Maanmittauslaitos

Kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat saavat jatkoa – luvassa entistä tarkempaa kolmiulotteista tietoa Suomesta

Jaa

Uudet kansalliset ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmat käynnistyvät vuonna 2026, ja samalla laserkeilausten tarkkuus kasvaa merkittävästi. Nykyinen ohjelma päättyy kuluvana kesänä.

Maanmittauslaitoksen laseraineistoa Enentekiöltä. Taustalla kohoaa Saana-tunturi.
Maanmittauslaitoksen laseraineistoa Enentekiöltä. Taustalla kohoaa Saana-tunturi. Maanmittauslaitos

Ensi vuonna alkavassa, KALLIO2:ksi kutsutussa ohjelmassa ilmakuvaukset pysyvät nykyisellään. Suomi ilmakuvataan jatkossakin kolmen vuoden syklissä, ja ilmakuvien resoluutio säilyy 50 senttimetrissä.

Laserkeilausohjelma sen sijaan muuttuu. Laserkeilausaineistojen tarkkuus eli pistetiheys nousee nykyisestä 5 pisteestä neliömetrillä nelinkertaiseksi, 20 pisteeseen neliömetrillä. Samalla laserkeilausten sykli pitenee kuudesta vuodesta yhdeksään. Laserkeilaamalla tuotetaan pistemäistä, kolmiulotteista tietoa, joka kuvaa maanpinnalla olevia kohteita, kuten rakennuksia ja puita sekä maanpinnan muotoja.

Uusien, tiheämpien laserkeilausten lisäksi vuosittain laserkeilataan joitain alueita nykyisen ohjelman pistetiheydellä.

– Tiheämpien laserkeilausaineistojen keruu edellyttää enemmän lentämistä ja on siten sekä kalliimpaa että haastavampaa toteuttaa. Tästä syystä laserkeilausten sykliä pidennettiin, eli tuotantoalueita on vuosittain nykyistä vähemmän. Tarkastelemme säännöllisesti ohjelman aikana, voidaanko sykliä tulevaisuudessa muuttaa, kertoo johtaja Heli Laaksonen Maanmittauslaitoksesta.

Entistä enemmän kumppaneita – entistä laajempaa vaikuttavuutta

Uusi KALLIO2-ohjelma toteutetaan yhteistyössä entistä useamman organisaation kesken. Nykyisten kumppaneiden Maanmittauslaitoksen, Suomen metsäkeskuksen, Metsähallituksen, Suomen ympäristökeskuksen, Ruokaviraston ja Puolustusvoimien lisäksi tulevassa ohjelmassa ovat mukana Geologian tutkimuskeskus, Luonnonvarakeskus ja Väylävirasto.

– Kansallisilla ilmakuvaus- ja laserkeilausaineistoilla on suuri merkitys Suomen kansantaloudelle ja turvallisuudelle. Entistä tarkempi ja riittävän tiheästi päivitetty tieto luo edellytyksiä monipuoliseen elinkeinojen edistämiseen. Samalla on huolehdittava tietosuojasta ja varmistettava kustannustehokas aineiston keräys, sanoo kansliapäällikkö Pekka Pesonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Aineistohankinnasta aiheutuvat noin 4 miljoonan euron vuosikulut jaetaan kumppaniorganisaatioiden kesken. Tulevan laserkeilausohjelman rahallisten hyötyjen arvioidaan olevan runsaat 18 miljoonaa euroa vuodessa ohjelmaan osallistuville organisaatioille. Niiden lisäksi aineistoja hyödyntävät lukuisat muut tahot. Kokonaisuudessa saadut hyödyt ovat moninkertaiset kustannuksiin nähden.

– Yhteistyössä on voimaa. Vaikka julkinen talous on tiukilla, pystymme yhteistyöllä pitämään organisaatiokohtaiset kulut kurissa, mutta tarjoamaan entistä monipuolisempaa aineistoa kustannustehokkaasti koko yhteiskunnan hyödyksi, iloitsee Heli Laaksonen.

Laserkeilaus- ja ilmakuvausaineistoja hyödynnetään Suomessa laajasti. Niitä käytetään esimerkiksi metsävaratiedon keruuseen, maastotietokannan ylläpitoon, peltovalvontaan, tulvakartoitukseen, puolustustoiminnan suunnitteluun ja kiinteistöverotukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Maanmittauslaitoksen laseraineistoa Parikkalasta
Maanmittauslaitoksen laseraineistoa Parikkalasta
Maanmittauslaitos
Lataa
Maanmittauslaitoksen laseraineistoa Helsingin Itäkeskuksesta
Maanmittauslaitoksen laseraineistoa Helsingin Itäkeskuksesta
Maanmittauslaitos
Lataa

Linkit

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Suomen ja Norjan rajankäynti päätösvaiheessa – maastotöiden lopputarkastus valmistui23.6.2025 08:27:01 EEST | Tiedote

Rajankäyntivaltuuskunnat Suomesta ja Norjasta tekivät kesäkuussa maastotöiden lopputarkastuksen Suomen ja Norjan välisellä valtakunnanrajalla. Yli kolme vuotta kestänyt rajankäyntiprosessi on pian loppumassa, ja rajankäynnin dokumentaatio luovutetaan maiden ulkoministeriöille hyväksyttäväksi. Aikanaan molemmissa maissa parlamentit hyväksyvät dokumentit ja vahvistavat rajan sijainnin seuraavien vuosikymmenten ajaksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye