Suomen Akatemia

Uudet akatemiahankkeet valittu biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen aloille

Jaa
Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt rahoituksen 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Toimikunta osoitti rahoitukseen lähes 41 miljoonaa euroa. Rahoituksen sai 18,5 prosenttia hakemuksista.

Akatemiahankerahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta ja parantaa tutkimuksen laatua sekä tieteellistä ja muuta vaikuttavuutta. Tavoitteena on kansainvälisesti korkeatasoinen tieteellinen tutkimus, mahdolliset tieteelliset läpimurrot ja tutkimusyhteistyö parhaiden kansainvälisten ryhmien kanssa.

Akatemiahankkeen rahoitus käytetään tutkimusryhmän palkkaamiseen ja muihin tutkimuskuluihin. Myönnettävä rahoitus ohjataan suomalaiselle yliopistolle tai muulle tutkimusorganisaatiolle, joka vastaa akatemiahankkeen rahoituksen käytöstä. Akatemiahankerahoitus myönnetään neljäksi vuodeksi. Suomen Akatemia seuraa rahoittamansa tutkimuksen vaikuttavuutta.

BTY-toimikunta noudattaa rahoituspäätöksiä tehdessään rahoitusmuotokohtaisia kriteereitä ja linjauksia. Akatemiahankkeissa tärkein kriteeri on tutkimuksen korkea tieteellinen laatu. Toimikunta rahoittaa hankehakemuksia kansainväliseen vertaisarviointiin perustuen.

Syyshaussa 2022 BTY-toimikunnalle osoitettiin erittäin korkeatasoisia ja hyvin kirjoitettuja hakemuksia kaikilta toimikunnan edustamilta tieteenaloilta. Erinomaisen arvosanan 5 tai 6 sai 43 prosenttia kaikista hakemuksista, ja näistä alle puolet (41 %) pystyttiin rahoittamaan. ”Tiukassa kilpailutilanteessa yksityiskohdat hakemuksissa ratkaisevat. Paljon erinomaisia hakemuksia jäi tänäkin vuonna ilman rahoitusta. Yleisimpiä syitä rahoittamatta jättämiselle olivat pienet heikkoudet hakemuksen toteuttamissuunnitelmassa ja se, ettei tutkimuksen hypoteesia ollut määritelty riittävän tarkasti”, toimikunnan puheenjohtaja, professori Jussi Kukkonen kertoo.

Myönnetty rahoitus jakautui tasaisesti toimikunnan eri tieteenaloille. ”Kokonaisuutena rahoitettavat hankkeet olivat tällä kertaa hyvin erilaisia − joukossa on sekä perus- että soveltavampaa kuin hyvin monitieteistäkin tutkimusta”, Kukkonen jatkaa.

BTY-toimikunta ei vaadi akatemiahankkeilta suoraa sovellettavuutta tai vaikuttavuutta, vaan rahoittaa sekä korkeatasoista perustutkimusta että siitä kumpuavaa soveltavampaa tutkimusta. Toimikunta katsoikin, että kaikissa rahoitettavissa hankkeissa oli vahva perustutkimuksellinen aspekti. ”Toisaalta tällaisissakin hankkeissa olisi hyvä, jos hakija tunnistaisi, mihin perustutkimus voi aikanaan johtaa,” Kukkonen toteaa. ”Osa hakijoista osasi kuvata tätä hakemuksessaan taitavasti”.

BTY-toimikunta sai tälläkin hakukierroksella päätettäväkseen paljon (68) konsortiohakemuksia, joista 16 rahoitettiin. Konsortioiden kohdalla toimikunta kiinnitti erityistä huomiota osahakijoiden yhteistyön tuomaan lisäarvoon. ”Toimikunta kiittää siitä, että osassa konsortiohakemuksista tuli selkeästi esille uusien näkökulmien ja uusien kumppaneiden löytäminen tutkimuksen tekemiseen. Tämä heijastelee pyrkimystä laajentumisesta oman mukavuusalueen ulkopuolelle, mikä paitsi uudistaa tiedettä myös kehittää tutkijoiden osaamista ja heidän yhteistyöverkostojaan”, Kukkonen summaa.

Lisätietoja

Sähköpostimme ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)aka.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen akatemiahankkeet.
Biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen akatemiahankkeet.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2023 rahoitamme tutkimusta lähes 505 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Uudistettu akatemiatutkijan tehtävän rahoitus saavutti kohderyhmänsä – akatemiahankkeiden rahoitus lisääntyi20.6.2023 14:08:56 EEST | Tiedote

Suomen Akatemia rahoittaa 153 uudistetun akatemiatutkijan tehtävän rahoituksen saajaa. Rahoituksen sai 15 prosenttia hakijoista. Uudistettu rahoitus oli ensimmäistä kertaa haettavana viime vuoden syyshaussa. Akatemiatutkija on lupaava nuoren tutkijasukupolven tutkija. Tehtävä on tarkoitettu urallaan nopeasti edenneiden nuoren tutkijasukupolven tutkijoiden tukemiseksi, jotta he voivat pätevöityä ja edetä merkittävästi urallaan.

Strategisen tutkimuksen teema-aloitteessa syvennytään veteen ja vesivaroihin sekä työn ja maahanmuuton vuorovaikutuksiin13.6.2023 09:10:05 EEST | Tiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) ehdottaa valtioneuvostolle kahta teemaa vuonna 2024 käynnistettäville, kuusivuotisille strategisen tutkimuksen ohjelmille. Neuvoston ehdotukset uusiksi strategisen tutkimuksen ohjelmien teemoiksi ovat: Vesi hyvinvoinnin, turvan ja rauhan elementtinä sekä Maahanmuuton, työn ja hyvinvoinnin vuorovaikutukset tulevaisuuden Suomessa. Tutkimusteemoja läpileikkaavaksi painopisteeksi ehdotetaan demokratiaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme