Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Alueelliset kehitysnäkymät: pohjalaisyritykset investoivat tulevaan ennätystahdilla, vaikka työvoimapula jatkuu vaikeana (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)

Jaa
Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi Alueelliset kehitysnäkymät -katsauksen, jossa tarkastellaan maakuntien elinkeinoelämän ja työllisyyden nykytilaa ja lähitulevaisuuden näkymiä. Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla on käynnissä historiallisen suuri investointibuumi ja maakuntien työllisyystilanne on erinomainen, mutta tunnelmia synkentävät vaikea työvoimapula sekä maailmantalouden ailahtelut.
Maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi.
Maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi.

Yrityskentän tunnelmat ovat haasteista huolimatta toiveikkaat

Elinkeinoelämää ovat viime vuosina kurittaneet ensin koronapandemia, sitten Ukrainan sota ja sen myötä energiakriisi. Näistä haasteista huolimatta maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi – Pohjanmaan Kauppakamarin laskelmien mukaan investoinnit ovat jopa 12 miljardia euroa vuosikymmenen loppuun mennessä ja uusia suoria työpaikkoja syntyy useita tuhansia. Suuri osa investoinneista kohdistuu teollisuuteen ja vihreään siirtymään, mutta myös muilla toimialoilla ollaan toiveikkaita tulevaisuuden suhteen.

Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa merkittäviä hankkeita on lukuisia - muun muassa GigaVaasan akkutehdasalueelle sijoittuvat akkukennotehdas, katodimateriaalitehdas ja anodimateriaalitehtaat, Kaskisten Metsä Boardin taivekartonkitehdas sekä Keliberin litiumjalostamo, -rikastamo ja -kaivosalueet Keski-Pohjanmaalla. Maakuntiin on suunnitteilla myös useita vetylaitoksia, tuulivoimapuistoja sekä eri energiantuotantomuotoja yhdisteleviä hybridihankkeita. Teollisuus- ja energiasektorin lisäksi investointeja on käynnissä muillakin toimialoilla, kuten kaupan alalla, rakentamisessa, alkutuotannossa sekä majoitus- ja ravitsemisalalla.

Elinkeinoelämän ja yritystoiminnan lähitulevaisuuden näkymät on arvioitu positiivisiksi molemmissa maakunnissa.

Rekrytointiongelmista muodostunut todellinen kasvun este

Työllisyystilanne on perinteisesti ollut maan huippua Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla. Hyvien työllisyyslukujen kääntöpuolena ovat haasteet osaavan työvoiman saatavuudessa. Työvoiman kysyntä säilynyt vilkkaana myös epävarmentuneessa taloustilanteessa, mutta rekrytointiongelmat ovat muodostuneet todelliseksi kasvun esteeksi ja ammattitaitoisen henkilöstön puute vaivaa lukuisia eri toimialoja.

Viime vuosina erityisesti kausityövoiman maahantuloa ovat vaikeuttaneet ensin korona-ajan rajoitukset ja sitten Ukrainan sota. Tulevaisuudessa työvoiman kysyntä tulee kasvamaan entisestään tuhansilla henkilöillä alueelle suunniteltujen suurhankkeiden edetessä rakennus- ja tuotantovaiheisiin. Alueen toimijat hyödyntävät yhteistyössä työvoiman saatavuuden haasteiden ratkaisussa laajaa työkalupakkia, joka koostuu mm. kansainvälisen työvoiman potentiaalin hyödyntämisestä, osaamisen kehittämisestä ja jatkuvan oppimisen edistämisestä sekä liikkuvuuden edistämisestä.

Alueen toimijat arvioivat, että työvoiman saatavuus heikkenee entisestään lähitulevaisuudessa, sillä kysynnän ennakoidaan kasvavan voimakkaasti.

Kevään 2023 Alueellisten kehitysnäkymien arviot on laadittu maalis-huhtikuussa 2023 ELY-keskuksen ja sidosryhmien yhteistyönä. Alueelliset kehitysnäkymät on ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä. Katsaus tehdään kaksi kertaa vuodessa. Kyseessä on laadullinen arvio, jossa keskeisessä roolissa ovat aluekehittäjien ja yritysten kehittämisen parissa toimivien henkilöiden näkemykset. Laadullista arviota tukevat tilastotiedot sekä alueelliset kyselyt ja barometrit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi.
Maakunnissa on käynnissä ennätysluokan investointibuumi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten
Vaasa: Wolffintie 35 B, 5. krs | Kokkola: Pitkäsillankatu 15
Vasa: Wolffskavägen 35 B, 5 vån. | Karleby: Långbrogatan 15

0295 028 500http://www.ely-keskus.fi/ely-pohjanmaa

Pohjanmaan ELY-keskus tukee alue- ja yhdyskuntarakenteen tasapainoista kehittämistä, kehittää elinkeino-, innovaatioympäristö-, maaseutu- ja työvoimapolitiikkaa sekä edistää osaamista, koulutusta, työperäistä maahanmuuttoa sekä maahanmuuttajien työllistymistä ja kotouttamista. Toimialueeseemme kuuluvat Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Österbotten

Sysselsättningsöversikten för augusti månad: Jämfört med året innan fortsätter arbetslösheten att öka och antalet lediga arbetsplatser att minska (Österbotten, Mellersta Österbotten)26.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Inom området för NTM-centralen i Österbotten (Österbotten, Mellersta Österbotten) fanns det i slutet av augusti sammanlagt 6 872 arbetslösa arbetssökande. Det är 509 (+ 8,0 %) fler än för ett år sedan. Antalet arbetslösa var i augusti dock 1 773 färre än i juli. I hela landet var antalet arbetslösa i genomsnitt 4,3 % mer än för ett år sedan. Andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften inom området för NTM-centralen i Österbotten var den näst lägsta i Fastlandsfinland, 6,1 %. Motsvarande andel i hela landet var 9,4 %. Antalet heltidspermitterade var i augusti 467 dvs. 141 fler (43,3 %) är ett år tidigare. Antalet nya lediga arbetsplatser var i augusti 898 (- 30,8 %) färre än för ett år sedan. Under augusti månad fanns det sammanlagt 3 670 arbetsplatser, vilket var 3 691 (- 50,1 %) arbetsplatser färre än för ett år sedan. Uppgifterna framgår av arbets- och näringsministeriets arbetsförmedlingsstatistik.

Työllisyyskatsaus elokuu: Vuoden takaiseen verrattuna työttömyys jatkaa kasvuaan ja avointen työpaikkojen määrä laskuaan (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa)26.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Pohjanmaan ELY-keskusalueella (Pohjanmaa, Keski-Pohjanmaa) oli elokuun lopussa yhteensä 6 872 työtöntä työnhakijaa. Se on 509 (+ 8,0 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Työttömiä oli kuitenkin elokuussa 1 773 vähemmän kuin heinäkuussa. Koko maassa työttömiä oli keskimäärin 4,3 % enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Pohjanmaan ELY-keskusalueen työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli Manner-Suomen toiseksi alhaisin, 6,1 %. Koko maassa vastaava osuus oli 9,4 %. Kokoaikaisesti lomautettuja oli elokuussa 467 eli 141 enemmän kuin vuotta aikaisemmin (+ 43,3 %). Uusia avoimia työpaikkoja oli avoimena elokuussa 898 (- 30,8 %) vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Elokuun aikana avoinna oli yhteensä 3 670 työpaikkaa, mikä oli 3 691 (- 50,1 %) työpaikkaa vähemmän kuin vuosi sitten. Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön Työnvälitystilastosta.

Konjunkturutsikterna för små och medelstora företag har blivit ljusare i Österbotten och i Mellersta Österbotten jämfört med förra våren14.9.2023 09:10:00 EEST | Tiedote

Två gånger om året låter Företagarna i Finland, arbets- och näringsministeriet och Finnvera utföra SMF-företagsbarometern för att kartlägga små och medelstora företags ekonomiska ställning. Hösten 2023 bedömde de företag som på Österbottens NTM-centrals område besvarade barometern att konjunkturutsikterna är ganska försiktiga (saldotal -3), även om vyerna har blivit klarare jämfört med utsikterna förra våren.

Pk-yritysten suhdannenäkymät Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla kirkastuneet viime kevääseen nähden14.9.2023 09:10:00 EEST | Tiedote

Suomen Yrittäjät, työ- ja elinkeinoministeriö ja Finnvera laativat kahdesti vuodessa pienten ja keskisuurten yritysten taloudellista asemaa kartoittavan Pk-yritysbarometrin. Syksyllä 2023 Pohjanmaan ELY-keskusalueella Pk-yritysbarometriin vastanneiden yritysten suhdannenäkymät ovat vaisuhkot (saldoluku -3), vaikka arviot ovatkin kirkastuneet viime kevään näkymiin verrattuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme