Viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle Suomen Akatemian rahoitus

Jaa

Suomen Akatemian biotieteiden, terveyden ja ympäristön tutkimuksen toimikunta (BTY) on myöntänyt akatemiatutkijan rahoituksen viidelle Jyväskylän yliopiston tutkijalle. Rahoituksen tarkoituksena on edistää suomalaisen tieteen uudistumista ja monimuotoisuutta, sekä parantaa tutkimuksen laatua ja vaikuttavuutta. Rahoituskausi on 01.09.2023 - 31.08.2027. Kaikkiaan BTY-toimikunta osoitti yhteensä lähes 41 miljoonaa euroa 73 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan 91 osahanketta. Noin 18,5 prosenttia hakemuksista sai rahoituksen.

Jyväskylän yliopisto ilmakuvana, jossa näkyy Seminaarinmäki, Ruusupuisto, Mattilanniemi, Ylistö ja järvi.
Jari Kivelä

Apulaisprofessori Juha Ahtiainen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta sai 533 321 euron rahoituksen. Hankkeen tutkimusaiheena on yksilöllisen harjoittelun ohjelmointi tunnistamalla voimaharjoitteluvasteiden yksilöllistä vaihtelua määrittäviä tekijöitä. Elimistön vasteet voimaharjoitteluun vaihtelevat merkittävästi yksilöiden välillä: osa ihmisistä reagoi erittäin hyvin harjoitteluun, toisilla halutut harjoitteluvasteet ovat selkeästi vaatimattomammat. Syitä harjoitteluvasteiden yksilöllisyydelle ei vielä tunneta. Myöskään ei tiedetä, kuinka toistettavia voimaharjoitteluvasteet ovat, jos harjoittelujakso toistetaan harjoittelutauon jälkeen.

Tutkimuksessa kerätään kattava aineisto perimään ja ympäristöön liittyviä tekijöitä tutkittavien osallistuessa voimaharjoittelujaksolle, sitä seuraavalle harjoittelutauolle ja toiselle identtiselle voimaharjoittelujaksolle. Tavoitteena on tunnistaa tekijöitä, jotka selittävät yksilöiden välisiä eroja harjoitteluvasteissa. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää laadittaessa yksilöllisiä liikuntaohjelmia.

Juha%20Ahtiainen
Juha Ahtiainen

Akatemiatutkija Eva Kallio sai 500 578 euron rahoituksen biotieteiden hankkeeseen, joka keskittyy tutkimaan puutiaisia ja puutiaisvälitteisiä taudinaiheuttajiin kaupungeissa. Puutiaisvälitteiset taudinaiheuttajat aiheuttavat yhä suuremman riskin ihmisten terveydelle. Ihmistoiminnalla on monia vaikutuksia luonnonvaraisiin isäntälajeihin ja puutiaisiin vaikuttaen taudinaiheuttajien esiintymiseen luonnossa.

Projekti tutkii tekijöitä, jotka vaikuttavat puutiaisvälitteisten taudinaiheuttajien esiintymiseen ja leviämiseen kaupungeissa ja kaupunkien ulkopuolella. Tavoitteenamme on erityisesti selvittää kuinka kaupungeissa esiintyvät isäntälajit vaikuttavat puutiaisten ja puutiaisvälitteisten taudinaiheuttajien dynamiikkaan ja identifioida muuttujat, jotka vaikuttavat borrelioosiriskiin.

Eva%20Kallio
Eva Kallio

Professori Taija Juutinen liikuntatieteellisestä tiedekunnasta sai johtamassaan hankkeessa 400 000 euron rahoituksen. Hankkeessa kehitetään uusia menetelmiä akillesjänteen rakenteen ja toiminnan arvioimiseksi tutkimuksessa ja kliinisessä työssä. ACHILLES-projektissa kehitetään ensin menetelmä ihmisen akillesjänteen ja sen kolmen osajänteen kolmiulotteisen rakenteen tunnistamiseksi yksilötasolla. Tietokonemallinnuksen kehityskaari etenee jänteen rakenteen realistisesta mallista toiminnalliseen malliin kontinuumipalkkielementtitekniikkaa hyödyntämällä ja liikuntaharjoitteen aikaiseen mallinnukseen monikappaledynamiikkaan pohjautuvaa mallia käyttäen.

Projektissa kehitettyjen uusien työkalujen avulla voidaan lisätä ymmärrystä ihmisen akillesjänteen rakenteen ja toiminnan yhteyksistä sekä perustutkimuksessa että kliinisissä tutkimuksissa. Tässä Jyväskylän yliopiston ja LUT yliopiston konsortiossa tuotetaan myös yksilöllisen anatomian huomioiva kuntoutukseen ja harjoitteluun tarkoitettu työkalu.

Taija%20Juutinen
Taija Juutinen

Tutkimuskoordinaattori Sami Äyrämö sai 299 892 euron rahoituksen UKK-instituutin johtamassa hankkeessa. Hankkeen tutkimusaiheena on PACO tutkimus, joka on kiireettömään sydänleikkaukseen meneville potilaille rakennettu yksilöllinen fyysisen aktiivisuuden lisäämisen ja paikallaanolon vähentämisen tähtäävä kontrolloitu interventio.

Interventiossa sydänpotilaille annetaan käyttöön kiihtyvyysmittari ja siihen yhteydessä oleva puhelinapplikaatio, jolla tutkittavat pystyvät seuraamaan liikkumistaan, paikallaanoloa ja unta reaaliaikaisesti 24/7. Kolme kuukautta kestävän intervention aikana interventioryhmän potilaat saavat soittoja viikon tai kahden välein leikkausyksikön fysioterapeutilta, joka näkee pilvipalvelusta vastaavan liiketiedon kuin potilaat puhelinsovelluksestaan. Potilaiden fyysisen aktiivisuuden tavoite nousee asteittain kolmen kuukauden aikana ja lopulta tavoitellaan vastaavaa askelmäärää mitä terveet saman ikäiset henkilöt liikkuvat päivän aikana.

Sami%20%C4yr%E4m%F6
Sami Äyrämö

Apulaisprofessori Miriam Nokian hanke sai 300 000 euron rahoituksen Itä-Suomen Yliopiston johtamassa hankkeessa, jossa tutkitaan unenaikaista muistiinpainamista aivoissa. Hippokampus, aivokuori ja talamus vastaavat muistojen muodostumisesta. Ei kuitenkaan ole selvää, miten etuaivot ovat vuorovaikutuksessa pikkuaivojen tai autonomisen hermoston kanssa pitkäkestoiseen muistiin tallentamisen aikana. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää koko aivojen laajuiset hermoverkot, jotka vastaavat muistiinpainamisesta unen aikana.

Miriam%20Nokia
Miriam Nokia

Lue koko tiedote JYU:n verkkosivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juha Ahtiainen, juha.ahtiainen@jyu.fi, +358 40 8053740
Eva Kallio, eva.r.kallio@jyu.fi, +358 50 4073183 
Taija Juutinen, taija.m.juutinen@jyu.fi, +358 40 5566582
Sami Äyrämö, sami.ayramo@jyu.fi, +358 50 3255685
Miriam Nokia, miriam.nokia@jyu.fi, +358 40 8053517

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Ruokajärjestelmän kestävyyssiirtymä ei voi tapahtua ilman viljelijöitä, mutta viljelijöiden liikkumavara on vähäinen4.12.2023 11:11:10 EET | Tiedote

Valtaosa ruokajärjestelmän ympäristövaikutuksista syntyy maatiloilla, viljelijöiden valintojen seurauksena. Ruokajärjestelmän kestävyysmurros edellyttää siten viljelijöiltä muutoskykyä, mutta tämä muutoskyky on jo ennestään koetuksella maatalouden heikon kannattavuuden vuoksi. YTM Irene Kuhmonen tutki kauppatieteiden väitöskirjassaan maanviljelijöiden roolia kestävyyssiirtymän tekijöinä.

Alle kouluikäisistä lapsista yli puolet osallistuu ohjattuun liikuntaharrastukseen4.12.2023 06:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston laaja pitkittäistutkimus osoittaa, että yli puolet varhaiskasvatusikäisistä lapsista osallistuu ohjattuun liikuntaharrastukseen, ja kouluikäisistä liikuntaharrastuksiin osallistuu jopa 75 prosenttia. Kolmen seurantavuoden aikana lasten liikuntaharrastuksien määrä lisääntyi noin viidenneksen, mutta alueellisia eroja esiintyi. Maaseudun ja Pohjois-Suomen lapsilla liikunnan harrastaminen lisääntyi vähiten.

Jyväskylän yliopisto tiivistää yhteistyötä Luonnonvarakeskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa palkkaamalla yhteisiä tohtorikoulutettavia tulevaisuuden osaamistarpeisiin1.12.2023 09:15:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdom, Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus ovat aloittaneet yhteistyön tohtorikoulutuksessa. Tavoitteena on yhteistuumin palkata yhteensä kuusi yhteistä tohtorikoulutettavaa yhteiskunnan, kiertotalouden ja yritysten luontojalanjäljen laskennan osaamistarpeeseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme