Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Yhdenvertaisuuslain muutokset voimaan 1.6.2023 – mikä muuttuu työelämän osalta?

Jaa

Vuonna 2015 voimaan tulleen yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäistä syrjintää. Lain 1.6.2023 voimaan astuva osittaisuudistus selkeyttää työnantajan velvollisuuksia yhdenvertaisuuden edistämisen ja yhdenvertaisuussuunnittelun osalta.

Säännöksiä täsmennetään myös ihmisarvoa loukkaavan häirinnän ja vammaisen työntekijän kohtuullisten mukautusten osalta. Syrjintää kokeneen oikeusturva paranee, kun yhdenvertaisuuden edistämistä ja syrjinnän kieltoa valvovat jatkossa sekä aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet eli työsuojeluviranomaiset että yhdenvertaisuusvaltuutettu.

Yhdenvertaisuuden edistäminen ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Yhdenvertaisuuslain työnantajan yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitetta selkeytetään. Jatkossa työnantajan on arvioitava yhdenvertaisuuden toteutumista ottaen huomioon kaikki eri syrjintäperusteet, joita ovat; ikä, alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, ammattiyhdistystoiminta, perhesuhteet, terveydentila, vammaisuus, seksuaalinen suuntautuminen ja muu henkilöön liittyvä syy. Arviointi täytyy tehdä myös työhönoton osalta ja työpaikan yhdenvertaisuussuunnitelman tulee sisältää yhdenvertaisuuden arvioinnin johtopäätökset.

Ihmisarvoa loukkaava häirintä ja kohtuulliset mukautukset vammaiselle henkilölle

Yhdenvertaisuuslaki kieltää käyttäytymisen, joka loukkaa henkilön ihmisarvoa. Uusi määritelmä laajenee sisältäen häirinnän, joka kohdistuu yksilön lisäksi ihmisryhmään.

Yhdenvertaisuuslain mukaan työnantajan on tarvittaessa tehtävä toiminnassaan kohtuullisia mukautuksia vammaiselle henkilölle. Lakimuutos täsmentää myös vammaisten työntekijöiden kohtuullisia mukautuksia koskevia säännöksiä. Mukautuksia arvioitaessa otetaan ensisijaisesti huomioon vammaisen henkilön tarpeet, mutta arvioinnissa huomioidaan myös työnantajan koko, taloudellinen asema, toiminnan luonne, laajuus sekä mukautuksista aiheutuvat kustannukset ja saatavilla oleva tuki.

Työsuojeluviranomaiset valvovat yhdenvertaisuuden edistämistä ja syrjinnän kieltoa

Lakiuudistus tuo muutoksia valvovien viranomaisten tehtäviin ja toimivaltaan työelämän osalta. Jatkossa sekä yhdenvertaisuusvaltuutettu että työsuojeluviranomaiset valvovat yhdenvertaisuuden edistämistä ja syrjinnän kieltoa työelämässä. Työsuojeluviranomaiset valvovat jatkossa kuten aiemminkin työsyrjintää sekä syrjintää kokeneen henkilön aloitteesta, että viranomaisaloitteisesti. Valvonta voi kohdentua yhdenvertaisuussuunnitelmiin, ulkomaisen työvoiman käyttöön ja syrjiviin työpaikkailmoituksiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yksikön päällikkö Päivi Laakso, 0295 016 487, etunimi.sukunimi@avi.fi

Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme