Keski-Suomen ELY-keskusKeski-Suomen ELY-keskus

Keski-Suomen lettosoiden inventoinnin maastotyöt jatkuvat

Jaa
Lettosuot ovat harvinaisia ravintorikkaita suoluontotyyppejä, jotka Keski-Suomessa tyypillisesti esiintyvät pienialaisina lähteisissä painanteissa. Maakunnan lettosoiden maastoinventoinnit jatkuvat kuluvana kesänä. LETOT-hanke on osa ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaa.
Lettosuon voi tunnistaa sammallajistosta. Kuvassa kultasammalta (Tomentypnum nitens). Kuva: Elina Makkonen
Lettosuon voi tunnistaa sammallajistosta. Kuvassa kultasammalta (Tomentypnum nitens). Kuva: Elina Makkonen

Tulevana kesänä lettosoiden maastoinventointeja tehdään Keski-Suomessa. LETOT-hankkeen inventointien tavoitteena on parantaa puutteellista tiedon tasoa Keski-Suomen lettosoiden esiintymisestä, nykytilasta, kasvillisuudesta sekä hoito- ja ennallistamistarpeista erityisesti suojelualueiden ulkopuolella. LETOT-hanketta koordinoi Suomen ympäristökeskus ja maastotöistä vastaa Keski-Suomen ELY-keskus.

Lettojen turvaamisella on suuri merkitys luonnon monimuotoisuudelle

Letot ovat hyvin ravinnerikkaita suotyyppejä, joita esiintyy erityisesti kalkkivaikutteisilla alueilla ja pohjavesivaikutteisilla lähdetihkupinnoilla. Letot tarjoavat tärkeän elinympäristön monimuotoiselle ja vaateliaalle lajistolle. Lähes puolet Suomen uhanalaisista suolajeista elää ensisijaisesti juuri letoilla. Valtakunnallisesti lähes kaikki Suomen lettotyypit ovat uhanalaisia – Lapin eteläpuolella jopa äärimmäisen uhanalaisia.

"Valtaosa letoista on uhanalaistunut suon luontaisen vesitalouden muutosten seurauksena, johon ovat vaikuttaneet pellonraivaus, ojitus ja suon valuma-alueelle kohdistuva muu maankäyttö. Perinteinen laidunnus sekä niitto ovat aikoinaan lisänneet lettojen avoimuutta ja samalla mahdollistaneet kilpailukyvyltään heikompien lajien menestymisen alueella. Laidunnuksen päättymisen jälkeinen umpeenkasvu osaltaan heikentää lettolajiston elinolosuhteita", kommentoi Keski-Suomen ELY-keskuksen luonnonsuojelun asiantuntija Elina Makkonen.

LETOT-hanke osa Helmi-elinympäristöohjelmaa

Lettojen inventointihanke on osa ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja luonnonympäristöjen tilaa suojelemalla ja ennallistamalla soita, kunnostamalla lintuvesiä ja kosteikkoja, hoitamalla perinnebiotooppeja ja metsäisiä elinympäristöjä, sekä kunnostamalla pienvesiä. Toiminta perustuu maanomistajien vapaaehtoisuuteen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Keski-Suomen maastoinventoinnit:


Keski-Suomen ELY-keskus
Biologi Johanna Hallman, puh. 029 502 4733, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Luonnonsuojelun asiantuntija Elina Makkonen, puh. 029 502 4294,
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi


Lettohanke:


Vanhempi tutkija Aira Kokko, Suomen ympäristökeskus (SYKE), puh. 029 525 1290, etunimi.sukunimi@ymparisto.fi

Kuvat

Lettosuon voi tunnistaa sammallajistosta. Kuvassa kultasammalta (Tomentypnum nitens). Kuva: Elina Makkonen
Lettosuon voi tunnistaa sammallajistosta. Kuvassa kultasammalta (Tomentypnum nitens). Kuva: Elina Makkonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Keski-Suomen ELY-keskus
Keski-Suomen ELY-keskus
Cygnaeuksenkatu 1, PL 250
40101 Jyväskylä

0295 024 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-keski-suomi

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Suomen ELY-keskus

Alueelliset kehitysnäkymät Keski-Suomi: turbulenssit kieputtelevat23.11.2023 08:43:02 EET | Tiedote

Turbulenssi globaali turvallisuustilanne sekä talouden yskähtelyt näkyvät myös Keski-Suomessa. Osin vaikutukset ovat ristikkäisiä. Esimerkiksi puolustustarviketeollisuudessa ja kyberturvallisuusalalla näkymät ovat valoisat, mutta vastaavasti metsä- ja rakennusteollisuus painivat taantuman kanssa. Omat haasteensa Keski-Suomen tilanteeseen tuovat hankala väestörakenne, vaikea kuntatalous ja uuden hyvinvointialueen mittava, noin 96 miljoonan euron alijäämä. Maakunnasta kuuluu myös hyviä investointiuutisia.

Työttömyys lokakuussa 11,8 prosenttia21.11.2023 08:00:30 EET | Tiedote

Keski-Suomessa oli lokakuun lopussa yhteensä 14 673 työtöntä työnhakijaa. Se on 1 700 (13,1 %) enemmän kuin vuotta aikaisemmin ja 271 henkilöä enemmän kuin kuukausi aiemmin. Työttömistä työnhakijoista oli lokakuun lopussa kokoaikaisesti lomautettuja 1 271, mikä on 729 henkilöä enemmän kuin vuosi sitten. Lyhennettyä työviikkoa tekeviä työnhakijoita oli lisäksi 570, mikä on 249 enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Millaisessa kunnossa sorateiden pinnat ovat? Uusia mittausmenetelmiä tutkitaan Keski-Suomessa17.11.2023 08:47:49 EET | Tiedote

Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) ja Väylävirasto ovat käynnistäneet keväällä 2023 yhteisen mittauksiin perustuvan tutkimusprojektin sorateiden pintakunnon arvioimiseksi. Tutkimusprojektin tavoitteena on tuottaa menetelmät sorateiden keskeisten pintakuntoon vaikuttavien ominaisuuksien mittaamiseksi ja menettelyt mittaustulosten luokittelemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme