksen kuljettajien ajopiirturikorttien käytössä oli epäselvyyksiä. Yrityksen kuljettaja oli ajanut toisen kuljettajan kuljettajakortilla ilmeisesti peitelläkseen mahdollisia ajo- ja lepoaikasäännöksiä. Työnantaja ei toimittanut työsuojelutarkastajalle pyydettyjä ajo- ja lepoaikatietoja, ja kun tiedot viimein saatiin, havaittiin niissä lukuisia rikkomuksia. Asiaa käsiteltiin lopulta Satakunnan käräjäoikeudessa, joka tuomitsi yhtiön ajojärjestelijän ja rikkomuksia tehneen kuljettajan sakkorangaistukseen. Epäilyt kiistänyt ajojärjestelijä tuomittiin 30 päiväsakkoon, kun taas kuljettaja tunnisti rikkomukset ja hänen rangaistuksensa oli 15 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 9.5.2025.
Number of workers posted to Finland from abroad increased slowly in 202412.5.2025 08:00:00 EEST | Press release
Growth in the number of workers posted to Finland continued slowly also in 2024. The number of posted workers increased the most in North Ostrobothnia, Åland and South Ostrobothnia. The number decreased the most in Lapland, Central Finland, Eastern Finland and Kainuu.
Antalet arbetstagare som utstationerats till Finland från utlandet ökade långsamt år 202412.5.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Ökningen av antalet utstationerade arbetstagare i Finland var fortsatt långsam också år 2024. Antalet utstationerade arbetstagare ökade mest i Norra Österbotten, på Åland och i Södra Österbotten. Antalet minskade mest i Lappland, Mellersta Finland, Östra Finland och Kajanaland.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme