Akava: Tarvitsemme laajan ohjelman yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi

Jaa

Noin kolmannes 18–35-vuotiaista korkeasti koulutetuista on havainnut epäasianmukaista tai syrjivää kohtelua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan opiskeluissa tai työpaikalla, kertoo tuore Akava Works -selvitys.

Tiedot ovat Aula Researchin toteuttamasta Akava Works -selvityksestä, joka tehtiin korkeakoulutettujen 18–35-vuotiaiden parissa keväällä 2023.

Kyselyn tulosten mukaan nuoret aikuiset ovat havainneet selvästi useammin epäasiallista kohtelua kuin yli 35-vuotiaat. Epäasianmukainen tai syrjivä kohtelu on ilmennyt muun muassa haukkumisena, loukkaavina sanoina, epäasiallisena vitsailuna ja kiusaamisena. Miehet ovat havainneet epäasiallista kohtelua useammin kuin naiset.

Hallituksen pitää laatia ohjelma tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi

– Meidän on varmistettava, että työelämässä aliedustettujen ryhmien, kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen, asema paranee. Enemmistö tarvitsee lisää tietoa ihmisten moninaisuudesta, jotta ennakkoluulot vähemmistöjä kohtaan vähenevät. Tätä varten tulevan hallituksen pitää laatia laaja ohjelma tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Päättäjien asenteet vaikuttavat koko yhteiskuntaan, painottaa Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

Syrjimättömyys työpaikoilla on kaikkien etu

– Työnantajalla on lain mukaan velvollisuus puuttua syrjintään. Lisäksi työnantajan on suunnitelmallisesti ja tavoitteellisesti edistettävä sukupuolten tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta ja syrjimättömyyttä kehittämällä työtapoja ja työoloja. Hyvä uutinen on, että runsaassa kolmanneksessa tapauksista työpaikka tai oppilaitos oli puuttunut epäasialliseen kohteluun ja sai sen loppumaan, toteaa johtava asiantuntija Miika Sahamies.

Aula Researchin Akava Worksille toteuttaman selvityksen teemat käsittelivät muun muassa hyvinvointia ja jaksamista, työelämään kohdistuvia arvoja ja asenteita sekä tulevaisuuden näkymiä. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 511 korkeakoulutettua vastaajaa. Heistä 1 002 oli 18–35-vuotiaita korkeakoulutettuja ja 509 vastaajaa oli 36–65-vuotiaita korkeakoulutettuja vertailuryhmän edustajia.

Yleisimpinä syinä siihen, että ongelmaa ei ollut ratkaistu, oli että sitä ei ollut tuotu työnantajan tai oppilaitoksen tietoisuuteen (25 prosenttia) tai sen ratkaiseminen ei onnistunut tiedosta huolimatta (18 prosenttia). Pienessä osassa (9 prosentissa) tapauksista syrjintään ei ollut puututtu tiedosta huolimatta.

– Kyselytutkimuksen perusteella kaikenikäiset vastaajat näkevät tiedon lisäämisen ja avoimen keskustelun tärkeimpinä keinoina seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi työelämässä ja koulutuksessa. Asennemuutokset ovat keskeisiä, mutta niiden rinnalla tarvitaan lainsäädännön tuomaa vahvaa turvaa. Sateenkaarevilla ihmisillä pitää olla yhtäläiset oikeudet osallistua työelämään ja koulutukseen ilman huolta tai pelkoa syrjinnästä tai muusta epäasiallisesta kohtelusta, Sahamies jatkaa.

Akava on ollut mukana valmistelemassa 1.6.2023 voimaan astuvia yhdenvertaisuuslain muutoksia, joiden tavoitteena on vahvistaa syrjintää kohtaavien oikeussuojaa.

– Lakimuutosten tultua voimaan yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivallan piiriin kuuluu myös työelämän valvonta ja yhdenvertaisuuden edistämis- ja suunnitteluvelvoite laajenee varhaiskasvatukseen. Lisäksi häirinnän määritelmä muuttuu ja koulutuksen järjestäjän velvollisuus puuttua häirintään vahvistuu, Sahamies kertoo.

Akava jäsenliittoineen kampanjoi Avoin tiedolle -kampanjalla työelämän yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi. Akava-yhteisö painottaa kampanjassa tiedon, ymmärryksen ja oppimisen merkitystä yhdenvertaiselle ja tasa-arvoiselle työelämälle.

Tutustu selvityksen tuloksiin https://akavaworks.fi/wp-content/uploads/sites/2/2023/05/Nuoret-2023-selvitys_yhdenvertaisuus.pdf

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö, johon kuuluu 36 jäsenliittoa. Akavan liittojen jäsenenä on sekä palkansaajia että ammatinharjoittajia ja yrittäjiä, mutta myös opiskelijoita. Akavan liittoihin liitytään suoritetun tutkinnon, asematason tai ammatin perusteella.

akava.fi 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Akava ry

Akava: Budjettiriihessä ei rakennettu riittävästi pohjaa osaamis- ja koulutustason nostolle19.9.2023 22:21:25 EEST | Tiedote

Akava pitää hyvänä, että budjettiriihen linjauksilla varmistetaan valtion lupaus tutkimus- ja kehitysinvestointien julkisesta rahoituksesta. TKI-osaajien saatavuuden turvaamiseksi on myönteistä, että rahoitusta kohdennetaan korkeakouluille enemmän kuin ennen riihtä oli esitetty. Akava on pettynyt siihen, että tarvittavat panostukset osaamis- ja koulutustason nostoon jäivät pitkälti tekemättä.

Akava: Työmarkkinoiden kriisiytyminen pitää välttää – ehdotamme sopimisen tietä maan hallitukselle11.9.2023 18:30:03 EEST | Tiedote

Akava katsoo, että maan hallituksen suunnittelemat työelämäuudistukset vähentävät ennennäkemättömällä tavalla palkansaajien mahdollisuuksia neuvotella tärkeistä työehdoista ja puolustaa oikeuksiaan. Akava suhtautuu hallituksen työelämälinjauksiin kriittisesti ja erittäin torjuvasti, mutta ehdottaa sopimisen tietä, jotta työmarkkinoilla ei ajauduta kriisiin. Akavan hallitus käsitteli ajankohtaista tilannetta ja määritteli kantansa työlainsäädäntöesityksiin kokouksessaan 11. syyskuuta Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme