Suomen Kuntaliitto / Finlands KommunförbundSuomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Vuoden ilmastokunta 2023 on Porvoo

Jaa
Porvoon kaupunki palkittiin Vuoden ilmastokuntana Kuntien ilmastokonferenssissa Tampereella 31.5.2023. Kunniamaininnan pokkasi Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo -työ. Kuntaliitto myöntää Vuoden ilmastokunta -palkinnon joka toinen vuosi.

Porvoossa ilmastotyötä tehdään yhdessä ja vahvasti viestien

Porvoon kaupungin ilmastotyö alkoi vuonna 2008 energiatehokkaan kaavoituksen ja Skaftkärr -hankkeen myötä, ja on sittemmin kasvanut koko Porvoon yhteiseksi asiaksi.

Porvoo tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Kaupunki pyrkii tavoitteeseen tiiviillä yhteistyöllä, eri osapuolten sitoutumisella sekä vahvalla viestinnällä.

Porvoosta löytyy erilaisia esimerkkejä ilmastonmuutoksen hillintään liittyvästä yhteistoiminnasta ja osallistamisesta. Kansainvälisestikin huomioita ovat herättäneet vuosittainen peruskoulujen viidesluokkalaisille esitetty ekotapahaaste sekä kuntalaisille tarjottava kestävien elämäntapojen kiihdyttämö.

Kestävän matkailun kehittäminen on kaupungissa tärkeässä roolissa. Porvoo on kumppani EU:n Urban Agenda for the EU Partnership on Sustainable Tourism -yhteistyössä, minkä lisäksi kaupunki on mukana erilaisissa verkostoissa kuten Hinku- ja Climate Leadership Council -verkostoissa.

Vuonna 2020 Porvoo lanseerasi Tuen ilmastotekojen Porvoota -tunnustuksen kiitokseksi yrityksille, yhdistyksille tai muille organisaatioille toiminnasta ympäristön ja ilmaston hyväksi.

Yhteistoiminnan ja osallistamisen lisäksi myös viestinnällä on merkittävä rooli kaupungin ilmastotyössä. Porvoolla on oma Ilmastotekojen Porvoo -brändi, joka näkyy niin kaupunkistrategian kuin päivittäisviestinnänkin kautta. Kaupungin oma maskotti Ilmastokettu tekee esimerkiksi päiväkotivierailuja ja osallistuu luontoretkille lasten kanssa.

Ilmastonäkökulma on osa kaupungin hankintalinjauksia ja -raportointia, minkä lisäksi myös konsernin yhtiöille on asetettu sitovia tavoitteita talousarviossa. Vahva osoitus kaupungin sitoutumisesta on päätös uuden 10 miljoonan euron arvoisen vihreän siirtymän rahaston perustamisesta. Rahaston tarkoituksena on varmistaa, että Porvoon kaupungilla on edellytykset käynnistää ja osallistua hankkeisiin, joilla kehitetään elinkeinoja ja niiden toimintamahdollisuuksia. Näin Porvoo vauhdittaa kaupungissa toimivien yritysten vihreää siirtymää ja luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle kunniamaininta

Ilmastokonferenssissa myönnettiin myös kunniamaininta, joka osoitettiin Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle kuntien ilmastotyön tukemisesta.

Hiilineutraali Pohjois-Savo kokoaa pohjoissavolaiset yhteen ilmastoasioiden äärelle. Toimintaan kuuluu webinaareja, seminaareja ja työpajoja sekä kuntien ilmasto- ja resurssiviisausohjelmien yhteiskehittämistä, jossa on saatu aikaan laadukkaat tiekartat alueen kunnille.

Alueellisessa työssä on kokonaisvaltaisesti pidetty esillä niin ilmastonmuutoksen hillintää kuin siihen varautumistakin. Kuntien kanssa on muun muassa käyty läpi keskeisiä ilmastonmuutoksesta aiheutuvia riskejä ja niiden sopeutumista kunkin kunnan erityispiirteet huomioon ottaen sekä koostettu kullekin kunnalle oma riskikortti, jonka on tarkoitus toimia työkaluna kunnan ilmastotyössä.

Vuoden ilmastokunta -palkinto jaettiin tänä vuonna Tampereella

Kuntaliitto myöntää Vuoden ilmastokunta -palkinnon joka toinen vuosi järjestettävän Kuntien ilmastokonferenssin yhteydessä. Kunniamaininnalla ja palkinnolla Kuntaliitossa muistaa kuntaa, joka on sitoutunut aktiivisella otteella kunnan ilmastotyön edistämiseen.

Palkinnon valintakriteerit perustuvat kuntien toimintaan hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamisessa. Palkitun kunnan tulee tehdä vaikuttavaa ja vastuullista viestintää, olla sitoutunut muutokseen sekä saada konkreettisia tuloksia.

Vuoden ilmastokuntapalkinnot jaettiin Kuntien ilmastokonferenssissa Tampereella 31.5.2023. Onnittelemme lämpimästi Porvoota ja Pohjois-Savon ELY-keskusta kestävästä työstä!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Kunnat luovat perustan asukkaiden hyvälle elämälle. Kuntaliitto tekee työtä, jotta kunnat onnistuvat tehtävässään.

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton Talousbarometri: Kuntakentällä veroprosentin korotuspaine jo vuodelle 202419.9.2023 11:10:05 EEST | Tiedote

Kuntien talousjohtajat ennakoivat Kuntaliiton Talousbarometrissä talousnäkymiensä jyrkkää heikentymistä. Peräti 80 prosenttia Talousbarometriin vastaajista arvioi kunnan talouden tilan tällä hetkellä keskimääräiseksi tai keskimääräistä selvästi vahvemmaksi. Osuus kuitenkin pienenee reiluun kolmannekseen, kun arvioidaan kunnan talouden tilaa 12 kuukauden kuluttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme