Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Yli-Iin Tannilan aurinko- ja tuulivoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiohjelman, yleisötilaisuus maanantaina 5.6.

Jaa
Hankealueen sekä sähkönsiirtolinjojen sijainnit sekä etäisyydet naapurikuntien Iin ja Pudasjärven kuntarajoihin.
Hankealueen sekä sähkönsiirtolinjojen sijainnit sekä etäisyydet naapurikuntien Iin ja Pudasjärven kuntarajoihin.

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään maanantaina 5.6.2023 klo 17.00-19.00 Yli-Tannilan toimitalolla (Laaksolantie 11, Tannila) sekä verkkolähetyksenä, jonka linkki tulee saataville hankkeen verkkosivulle. Asiasta ovat kertomassa YVA-yhteysviranomaisen (Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus), hankevastaavan (Infinergies Finland Oy) ja YVA-konsultin (Sweco Finland Oy) edustajat. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaa koskeva kuulutus on nähtävillä 30.5.–30.6.2023 Oulun ja Pudasjärven kaupunkien sekä Iin kunnan internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa. YVA-aineisto on nähtävillä osoitteessa www.ymparisto.fi/tannilantuulivoimaYVA.

Paperimuodossa YVA-ohjelmaan voi tutustua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa, Oulun kaupungin ympäristötalossa, Yli-Iin kirjastossa, Pudasjärven kaupungintalolla ja kaupunginkirjastossa, Iin kunnan palvelupisteessä ja Iin kunnankirjastossa. 

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Kannanotot tulee toimittaa 30.6.2023 mennessä Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi tai kirjallisena postitse osoitteella PL 86, 90101 OULU.  

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antaa lausuntonsa arviointiohjelmasta viimeistään 30.8.2023. Lausunto, johon sisältyy yhteenveto arviointiohjelmaan jätetyistä kannanotoista, laitetaan nähtäville hankkeen verkkosivulle.

Hankekuvaus

Infinergies Finland Oy suunnittelee tuuli- ja aurinkovoimahanketta Pohjois-Pohjanmaalle, Oulun kaupungin Yli-Iin Tannilan alueelle. Hankealueen pinta-ala on yhteensä noin 2 000 ha, josta aurinkovoimala-alueen osuus on noin 240 ha. Hankealueelle suunnitellaan enintään 15 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho tulisi olemaan noin 6–10 MW. Voimaloiden napakorkeus on noin 200 metriä, roottorin halkaisija noin 200 metriä ja voimaloiden pyyhkäisykorkeuden maksimi 320 metriä. Aurinkovoima-alue on suunniteltu toteuttavaksi hankealueen lounaisosaan, pääosin käytöstä poistuneelle turvetuotantoalueelle. Aurinkovoimalan enimmäisteho on alustavan suunnitelman mukaan noin 140 MW ja se koostuu maksimissaan 26 lohkosta. Sisäinen sähköasema on suunniteltu hankealueen itäosaan, Tannilantien läheisyyteen. Lisäksi Tannilan hankkeen aurinkovoima-alueelle on suunniteltu oma sähköasema.

Arvioitavat vaihtoehdot

Tuuli- ja aurinkovoimapuisto

VE0    Hanketta ei toteuteta.
VE1    Toteutetaan hanke, jossa 15 tuulivoimalaa sekä aurinkovoima-alue.
VE2    Toteutetaan hanke, jossa 10 tuulivoimalaa sekä aurinkovoima-alue.

Sähkönsiirron osalta tarkasteltavat kolme vaihtoehtoa ovat:

SVE1   
Uusi ilmajohtoyhteys hankealueelta Hervan suunnitteilla olevalle sähköasemalle. Reitti kään-    tyy Hirvasvaaran kohdalla lounaaseen ja kiertää eteläpuolelta Säippäsuon suojelualueen. Reittivaihtoehdon pituus on 19,4 km.

SVE2   
Uusi ilmajohtoyhteys hankealueelta Hervan suunnitteilla olevalle sähköasemalle. Muuten vastaava kuin SVE1, mutta reitti kääntyy Hirvasvaaran kohdalta länteen ja ylittää Viitaperäntien Hirvasselän kohdilta. Reittivaihtoehdon pituus 17,3 km.

SVE3   
Uusi maakaapeliyhteys hankealueelta Hervan suunnitteilla olevalle sähköasemalle. Reittivaihtoehdon pituus on 19,5 km.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysviranomaisena hankkeessa toimii Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Heli Kinnunen, p. 0295 038 018,
heli.kinnunen(at)ely-keskus.fi
Hankevastaava: Infinergies Finland Oy, Sirkku Kosamo, p. 044 972 3443, sirkku.kosamo(at)infinergies.com
YVA-konsultti: Sweco Finland Oy, Anu Haanela, p. 044 587 7497, anu.haanela(at)sweco.fi

Kuvat

Hankealueen sekä sähkönsiirtolinjojen sijainnit sekä etäisyydet naapurikuntien Iin ja Pudasjärven kuntarajoihin.
Hankealueen sekä sähkönsiirtolinjojen sijainnit sekä etäisyydet naapurikuntien Iin ja Pudasjärven kuntarajoihin.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus
Veteraanikatu 1
90130 Oulu

0295 038 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-pohjanmaa

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Luomutuotannon päivää juhlitaan lauantaina – alan kehittämiseen kaivataan uusia avauksia22.9.2023 13:22:01 EEST | Tiedote

Euroopan unionin luomutuotannon päivää juhlitaan lauantaina 23.9.2023 toista kertaa. Maa- ja metsätalousministeriön mukaan luomutuotanto on tärkeä osa kestävää ruokajärjestelmää ja huoltovarmuutta. Lisäksi se ylläpitää luonnon monimuotoisuutta. Luomutuotannossa ei käytetä kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita, joten luomu ei ole ulkomaisten tuotantopanosten varassa.

Lähiruokapäivänä 9.9. Pohjois-Pohjanmaalla kuusi käyntikohdetta4.9.2023 13:34:34 EEST | Tiedote

Mistä suomalainen ruoka tulee? Millaisia tuotteita Pohjois-Pohjanmaalla tuotetaan? Mitä muuta mielenkiintoista maaseudulta löytyy? Muun muassa näihin kysymyksiin voit saada vastauksen valtakunnallisen Lähiruokapäivän tapahtumissa lauantaina 9.9.2023! Pohjois-Pohjanmaalla on mukana ainakin kuusi Lähiruokapäivän käyntikohdetta – kohteita voi tulla enemmänkin, sillä järjestäjäksi saa ilmoittautua tapahtumapäivään saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme