Viroon lisää Michelin-tähtiä, myös ensimmäinen kahden tähden ravintola
Michelin-tarkastajat ovat pitäneet Viron kulinaarista kulttuuria silmällä jo kauan. Heidän mukaansa maassa yhdistyvät Skandinavian, Keski- ja Itä-Euroopan kulttuurilliset vivahteet. Viron pitkä historia, makuperinteen monimuotoisuus, käsityötaitojen arvostus ja paikallisten raaka-aineiden kunnioitus ovatkin vaikuttaneet virolaiseen keittiöön ja sen kunnianhimoisiin nuoriin kokkeihin.
”Viime vuonna esitellyn avajaispainoksemme ansiosta yhä useammat ovat löytäneet tämän piilotetun jalokiven. Viro on todellinen kulinaarinen matkakohde ja olemme iloisia, että jo tässä toisessa oppassamme voimme jo laajentaa alkuperäistä suositusvalikoimaamme. Viro tarjoaa koukuttavan yhdistelmän makuja ja ravintolaelämyksiä, ja siellä on runsaasti kunnianhimoisia kokkeja, jotka osaavat hyödyntää paikallista alkutuotantoa. Nyt on hyvä aika mennä Viroon nauttimaan sen monipuolisesta ja kukoistavasta gastronimisesta ihmeestä. Matthias Dietherin ravintola 180°:n nyt jo saama toinen tähti on hyvä esimerkki virolaisen laadun tasosta”, kertoo The Michelin Guide -julkaisun kansainvälinen johtaja Gwendal Poullennec.
Virossa jaetaan ensimmäistä kertaa kaksi Michelin-tähteä
Tämän vuoden tähtitapahtuma on Matthias Dietherin tyylikkään 180° -ravintolan nostaminen yhdestä kahteen Michelin-tähteä. Oppaan tarkastajiin erityisen vaikutuksen teki Dietherin tiimin taito, mutta myös se, kuinka eri elementit toimivat erinomaisesti yhdessä. Ravintolan jokainen, erittäin visuaalinen annos on yhdistelmä hienoa tekniikkaa, taitoa, tyylikästä hienostuneisuutta sekä makujen ymmärtämistä.
Viime vuonna ensimmäisen tähteänsä saaneen keittiömestari Tõnis Siigurin johtama NOA Chef's Hall säilyttää statuksensa. NOA Chef’s Hall -ravintolassa Michelin-tarkastajat nauttivat onnistuneesta ja määrätietoisesta ruoanlaitosta, jonka tuloksena annokset ovat asiantuntevasti tasapainotettuja ja kaikin puolin nauttijaansa tyydyttäviä. Molemmat tähtiravintolat tarjoavat vierailleen ruokailuelämyksiä, jotka ovat kaikilta pienimmiltäkin osin erityisiä.
Viron uusi Michelin Green Star kestävään kehitykseen sitoutuneelle Soo-ravintolalle
Michelin Green Star on vuosittainen tunnustus, joka korostaa oppaan valikoimassa ravintoloita, jotka ovat alan kärjessä myös kestävien toimintatapojensa suhteen. Ne ovat ravintoloita, joissa kulinaarinen huippuosaaminen yhdistyy ympäristöystävällisiin sitoumuksiin. Esimerkillisellä toiminnallaan nämä ravintolat ovat inspiraation lähteitä paitsi ruokailijoille, myös koko ravintola-alalle.
Maidlassa sijaitseva keittiömestari Daanius Aasin vetämä ravintola Soo on uusi lisäys tämän vuoden Michelin-oppaaseen. Luonnonsuojelualueeksi muunnetulla tilalla sijaitseva intiimi ravintola käyttää paikallisia raaka-aineita ja kaikkea toimintaa ohjaa ekologinen ajattelumalli. Soo-ravintolan sitoumus kestävyyteen tunnustetaan myös Michelin Green Star -tähdellä, mikä nostaa vihreiden tähtien kokonaismäärän Virossa kahteen.
Yksi uusi Bib Gourmand
Tallinnan Tuljakista tulee Viron kuudes Michelin Bib Gourmand -merkinnän saanut ravintola. Vahvan retro-ilmeen omaavan klassisen Tuljakin ruoanlaitto sisältää luovia elementtejä, mutta sen juuret ovat syvällä Baltiassa. Annosten tekstuurissa ja maussa on runsaasti kontrasteja. Tuljak sijaitsee viehättävällä paikalla ja sen terassilta aukeavat upeat merinäkymät.
Viron viisi aiempaa Bib Gourmand -ravintolaa säilyttävät statuksensa tämän vuoden Michelin-oppaassa. Nämä ovat Viljandin lämmin ja vieraanvarainen kahvila-bistro Fellin sekä Tallinnan nelikko: hauska brasserie Härg, moderni satamabistro Lore Bistroo, Välimerestä inspiraationsa saava Mantel ja Korsten ja kausiluonteisiin, moderneihin makuihin luottava NOA.
Viron Michelin-suosituksiin neljä uutta ravintolaa
Vihreän tähden saavuttaneen Soon lisäksi Viron uuteen Michelin-oppaaseen on lisätty neljä muuta ravintolaa:
- Haapsalusta Rado, joka on moderni ja suloinen bistro ja Tallinnassa sijaitsevan Radon sisarravintola
- Tallinnan Art Priori, joka loistaa ranskalaisillaklassikoilaan
- Muhun saarella sijaitseva Pädasten kartanon Alexander, jossa harjoitetaan kunnianhimoista ruoanlaittoa
- Tallinnan uudeksi trendialueeksi nousevan Põhjalan vanhan saapastehtaan Barbarea toimii päivisin leipomona ja iltaisin bistrona.
Michelin Young Chef Award debytoi Virossa
Kattavan ravintolavalikoimansa lisäksi Michelin-oppaalla on kunnia myöntää Viron ensimmäinen Nuori kokki -palkinto. Sillä korostetaan erittäin lupaavaa ammattilaista, jonka lahjakkuus ja omistautuminen työhönsä ovat tehneet Michelin-tarkastajiin erityisen vaikutuksen kuluneen vuoden aikana.
Vuoden 2023 Michelin Young Chef -palkinnon saa kokki Daanius Aas Soo-ravintolasta. Daanius Aas työskentelee Maidlan luonnonpuistossa sijaitsevan intiimin, viiden pöydän ravintolan keittiössään yksin. Hänen vahva kestävän kehityksen eetoksensa on ansainnut ravintolalle myös Michelin Green Star -palkinnon. Se yhdistettynä paikallisten tuotteiden korostamiseen ja luovaan, mutta tasapainoiseen ruoanlaittoon, tekevät hänestä todellisen virolaisen keittiön suurlähettilään.
Vuoden 2023 Michelin Guide Estonia -ravintolavalikoima pähkinänkuoressa
Suosittelulistalla kaikkiaan 34 ravintolaa, joista:
- 1 uusi kahden Michelin-tähden ravintola
- 1 yhden Michelin tähden ravintola
- 6 MICHELIN Bib Gourmand -ravintolaa, joista yksi on uusi
- 2 MICHELIN Green Star -ravintolaa, joista yksi on uusi
Viron Michelin-ravintolat
- 180° by Matthias Diether, kaksi tähteä (uusi)
- NOA Chef's Hall, yksi tähti
- Fellin, Michelin Bib Gourmand
- Härg, Michelin Bib Gourmand
- Lore Bistroo, Michelin Bib Gourmand
- Mantel ja Korsten, Michelin Bib Gourmand
- NOA, Michelin Bib Gourmand
- Tuljak, Michelin Bib Gourmand (uusi)
Muut Michelin-ravintolasuositukset Virossa vuonna 2023
- 38
- Alexander (uusi)
- Art Priori (uusi)
- Barbarea (uusi)
- Cru
- Fii
- Fotografiska (Michelin Green Star)
- Gianni
- Hõlm
- Horisont
- Joyce
- Lahepere Villa
- Lee
- Mere 38
- Mon Repos
- Moon
- Paju Villa
- Pull
- Puri
- R14
- Rado
- Rado (uusi)
- SMAK
- Soo (uusi, Michelin Green Star)
- Tchaikovsky
- Wicca
Lahjomaton tähtikartasto
Viron parhaat ravintolat arvioi ryhmä ammattitaitoisia, riippumattomia ja ennakkoluulottomia Michelin-tarkastajia. He ovat työssään aina ehdottoman anonyymejä ja maksavat ravintolalaskunsa aina itse. Tarkastajien ravintola-arviot perustuvat seuraaviin kriteereihin: raaka-aineiden laatuun, ruoanvalmistuksen taidokkuuteen, makujen harmoniaan, keittiömestarin omaperäisyyteen ja erinomaisen kulinaarisen laadun varmuuteen ja tasaisuuteen niin ruokalistalla, kuin testivierailuiden välilläkin.
The Michelin Guide -arviointijärjestelmä
Michelinin tarina alkoi yli 100 vuotta sitten, kun veljekset André ja Édouard Michelin perustivat maailmankuulun rengasyrityksensä ranskalaiseen pikkukaupunkiin Clermont-Ferrandiin vuonna 1889. Heillä oli selkeä visio Ranskan autoteollisuudesta jo aikana, jolloin maassa oli vasta alle 3 000 autoa. Autonkuljettajien auttamiseksi Michelin-veljekset laativat pienen punaisen ravintolaoppaan, joka sisälsi tietoja siitä, miten vaihdetaan renkaat, missä voi tankata ja missä syödä sekä levätä. Vuosikymmenien varrella veljekset huomasivat kasvavan kiinnostuksen juuri ravintolakategoriaa kohtaan ja palkkasivat avukseen arvioijaryhmän, joka vieraili ravintoloissa anonyymisti.
Vuonna 1926 ravintoloille ryhdyttiin antamaan tähtiä, joita oli alussa vain yksi. Kolmen tähden systeemi otettiin käyttöön viisi vuotta myöhemmin.
Michelin-oppaasta on tullut käytännöllisyytensä, puolueettomuutensa ja korkeiden standardiensa ansiosta ravintolaoppaiden bestseller, ja sen arvosteluja pidetään yhtenä ravintolahistorian arvovaltaisimmista lähteistä matkakohteen ja ravintolan valinnassa.
Michelin-opas (The Michelin Guide) on tähän mennessä käytössä lähes neljässäkymmenessä maassa neljällä mantereella, ja se suosittelee yli 15 000:ta arvostettua ravintolaa, joista noin viidenneksellä on Michelin-tähtiä.
Parhaat ravintolat julkistetaan vuosittain. Oppaan suurin tunnustus ovat tähdet, joita voi saada enintään kolme. Jos ravintolalle ei anneta tähtiä mutta se on silti hyvällä tasolla, se saa jommankumman ravintolaoppaan kahdesta muusta tunnustuksesta. Tunnustus perustuu vuosittaisiin puolueettomiin arviointeihin, jotka voivat lisätä tai vähentää ravintoloiden tunnustusta tai poistaa sen kokonaan.
Kolme MICHELIN-tähteä: Poikkeuksellinen keittiö, erityisen matkan arvoinen. Vain 0,9 % Michelin-oppaan esittelemästä maailmanlaajuisesta ravintolavalikoimasta on kolmen tähden arvoisia.
Kaksi MICHELIN-tähteä: Erinomainen ruoanlaitto, kiertomatkan arvoinen. 3,2 % oppaan valikoimasta maailmanlaajuisesti.
Yksi MICHELIN-tähti: Korkealaatuinen ruoanlaitto, pysähtymisen arvoinen. 17,4 % oppaan esittelemästä maailmanlaajuisesta ravintolavalikoimasta.
Bib Gourmand: hyvä ravintola, herkullista ruokaa kohtuulliseen hintaan
MICHELIN Vihreä tähti: ravintolat, jotka ovat sitoutuneimpia kestävämpään gastronomiaan.
The Michelin Guide Estonia 2023 -opas julkistettiin 25. toukokuuta 2023 Michelin Guide -sivustolla https://guide.michelin.com sekä Michelin Guide -sovelluksessa, joka on saatavilla ilmaiseksi iOS- ja Android-laitteille. Sovelluksessa käyttäjät voivat tutkia ravintoloita niiden sijaintien, keittiötyyppien tai lisäominaisuuksien avulla.
#michelinguideest #visitestonia
Hanketta tukee Euroopan Unioni
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Michelin Group, +33 (0) 1 45 66 22 22, www.michelin.com
Kadri Gröön, Head of International Media and Food Tourism, Visit Estonia, +372 56 56 56 15, Kadri.Groon@eas.ee
Samuel Sorainen, Viron matkailunedistämiskeskuksen viestinnän asiantuntija Suomessa
Wolfcom Oy, +358 400 5798653, samuel.sorainen@wolfcom.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
4+4 tärppiä elämykselliseen syyslomaan Virossa2.10.2024 13:16:40 EEST | Tiedote
Kuten muussakin matkailussa, on Viro suomalaisten suosituin ulkomaankohde myös syyslomalle. Inspiraatiota Viron-matkalle kannattaa hakea koko syksyn ajan esitettävästä, MTV:n suositusta Myyrä-sarjasta ja nähdä, että lähinaapurissa on helppo viettää aktiivista ja elämysrikasta syysviikkoa.
Petri Mannonen Universal Musicin toimitusjohtajaksi2.10.2024 11:00:25 EEST | Tiedote
Pitkän uran viihdeteollisuudessa tehnyt Petri Mannonen on nimitetty levy-yhtiö Universal Musicin toimitusjohtajaksi. Universalilla eri tehtävissä vuodesta 2010 toiminut Mannonen saa johdettavakseen Suomen suurimman levy-yhtiön, jonka kotimaista menestystä ovat siivittäneet kuluneen vuoden aikana muun muassa KUUMAA, Mirella ja Robin Packalen.
Lentoyhtiö Nordic Regional Airlines ja Salpauslento koulutusyhteistyöhön30.9.2024 08:22:20 EEST | Tiedote
Suomalainen lentoyhtiö Nordic Regional Airlines (Norra) hakee uusia liikennelentäjiä helsinkiläisen Aerocom Aviationin omistaman lentokoulu Salpauslennon rakentaman koulutusohjelman kautta. Ensi vuonna alkava koulutuskokonaisuus avaa ammattilentäjän urasta haaveileville mahdollisuuden ammattiin. Pienryhmänä lähiopetuksena tapahtuvassa koulutusohjelmassa valmistuu valmiiksi lentäjäksi noin 24 kuukaudessa, eikä aiempaa ilmailualan koulutusta vaadita. Menestyksekkäästi suoritettu koulutus mahdollistaa työllistymisen Norran palvelukseen liikennelentäjänä.
Viro ja Suomi saunoivat maailmanennätyksen13.9.2024 09:15:00 EEST | Tiedote
Saunakansojen yhteinen saunapäivätempaus on hyväksytty viralliseksi Guinnessin maailmanennätykseksi. Kansainvälisenä saunapäivänä 8. kesäkuuta 2024 otettiin ja julkaistiin "Eniten kuvia saunovista ihmisistä Facebookissa yhden tunnin aikana", minkä Guinness World Records on vahvistanut viralliseksi maailmanennätykseksi. Ennätystempauksen FB-ryhmässä julkaistiin saunatunnin aikana 3909 kuvaa, joista maailmanennätykseen hyväksyttiin mukaan 3602.
Getari on uusi Gin&Tonic Helsingistä11.9.2024 09:11:00 EEST | Tiedote
Gin&Tonicin ystävä löytää klassikkodrinkin nyt kaupan lonkerohyllystä, kun The Helsinki Distilling Company loi uuden Getarin. 5,5-prosenttisessa Getarissa maistuu ja tuoksuu kansainvälisesti palkittu Helsinki Dry Gin, jota tukevat luonnollisesta kiniinistä valmistettu tonicvesi ja aito sitruunamehu. Kirkas ja raikas Getari täydentää The Helsinki Distilling Companyn premium-lonkeroiden tuoteperheen nyt kuuteen makuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme