Lapsen motorista kehitystä voi seurata älypotkupuvun avulla
”Älypotkupuku mittaa lapsen asentoja ja liikkeitä sekunnin välein. Niiden perusteella mitataan lapsen yksityiskohtaista liikehdintää ja voidaan esimerkiksi arvioida, onko lapsen liikkuminen ikätasoista”, sanoo MAIJU-älypotkupuvun ja tekoälyalgoritmien kehittäjä, tekniikan tohtori Manu Airaksinen HUS Helsingin yliopistollisesta sairaalasta.
HUSin, Helsingin yliopiston ja Aalto yliopiston yhteistyönä kehitetty MAIJU-älypotkupuku (Motor Assessment in Infants with a Jumpsuit) koostuu liikkeitä mittaavasta potkupuvusta, älypuhelinsovelluksesta sekä tekoälypohjaisesta analyysistä.
Lapsen kehitystä seurataan lastenneuvoloissa erilaisten kyselyiden ja ammattilaisten tekemien arvioiden avulla. Tavanomaisesta kehityskulusta poikkeavat lapset lähetetään erikoissairaanhoidon arvioitavaksi varmuuden vuoksi matalalla kynnyksellä.
”MAIJUn avulla voisi tunnistaa yleisimmät tilanteet, joissa lapsen kehitys on keskimääräistä verkkaisempaa, vaikka onkin normaalivariaatiossa. Vastaavasti voidaan tunnistaa lapset, jotka tarvitsevat varhaisia tukitoimia liikunnalliseen kehitykseensä”, sanoo lastenneurologian professori Leena Haataja HUS Uuden lastensairaalan BABA-tutkimuskeskuksesta.
Toiminnalliset kasvukäyrät mahdollisia
HUSissa tehty tutkimus osoitti, että MAIJU-älypotkupuvulla voidaan arvioida luotettavasti lapsen motorista kehitystä eli luoda lapsen motoriikkaa kuvaavia kasvukäyriä. Lisäksi selvisi, että ikätasoarvio lapsen liikkumisesta osuu lähelle lapsen kalenteri-ikää. MAIJUn tekemästä ikätasoarviosta tehty kasvukäyrä on kutakuinkin yhtä tarkka kuin lapsen painosta tai päänympäryksestä tehty kasvukäyrä. Pituusmittaukseen perustuva kasvukäyrä osoittautui tarkimmaksi.
Lapsen liikunnallisen kehityksen arviointi nykyisillä menetelmillä on kvalitatiivista: arvio perustuu vanhemman haastatteluun tai juuri siihen hetkeen, kun lapsi on vastaanotolla. MAIJU-älypotkupuvulla saadaan puolestaan liikemittauksia kotona tai muussa lapselle sopivassa ympäristössä. Mittaustulokset ovat kvantitatiivisia ja niitä voidaan siten verrata lapsen muihin terveystietoihin.
Tekoäly analysoi MAIJU-mittaukset
PILKE-tutkimuksessa oli mukana 116 lasta, iältään 4–19 kuukautta. MAIJU-mittauksia tehtiin yhteensä 1 358 tuntia 226 eri mittauskerralla. Osa lapsista tuli mittauksia varten BABA-keskukseen ja osa lapsista mitattiin kotonaan vanhempiensa valvonnassa.
Lasten asennot ja liikkeet tunnistettiin MAIJU-mittauksista syväoppimiseen perustuvalla tekoälyalgoritmilla. Näistä tiedoista saatiin yksityiskohtainen kuvaus lapsen toiminnasta sekä yleinen arvio lapsen motoriikan edistymisestä.
Motorista kehitystä kuvaavaa ikäarviota verrattiin neuvoloissa käytettyihin pituus-, paino- ja päänympärysmittauksiin, jotka saatiin 17 838 samanikäisen suomalaislapsen mittausrekisteristä.
Tutkimus tehtiin Baba-keskuksessa, jossa tutkitaan vauvojen aivotoiminnan kehitystä sekä kehitetään menetelmiä vauvojen neurologisten ongelmien varhaiseen tunnistamiseen ja seurantaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Linkki eBiomedicine-julkaisuun: https://doi.org/10.1016/j.ebiom.2023.104591
Manu Airaksinen, Suomen Akatemian tutkijatohtori, tekoälyanalyysien kehitys, BABA-tutkimuskeskus, HUS
manu.airaksinen@hus.fi
Leena Haataja, lastenneurologian professori, HUS ja Helsingin yliopisto, Lastentautien tutkimuskeskus, BABA-tutkimuskeskus
leena.haataja@hus.fi, 040 572 1666
Sampsa Vanhatalo, fysiologian professori ja kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, HUS ja Helsingin yliopisto, Lastentautien tutkimuskeskus, BABA-tutkimuskeskus
sampsa.vanhatalo@helsinki.fi, 050 528 6119
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS – Vaikuttavinta hoitoa
HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
Terveyskylän palvelut säästävät sote-ammattilaisten työaikaa ja kohentavat kansalaisten elämänlaatua – palveluiden hyödyt arvioitiin sadoiksi miljooniksi euroiksi4.12.2023 16:42:39 EET | Tiedote
Digipalveluiden odotetaan tukevan kansalaisen terveyspalveluita ja sujuvoittavan sote-ammattilaisen työtä. Kansallisesti laajassa käytössä olevien Terveyskylä.fi-palveluiden taloudellista vaikuttavuutta on arvioitu terveystaloustieteen asiantuntijoiden toimesta. Sote-ammattilaiset arvioivat Terveyskylän palveluiden hyödyntämisen vapauttavan aikaa potilastyöhön jopa 25 minuuttia päivässä.
HUS prognos för 2023 visar ett underskott på 97 miljoner euro27.11.2023 10:58:42 EET | Tiedote
HUS-sammanslutningens styrelse behandlade på sitt möte den nyaste prognosen för ekonomin 2023 och den uppvisade ett underskott i förhållande till budgeten.
HUSin vuoden 2023 ennuste on 97 miljoonaa euroa alijäämäinen27.11.2023 10:58:42 EET | Tiedote
HUSin yhtymähallitus käsitteli kokouksessaan uusinta vuoden 2023 talouden ennustetta, joka on alijäämäinen suhteessa talousarvioon.
Det finns alternativ för behandling av betydande fetma24.11.2023 10:37:36 EET | Tiedote
Utgångspunkten för behandling av fetma är livsstilsbehandling. På HUS behandlar vi fetma också med läkemedel, samt genomför fetmaoperationer. Det finns över en miljon feta människor i Finland.
Merkittävän lihavuuden hoitoon on vaihtoehtoja24.11.2023 10:37:36 EET | Tiedote
Lihavuuden hoidon lähtökohtana on elintapahoito. HUSissa on myös käytössä lihavuuslääkehoitoja ja tehdään lihavuusleikkauksia. Suomessa on yli miljoona lihavaa ihmistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme