Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kesätyöpaikkojen työsuojeluvalvonta: onko nuori perehdytetty kunnolla?

Jaa

Työsuojeluviranomainen tarkastaa tänäkin kesänä kesätyöpaikkoja eri puolilla Suomea. Tarkastukset tehdään ennalta ilmoittamatta ja niissä valvotaan työnantajan toimintaa. Tietoa kerätään muun muassa asiakirjoista ja haastattelemalla työntekijöitä.

Tarkastusten yhtenä tavoitteena on varmistaa, että työntekijä on perehdytetty riittävän hyvin työhön. Tarkastaja kysyy nuorilta esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Onko sinut perehdytetty työpaikan sääntöihin ja turvallisiin työtapoihin? Tiedätkö, keneltä voit pyytää apua poikkeustilanteissa? Onko työpisteessä juomavettä ja tuoli tauoille? Saatko pitää vessatauot? Oletko saanut työsopimuksen, josta selviää työajat, palkat ja muut työnteon ehdot? Saatko työvuorot tietoosi riittävän ajoissa?

”Haluamme kohdata nuoria työntekijöitä, jotta voimme kertoa heille työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista. Kerromme heille myös, että mahdollisissa ongelmatilanteissa voi kääntyä työsuojeluviranomaisen puoleen. Kenenkään ei tarvitse jäädä yksin haasteiden kanssa”, kertoo tarkastaja Juho Loukiala Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Valvonnan kohteina ovat erilaiset työpaikat, jotka työllistävät alle 30-vuotiaita kesätyöntekijöitä: esimerkiksi kahvilat, pikaruokalat, kaupat, puutarhatyö ja kaduilla tapahtuva myyntityö kuten niin sanottu feissaus.

1.6.2023 astuu voimaan työturvallisuuslain muutos. Siinä täsmennetään, että työnantajan tulee huomioida perehdytyksessä työntekijän henkilökohtaiset edellytykset, kuten ikä, kielitaito tai osatyökykyisen työntekijän yksilölliset rajoitteet tai tarpeet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tarkastaja Juho Loukiala
p. 0295 016 812, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajista19.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 3.11.2023 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme