Lastensuojelun Keskusliitto

Hallitusohjelmaneuvotteluissa huomioitava YK:n lapsen oikeuksien komitean suositus välttää lapsiin kohdistuvia sosiaaliturvan leikkauksia

Jaa
YK:n lapsen oikeuksien komitea kiinnittää Suomelle antamissaan suosituksissa vahvasti huomiota haavoittuvassa asemassa oleviin lapsiin, kuten sijaishuollossa eläviin lapsiin, turvapaikanhakija- ja pakolaislapsiin sekä erilaisiin vähemmistöihin kuuluviin lapsiin. Suomen tulee komitean mukaan välttää köyhyysriskissä oleviin lapsiin kohdistuvia sosiaaliturvan leikkauksia.
Kuva: Pexels / Allan Mas
Kuva: Pexels / Allan Mas

YK:n lapsen oikeuksien komitea on Suomelle tänään antamissaan suosituksissa kehottanut Suomea välttämään köyhyysriskissä oleviin lapsiin kohdistuvia sosiaaliturvan leikkauksia. Tämän lisäksi komitea kiinnittää useissa eri suosituksissa huomiotapalvelujen ja toimenpideohjelmien resursointiin. Komitea suosittelee myös, että Suomi vahvistaa lapsivaikutusten arviointia lainsäädännössä.

– Komitean viesti leikkausten välttämisestä Suomen hallitukselle on vahva ja tulevan hallituksen on syytä suhtautua siihen vakavasti, painottaa Lastensuojelun Keskusliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes.

Osa suosituksista vaatii kiireellistä toimeenpanoa

Komitea kiinnittää suosituksissaan runsaasti huomiota eri tavoin haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksien turvaamiseen sekä lasten kaltoinkohteluun. Erityisen kiireellisenä komitea pitää muun muassa syrjinnänvastaisen työn vahvistamista ja lapsiin kohdistuvaan väkivaltaan puuttumista.

Komitea suosittelee kiireellisiä toimenpiteitä myös sijaishuollossa elävien lasten, vammaisten lasten sekä turvapaikanhakija- ja pakolaislasten oikeuksien edistämiseksi. Komitea kehottaa Suomea varmistamaan riittävät resurssit lastensuojeluun sekä inklusiiviseen opetukseen. Lisäksi komitea kehottaa Suomea lopettamaan alaikäisten turvapaikanhakijoiden säilöönoton.

Suositusten toimeenpano on uuden hallituksen tehtävä

Komitean päätelmät ja suositukset perustuvat sille toimitettuihin raportteihin sekä suullisiin kuulemistilaisuuksiin. Valtion lisäksi myös kansalaisjärjestöt sekä mm. lapsiasiavaltuutettu antavat oman raporttinsa, jossa ne arvioivat lapsen oikeuksien tilaa Suomessa. Valtion tulee sopimuksen mukaan sekä tiedottaa suosituksista että toimeenpanna ne.

– Lapsen oikeudet eivät tule valmiiksi, sillä aina tulee uusia sukupolvia ja uusia haasteita. Komitean suositukset kertovat, mihin lapsen oikeuksien osalta on kiinnitettävä huomiota juuri Suomessa ja juuri tässä ajassa, sanoo Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Ira Custódio.

YK:n lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus. Se on ollut Suomessa voimassa laintasoisena vuodesta 1991. Sopimuksen mukaan jokainen alle 18-vuotias on lapsi. Lue lisää sopimukseen liittyvästä määräaikaisraportoinnista (lapsenoikeudet.fi).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Pexels / Allan Mas
Kuva: Pexels / Allan Mas
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, joka vaikuttaa lapsen oikeuksien ja lastensuojelun laadun puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Lastensuojelun Keskusliitto: sosiaaliturvan leikkaukset lisäävät lapsiperheköyhyyttä ja vaarantavat lapsen oikeuksien toteutumisen22.9.2023 11:00:01 EEST | Tiedote

Lastensuojelun Keskusliitto on antanut lausuntonsa neljästä sosiaaliturvaa koskevasta hallituksen esityksestä. Keskusliitto on huolissaan erityisesti siitä, että ehdotetut muutokset lisäävät lapsiperheköyhyyttä. Keskusliitto kritisoi myös esitysten poikkeuksellisen lyhyitä lausuntoaikoja ja vetoaa hallitukseen, että se palaisi säädösvalmistelussa huolelliseen valmisteluun ja dialogiin kansalaisyhteiskunnan kanssa.

Perhekeskusten merkitys korostuu hyvinvointialueilla7.9.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Perhekeskusten merkitys tulee korostumaan entisestään hyvinvointialueilla perheiden hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja tukemisessa. Perhekeskuksia kehitetään alueilla parhaillaan nopeasti ja varsin eritahtisesti. Uusi tilannekuva kertoo, missä kullakin hyvinvointialueella mennään tällä hetkellä. Perhekeskusten tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja yhteensovittaa olemassa olevat tuen muodot perheiden tarpeisiin matalalla kynnyksellä vastaaviksi kokonaisuuksiksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme