Viroon lisää Michelin-tähtiä, myös ensimmäinen kahden tähden ravintola

Michelin-tarkastajat ovat pitäneet Viron kulinaarista kulttuuria silmällä jo kauan. Heidän mukaansa maassa yhdistyvät Skandinavian, Keski- ja Itä-Euroopan kulttuurilliset vivahteet. Viron pitkä historia, makuperinteen monimuotoisuus, käsityötaitojen arvostus ja paikallisten raaka-aineiden kunnioitus ovatkin vaikuttaneet virolaiseen keittiöön ja sen kunnianhimoisiin nuoriin kokkeihin.
”Viime vuonna esitellyn avajaispainoksemme ansiosta yhä useammat ovat löytäneet tämän piilotetun jalokiven. Viro on todellinen kulinaarinen matkakohde ja olemme iloisia, että jo tässä toisessa oppassamme voimme jo laajentaa alkuperäistä suositusvalikoimaamme. Viro tarjoaa koukuttavan yhdistelmän makuja ja ravintolaelämyksiä, ja siellä on runsaasti kunnianhimoisia kokkeja, jotka osaavat hyödyntää paikallista alkutuotantoa. Nyt on hyvä aika mennä Viroon nauttimaan sen monipuolisesta ja kukoistavasta gastronimisesta ihmeestä. Matthias Dietherin ravintola 180°:n nyt jo saama toinen tähti on hyvä esimerkki virolaisen laadun tasosta”, kertoo The Michelin Guide -julkaisun kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec.
Virossa jaetaan ensimmäistä kertaa kaksi Michelin-tähteä
Tämän vuoden tähtitapahtuma on Matthias Dietherin tyylikkään 180° -ravintolan nostaminen yhdestä kahteen Michelin-tähteä. Oppaan tarkastajiin erityisen vaikutuksen teki Dietherin tiimin taito, mutta myös se, kuinka eri elementit toimivat erinomaisesti yhdessä. Ravintolan jokainen, erittäin visuaalinen annos on yhdistelmä hienoa tekniikkaa, taitoa, tyylikästä hienostuneisuutta sekä makujen ymmärtämistä.
Viime vuonna ensimmäisen tähteänsä saaneen keittiömestari Tõnis Siigurin johtama NOA Chef's Hall säilyttää statuksensa. NOA Chef’s Hall -ravintolassa Michelin-tarkastajat nauttivat onnistuneesta ja määrätietoisesta ruoanlaitosta, jonka tuloksena annokset ovat asiantuntevasti tasapainotettuja ja kaikin puolin nauttijaansa tyydyttäviä. Molemmat tähtiravintolat tarjoavat vierailleen ruokailuelämyksiä, jotka ovat kaikilta pienimmiltäkin osin erityisiä.
Viron uusi Michelin Green Star kestävään kehitykseen sitoutuneelle Soo-ravintolalle
Michelin Green Star on vuosittainen tunnustus, joka korostaa oppaan valikoimassa ravintoloita, jotka ovat alan kärjessä myös kestävien toimintatapojensa suhteen. Ne ovat ravintoloita, joissa kulinaarinen huippuosaaminen yhdistyy ympäristöystävällisiin sitoumuksiin. Esimerkillisellä toiminnallaan nämä ravintolat ovat inspiraation lähteitä paitsi ruokailijoille, myös koko ravintola-alalle.
Maidlassa sijaitseva keittiömestari Daanius Aasin vetämä ravintola Soo on uusi lisäys tämän vuoden Michelin-oppaaseen. Luonnonsuojelualueeksi muunnetulla tilalla sijaitseva intiimi ravintola käyttää paikallisia raaka-aineita ja kaikkea toimintaa ohjaa ekologinen ajattelumalli. Soo-ravintolan sitoumus kestävyyteen tunnustetaan myös Michelin Green Star -tähdellä, mikä nostaa vihreiden tähtien kokonaismäärän Virossa kahteen.
Yksi uusi Bib Gourmand
Tallinnan Tuljakista tulee Viron kuudes Michelin Bib Gourmand -merkinnän saanut ravintola. Vahvan retro-ilmeen omaavan klassisen Tuljakin ruoanlaitto sisältää luovia elementtejä, mutta sen juuret ovat syvällä Baltiassa. Annosten tekstuurissa ja maussa on runsaasti kontrasteja. Tuljak sijaitsee viehättävällä paikalla ja sen terassilta aukeavat upeat merinäkymät.
Viron viisi aiempaa Bib Gourmand -ravintolaa säilyttävät statuksensa tämän vuoden Michelin-oppaassa. Nämä ovat Viljandin lämmin ja vieraanvarainen kahvila-bistro Fellin sekä Tallinnan nelikko: hauska brasserie Härg, moderni satamabistro Lore Bistroo, Välimerestä inspiraationsa saava Mantel ja Korsten ja kausiluonteisiin, moderneihin makuihin luottava NOA.
Viron Michelin-suosituksiin neljä uutta ravintolaa
Vihreän tähden saavuttaneen Soon lisäksi Viron uuteen Michelin-oppaaseen on lisätty neljä muuta ravintolaa:
- Haapsalusta Rado, joka on moderni ja suloinen bistro ja Tallinnassa sijaitsevan Radon sisarravintola
- Tallinnan Art Priori, joka loistaa ranskalaisillaklassikoilaan
- Muhun saarella sijaitseva Pädasten kartanon Alexander, jossa harjoitetaan kunnianhimoista ruoanlaittoa
- Tallinnan uudeksi trendialueeksi nousevan Põhjalan vanhan saapastehtaan Barbarea toimii päivisin leipomona ja iltaisin bistrona.
Michelin Young Chef Award debytoi Virossa
Kattavan ravintolavalikoimansa lisäksi Michelin-oppaalla on kunnia myöntää Viron ensimmäinen Nuori kokki -palkinto. Sillä korostetaan erittäin lupaavaa ammattilaista, jonka lahjakkuus ja omistautuminen työhönsä ovat tehneet Michelin-tarkastajiin erityisen vaikutuksen kuluneen vuoden aikana.
Vuoden 2023 Michelin Young Chef -palkinnon saa kokki Daanius Aas Soo-ravintolasta. Daanius Aas työskentelee Maidlan luonnonpuistossa sijaitsevan intiimin, viiden pöydän ravintolan keittiössään yksin. Hänen vahva kestävän kehityksen eetoksensa on ansainnut ravintolalle myös Michelin Green Star -palkinnon. Se yhdistettynä paikallisten tuotteiden korostamiseen ja luovaan, mutta tasapainoiseen ruoanlaittoon, tekevät hänestä todellisen virolaisen keittiön suurlähettilään.
Vuoden 2023 Michelin Guide Estonia -ravintolavalikoima pähkinänkuoressa
Suosittelulistalla kaikkiaan 34 ravintolaa, joista:
- 1 uusi kahden Michelin-tähden ravintola
- 1 yhden Michelin tähden ravintola
- 6 MICHELIN Bib Gourmand -ravintolaa, joista yksi on uusi
- 2 MICHELIN Green Star -ravintolaa, joista yksi on uusi
Viron Michelin-ravintolat
- 180° by Matthias Diether, kaksi tähteä (uusi)
- NOA Chef's Hall, yksi tähti
- Fellin, Michelin Bib Gourmand
- Härg, Michelin Bib Gourmand
- Lore Bistroo, Michelin Bib Gourmand
- Mantel ja Korsten, Michelin Bib Gourmand
- NOA, Michelin Bib Gourmand
- Tuljak, Michelin Bib Gourmand (uusi)
Muut Michelin-ravintolasuositukset Virossa vuonna 2023
- 38
- Alexander (uusi)
- Art Priori (uusi)
- Barbarea (uusi)
- Cru
- Fii
- Fotografiska (Michelin Green Star)
- Gianni
- Hõlm
- Horisont
- Joyce
- Lahepere Villa
- Lee
- Mere 38
- Mon Repos
- Moon
- Paju Villa
- Pull
- Puri
- R14
- Rado
- Rado (uusi)
- SMAK
- Soo (uusi, Michelin Green Star)
- Tchaikovsky
- Wicca
Lahjomaton tähtikartasto
Viron parhaat ravintolat arvioi ryhmä ammattitaitoisia, riippumattomia ja ennakkoluulottomia Michelin-tarkastajia. He ovat työssään aina ehdottoman anonyymejä ja maksavat ravintolalaskunsa aina itse. Tarkastajien ravintola-arviot perustuvat seuraaviin kriteereihin: raaka-aineiden laatuun, ruoanvalmistuksen taidokkuuteen, makujen harmoniaan, keittiömestarin omaperäisyyteen ja erinomaisen kulinaarisen laadun varmuuteen ja tasaisuuteen niin ruokalistalla, kuin testivierailuiden välilläkin.
The Michelin Guide -arviointijärjestelmä
Michelinin tarina alkoi yli 100 vuotta sitten, kun veljekset André ja Édouard Michelin perustivat maailmankuulun rengasyrityksensä ranskalaiseen pikkukaupunkiin Clermont-Ferrandiin vuonna 1889. Heillä oli selkeä visio Ranskan autoteollisuudesta jo aikana, jolloin maassa oli vasta alle 3 000 autoa. Autonkuljettajien auttamiseksi Michelin-veljekset laativat pienen punaisen ravintolaoppaan, joka sisälsi tietoja siitä, miten vaihdetaan renkaat, missä voi tankata ja missä syödä sekä levätä. Vuosikymmenien varrella veljekset huomasivat kasvavan kiinnostuksen juuri ravintolakategoriaa kohtaan ja palkkasivat avukseen arvioijaryhmän, joka vieraili ravintoloissa anonyymisti.
Vuonna 1926 ravintoloille ryhdyttiin antamaan tähtiä, joita oli alussa vain yksi. Kolmen tähden systeemi otettiin käyttöön viisi vuotta myöhemmin.
Michelin-oppaasta on tullut käytännöllisyytensä, puolueettomuutensa ja korkeiden standardiensa ansiosta ravintolaoppaiden bestseller, ja sen arvosteluja pidetään yhtenä ravintolahistorian arvovaltaisimmista lähteistä matkakohteen ja ravintolan valinnassa.
Michelin-opas (The Michelin Guide) on tähän mennessä käytössä lähes neljässäkymmenessä maassa neljällä mantereella, ja se suosittelee yli 15 000:ta arvostettua ravintolaa, joista noin viidenneksellä on Michelin-tähtiä.
Parhaat ravintolat julkistetaan vuosittain. Oppaan suurin tunnustus ovat tähdet, joita voi saada enintään kolme. Jos ravintolalle ei anneta tähtiä mutta se on silti hyvällä tasolla, se saa jommankumman ravintolaoppaan kahdesta muusta tunnustuksesta. Tunnustus perustuu vuosittaisiin puolueettomiin arviointeihin, jotka voivat lisätä tai vähentää ravintoloiden tunnustusta tai poistaa sen kokonaan.
Kolme MICHELIN-tähteä: Poikkeuksellinen keittiö, erityisen matkan arvoinen. Vain 0,9 % Michelin-oppaan esittelemästä maailmanlaajuisesta ravintolavalikoimasta on kolmen tähden arvoisia.
Kaksi MICHELIN-tähteä: Erinomainen ruoanlaitto, kiertomatkan arvoinen. 3,2 % oppaan valikoimasta maailmanlaajuisesti.
Yksi MICHELIN-tähti: Korkealaatuinen ruoanlaitto, pysähtymisen arvoinen. 17,4 % oppaan esittelemästä maailmanlaajuisesta ravintolavalikoimasta.
Bib Gourmand: hyvä ravintola, herkullista ruokaa kohtuulliseen hintaan
MICHELIN Vihreä tähti: ravintolat, jotka ovat sitoutuneimpia kestävämpään gastronomiaan.
The Michelin Guide Estonia 2023 -opas julkistettiin 25. toukokuuta 2023 Michelin Guide -sivustolla https://guide.michelin.com sekä Michelin Guide -sovelluksessa, joka on saatavilla ilmaiseksi iOS- ja Android-laitteille. Sovelluksessa käyttäjät voivat tutkia ravintoloita niiden sijaintien, keittiötyyppien tai lisäominaisuuksien avulla.
#michelinguideest #visitestonia
Hanketta tukee Euroopan Unioni
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Michelin Group, +33 (0) 1 45 66 22 22, www.michelin.com
Kadri Gröön, Head of International Media and Food Tourism, Visit Estonia, +372 56 56 56 15, Kadri.Groon@eas.ee
Samuel Sorainen, Viron matkailunedistämiskeskuksen viestinnän asiantuntija Suomessa
Wolfcom Oy, +358 400 5798653, samuel.sorainen@wolfcom.fi
Kuvat




Linkit
Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Tehtaankatu 40 B 21, 00150 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Kutsu: Billebeinon lippulaivamyymälän ennakkoesittely ja avajaiset keskiviikkona 4.10.28.9.2023 12:59:14 EEST | Tiedote
Suomalainen urheilu- ja muotivaatemerkki Billebeino avaa keskiviikkona 4. lokakuuta historiansa ensimmäisen oman kivijalkaliikkeen. Helsingin keskustan Kämp Gallerian katutasoon (Mikonkatu 1) avautuvasta myymälästä tulee brändin näyttävä lippulaivamyymälä, joka esittelee tuotteiden lisäksi Billebeinon urheilusta, taiteesta ja katukulttuurista ammentavaa filosofiaa. Median edustajilla on mahdollisuus tutustua myymälään ja Billebeinon syys/talvi2023 -mallistoon ennen avajaisten kutsuvieraita.
Jenni Korhonen Adformin Suomen maajohtajaksi27.9.2023 08:30:14 EEST | Tiedote
Sanoman markkinointipalveluiden liiketoiminnan johtaja ja B2B-organisaation johtoryhmän jäsen Jenni Korhonen, KTM, on nimitetty kansainvälisen digitaalisen markkinoinnin edelläkävijän Adformin Suomen liiketoiminnan johtajaksi. Adform tarjoaa mainostajille, mediatoimistoille ja mediataloille kokonaisvaltaisia digitaalisen mainonnan työkaluja ohjelmalliseen ostamiseen, myyntiin sekä mainonnan seurantaan ja hallintaan. Digitaalisen mainonnan näköalapaikalla Korhonen haluaa kehittää Suomeen avoimuuteen ja yhteistyöhön perustuvaa digimarkkinoinnin ekosysteemiä, jossa mainostajilla, mainonnan ostajilla ja julkaisijoilla sekä teknologiayhtiöillä on mahdollisuus menestyä ja kasvaa kestävästi.
Birra Moretti kattaa italialaisen piazzan Helsingin ytimeen lauantaina 26.8.21.8.2023 14:58:42 EEST | Tiedote
Italian suosituin italialainen olut Birra Moretti tuo maailman metropoleista ja kansainvälisiltä festivaaleilta tutun Piazza Moretti -tapahtumakonseptinsa Suomeen. Hyvää ruokaa, kylmää olutta, sydämellisesti kuplivaa tunnelmaa ja musiikkia pursuileva italialainen piazza valtaa Helsingin ydinkeskustan Sofiankadun elokuun viimeisenä lauantaina 26. elokuuta.
Loppukesän kiinnostavimmat tapahtumat Virossa31.7.2023 13:42:11 EEST | Tiedote
Vielä on kesää jäljellä ja Viron monipuolisesta tapahtumatarjonnasta löytyy nähtävää ja koettavaa kaupunkifestivaaleista kansanmusiikkiin ja herkuttelusta saunomiseen. Tuttujen ja taattujen suosikkikohteiden lisäksi tarjolla on myös uusia ja kiehtovia kohteita sekä monenlaisia elämyksiä. Niiden perään kannattaa lähteä myös Tallinnan ulkopuolelle. Välimatkat ovat suhteellisen lyhyitä ja liikkuminen on helppoa niin julkisilla kulkuvälineillä kuin omalla autollakin. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maistella lähiruokaa 175 kilometrin pituisella ruokakadulla Peipsin kauniissa maisemissa, kainaloitua romanttisilla ulkoelokuvafestivaaleilla tai katsella auringonlaskua Hiiumaan rannalla leppeiden löylyjen jälkeen?
Tallinnasta uimalla Helsinkiin kannustavan esimerkin vuoksi25.7.2023 12:16:38 EEST | Tiedote
Tuhansien järvien maassa uimataitoa pidetään kansalaistaitona, jonka jokaisen maassamme asuvan tulisi olla mahdollisuus oppia ja osata. Viimeaikaisten tilastojen mukaan uimataito on kuitenkin Suomessa laskussa erityisesti lasten keskuudessa. Huolestuttava trendi vaatii välittömiä toimenpiteitä. Sipoolainen Patrik Kvikant ui parhaillaan Tallinnasta Helsinkiin ja kerää Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) kanssa varoja lasten uimaopetuksen tukemiseen Suomessa. Kvikantin uintiurakka alkoi sunnuntaina ja Helsingin Eiranrantaan hän toivoo pääsevänsä tänään tiistaina 25. heinäkuuta, jolloin vietetään myös Maailman hukkumisten ehkäisyn päivää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme