Laserkeilausaineistojen yhteinen prosessointialusta säästää kustannuksia
Julkishallinnon yhteinen laserkeilausaineistojen prosessointialusta on otettu käyttöön tänä keväänä. Alustalla organisaatiot käsittelevät yhteisesti laserkeilausaineistoja. Alustan käyttöönotto vahvistaa aineistojen yhteiskäytön turvallisuutta ja mahdollistaa resurssien järkevän käytön. Prosessointialustan kehittämisen rahoitti maa- ja metsätalousministeriö.

Kansallisessa laserkeilausohjelmassa kerätään pistepilviaineistoa, jonka pistetiheys on tiheä (5 pistettä/m²). Massiivisten aineistojen täysimääräinen käsittely vaatii paljon prosessointitehoa ja tallennustilaa. Lisäksi työ vaatii tietoturvallista ympäristöä. Prosessointialusta vastaa näihin tarpeisiin. Alustaa hyödyntävät Maanmittauslaitoksen ja Paikkatietokeskus FGI:n lisäksi Suomen ympäristökeskus, Suomen metsäkeskus, Väylävirasto, Luonnonvarakeskus, Geologian tutkimuskeskus ja puolustusvoimat.
– Kaikkien organisaatioiden omiin järjestelmiin ei ole järkevää tehdä vaadittavia muutoksia. Yhteisellä prosessointialustalla ratkaisut tehdään vain kerran. Tämä lisää turvallisuutta ja säästää valtavasti rahaa sekä aikaa julkishallinnossa, toteaa käyttöönotosta ja kehittämisestä vastaava kartastopäällikkö Juha Kareinen.
Yhteisellä alustalla on merkittävä rooli tulevaisuuden palveluiden kehittämisessä. Pistepilviin liittyvä potentiaali saadaan alustan myötä todelliseen käyttöön. Samalla vältetään päällekkäistä ja turhaa työtä.
– Väylävirastolla on suuret odotukset prosessointialustan käytölle. Prosessointialusta linkittyy meillä pistepilviaineistojen tiedonhallinnan sekä väylien digitaalisen mallin kehittämiseen, kertoo kehittämispäällikkö Reijo Prokkola Väylävirastosta.
Käyttö laajenee tulevaisuudessa
Meneillään olevassa pilotointivaiheessa Maanmittauslaitos vie prosessointialustalle olemassa olevat aineistot. Lisäksi sinne viedään tämän vuoden aikana tuotettavat, laserkeilausohjelman mukaiset aineistot. Organisaatiot voivat käsitellä alustalle vietyä tietoa yhteisillä ohjelmilla ja siirtää alustalle myös omia aineistojaan. Mukana olevat organisaatiot vastaavat myös nyt alkaneesta pilotointivaiheesta ja myöhemmin prosessointialustan toiminnan kehittämisestä.
– Tietyt prosessoinnit ja tuotteet tehdään alustalla yhdessä kerralla ja kaikki voivat hyödyntää samoja tuloksia. Yhteisen tekemisen lisäksi opimme toisiltamme, Kareinen kertoo käytännön työstä.
Pilotointivaiheen jälkeen on mahdollista ottaa alustan käyttäjäksi uusia organisaatioita.
– Tiedotamme mahdollisuuksista verkkosivuillamme, mutta julkishallinnon organisaatiota voivat olla meihin voi jo nyt yhteydessä, jos prosessointialustan käyttö kiinnostaa, Kareinen vinkkaa.
Alustan käyttöönotto ei vaikuta Maanmittauslaitoksen tuottamien avointen tai luvanvaraisten laserkeilausaineistojen käyttöön. Niiden käyttöä voi jatkaa kuten ennenkin.
Yhteyshenkilöt
Kartastopäällikkö Juha Kareinen, 040 569 7951, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Tutkimusjohtaja Mari Laakso, 050 479 5092, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi
Linkit
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Mökinomistajan muistilista – mistä näkee tontin rajat, kuka tiellä saa kulkea?29.4.2025 08:51:01 EEST | Tiedote
Kun kesä ja mökkikausi taas koittavat, mökkiin ja sen omistamiseen liittyvät asiat mietityttävät monia. Maanmittauslaitoksen muistilista antaa vastaukset tärkeimpiin mökinomistajien kysymyksiin.
Tulviiko Suomessa tänä keväänä? Tutkimus osoittaa, että tulvien ajankohdat ovat muuttuneet arvaamattomiksi28.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on mukana tutkimuksessa, jossa on saatu viitteitä siitä, että tulvat ovat alkaneet siirtyä keväästä muihin vuodenaikoihin. Tutkijat rakentavat Suomen joista digitaalista mallia, joka auttaa ennakoimaan tulvien vaikutuksia ja varautumaan sään ääri-ilmiöihin.
Laki muuttuu: Maanmittauslaitos hoitamaan itärajan esteaidan korvausmenettelyt 1.5. alkaen25.4.2025 13:34:20 EEST | Tiedote
Suomen itärajalle nousevaan esteaitaan liittyvää korvausmenettelyä tehostetaan siten, että Maanmittauslaitos ratkaisee 1.5. lähtien korvausasiat Rajavartiolaitoksen sijaan. Tasavallan presidentti vahvisti lakimuutoksen perjantaina 25.4.
Tahallinen häirintä itärajalla piinaa lentoliikennettä ja yhteiskunnalle miljoonien arvoista aineistonkeruuta, nyt Maanmittauslaitoksen tutkijat testaavat ratkaisuja ongelmaan15.4.2025 07:56:54 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen tutkijat kehittävät ja testaavat satelliittipaikannuksen häirinnän tunnistusta ja sen vahinkojen torjuntaa huhtikuussa käynnistyvän EU:n rahoittaman tutkimushankkeen avulla. Ratkaisuja tullaan testaamaan Pohjois-Karjalassa. Ongelmanratkaisulle on huutava pula, sillä paikannushäirintä aiheuttaa turvallisuusriskejä ja taloudellista vahinkoa viranomaisille ja yrityksille.
Kolme miljoonaa rajapyykkiä epätarkasti kartalla – epäselvät tapaukset ratkeavat rajankäynnissä8.4.2025 07:12:47 EEST | Tiedote
Suomen metsissä ja tonttien kulmilla on noin 12 miljoonaa rajapyykkiä, joista joka neljännen sijainti ei ole tarkasti tiedossa. Modernit, tarkat mittalaitteet on saatu maanmittarien käyttöön vasta tällä vuosituhannella. Epätarkkoja sijainteja mitataan tarkoiksi aina maanmittaustoimitusten yhteydessä sekä tarvittaessa erillisessä rajankäynnissä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme