Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen lettosoiden inventoinnin maastotyöt jatkuvat

Jaa
Lettosuot ovat harvinaisia ravintorikkaita suoluontotyyppejä, jotka Keski-Suomessa tyypillisesti esiintyvät pienialaisina lähteisissä painanteissa. Maakunnan lettosoiden maastoinventoinnit jatkuvat kuluvana kesänä. LETOT-hanke on osa ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaa.
Lettosuon voi tunnistaa sammallajistosta. Kuvassa kultasammalta (Tomentypnum nitens). Kuva: Elina Makkonen
Lettosuon voi tunnistaa sammallajistosta. Kuvassa kultasammalta (Tomentypnum nitens). Kuva: Elina Makkonen

Tulevana kesänä lettosoiden maastoinventointeja tehdään Keski-Suomessa. LETOT-hankkeen inventointien tavoitteena on parantaa puutteellista tiedon tasoa Keski-Suomen lettosoiden esiintymisestä, nykytilasta, kasvillisuudesta sekä hoito- ja ennallistamistarpeista erityisesti suojelualueiden ulkopuolella. LETOT-hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus ja maastotöistä vastaa Keski-Suomen ELY-keskus.

Lettojen turvaamisella on suuri merkitys luonnon monimuotoisuudelle

Letot ovat hyvin ravinnerikkaita suotyyppejä, joita esiintyy erityisesti kalkkivaikutteisilla alueilla ja pohjavesivaikutteisilla lähdetihkupinnoilla. Letot tarjoavat tärkeän elinympäristön monimuotoiselle ja vaateliaalle lajistolle. Lähes puolet Suomen uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti juuri letoilla. Valtakunnallisesti lähes kaikki Suomen lettotyypit ovat uhanalaisia – Lapin eteläpuolella jopa äärimmäisen uhanalaisia.

"Valtaosa letoista on uhanalaistunut suon luontaisen vesitalouden muutosten seurauksena, johon ovat vaikuttaneet pellonraivaus, ojitus ja suon valuma-alueelle kohdistuva muu maankäyttö. Perinteinen laidunnus sekä niitto ovat aikoinaan lisänneet lettojen avoimuutta ja samalla mahdollistaneet kilpailukyvyltään heikompien lajien menestymisen alueella. Laidunnuksen päättymisen jälkeinen umpeenkasvu osaltaan heikentää lettolajiston elinolosuhteita", kommentoi Keski-Suomen ELY-keskuksen luonnonsuojelun asiantuntija Elina Makkonen.

LETOT-hanke osa Helmi-elinympäristöohjelmaa

Lettojen inventointihanke on osa ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja luonnonympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla lintuvesiä ja kosteikkoja, hoitamalla perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä, sekä kunnostamalla pienvesiä. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen maastoinventoinnit:


Keski-Suomen ELY-keskus
Biologi Johanna Hallman, puh. 029 502 4733, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Luonnonsuojelun asiantuntija Elina Makkonen, puh. 029 502 4294,
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Lettohanke:


Vanhempi tutkija Aira Kokko, Suomen ympäristökeskus (SYKE), puh. 029 525 1290, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvat

Lettosuon voi tunnistaa sammallajistosta. Kuvassa kultasammalta (Tomentypnum nitens). Kuva: Elina Makkonen
Lettosuon voi tunnistaa sammallajistosta. Kuvassa kultasammalta (Tomentypnum nitens). Kuva: Elina Makkonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme