Visit Tampere

Uusi Bike & Rail -palvelu yhdistää pyöräilyn ja junamatkailun Pirkanmaalla

Jaa
Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna avautuu uusi tapa pyörämatkailla Pirkanmaalla. Bike & Rail -palvelu yhdistää pyörämatkailun ja raideliikenteen tarjoten mahdollisuuden kestäviin ja elämyksellisiin päiväretkiin Tampereelta maakuntaan.
Polkupyörän saa käyttöön Vilppulan asemalta ennakkovarauksen jälkeen. Kuva: Laura Paronen, Visit Tampere
Polkupyörän saa käyttöön Vilppulan asemalta ennakkovarauksen jälkeen. Kuva: Laura Paronen, Visit Tampere

Visit Tampereen vetämässä matkailun kestävää liikkumista edistävässä hankkeessa ideoidun kokeilun tavoitteena on testata, miten kaupunkipyörät soveltuvat matkailupyöriksi ja junayhteyksiä täydentäväksi matkaketjun jatkoksi. Palvelua testataan kesäkauden ajan yhteistyössä Serlachius-museoiden, Mänttä-Vilppulan ja Donkey Republicin kaupunkipyöräpalvelua tarjoavan KaaKau Oy:n kanssa. Pyörät ovat käytössä 3.6.2023 alkaen.

– Ideana on hakea uusia matalan kynnyksen konsepteja pyörämatkailuun. Juna ja pyörä täydentävät hyvin toisiaan ja mahdollistavat helpot päiväretket. Taidekaupunkina Mänttä-Vilppulassa on paljon kiinnostavaa näkemistä ja tekemistä pienellä alueella ja kaupunkipyörät ovat joustava ja kestävä väline niiden tavoittamiseen, kertoo projektipäällikkö Matti Pollari Visit Tampere Oy:stä.

Juna-pyörä-matkaketju toimii seuraavasti: matkailija voi hypätä junaan Tampereella ja varata pyörän etukäteen Donkey Republicin sovelluksella. Perillä pyörän saa käyttöön Vilppulan asemalta. Mahdollisuus 12 tunnin etukäteisvaraukseen varmistaa, että pyörä odottaa asemalla. Sen jälkeen on valmis polkaisemaan kohti Serlachius-museoita ja muita Taidekaupungin kohteita ja elämyksiä. Reissun päätteeksi pyörän voi palauttaa Vilppulan asemalle ja palata Tampereelle junan kyydissä.

–  Mänttä-Vilppulan kaupunki valitsi osallistavan budjetoinnin tämän vuoden kohteeksi Vilppulan asemanseudun kehittämisen. Asukkaat ja matkailijat toivovatkin alueen viihtyisyyden ja palveluiden merkittävää parannusta. Uusiin suunnitelmiin sopii erityisen hienosti juna-pyörä-matkaketjun toteuttaminen tukemaan kaupunkiin saapuvaa matkustajaliikennettä. Toivomme myös kaupunkilaisten löytävän uudet kaupunkipyörät käyttöönsä, kertovat kaupunkisuunnittelupäällikkö Julia Virtanen ja kulttuuripäällikkö Antti Korkka.

–  Etsimme uusia kestävän saavutettavuuden ratkaisuja. Kävijämme eivät ehkä tule ajatelleeksi, että Mänttään taiteen pariin pääsee junallakin, pitää vain muistaa valita määränpääksi Vilppula. Viiden kilometrin pyörämatka Vilppulan asemalta taidemuseolle on kevyt polkea hyvää pyörätietä pitkin, vinkkaa Serlachius-museoiden kehitysjohtaja Päivi Viherkoski.

Tampereen yliopisto vastaa kokeilun käynnistämisestä ja tekee käyttäjätutkimusta palvelun kehittämiseksi. Kokeilun asiakkailta kerätään palautetta kesäkauden ajan.

–  Bike & Rail -kokeilussa tutkitaan erityisesti matkaketjun sujuvuuteen ja miellyttävyyteen vaikuttavia tekijöitä. Toivomme palvelusta runsaasti palautetta, jota voidaan hyödyntää palvelun jatkokehitykseen ja soveltamiseen myös muilla paikkakunnilla, toteaa tutkijatohtori Kirsikka Kaipainen Tampereen yliopistosta.

–  Pidemmän tähtäimen päämääränä on kesän oppien pohjalta monistaa tästä uusi palvelu pyörämatkailuun Järvien Reiteille ja KaaKaun kaupunkipyöräverkoston kautta muuallekin Suomeen, Matti Pollari visioi.

Bike & Rail on osa Pirkanmaan Liiton REACT-EU määrärahoista rahoittaman Sustainable Tourism Mobility -hankkeen matkailun kestävän liikkumisen kokeiluja.

Lisätietoa KaaKaun kaupunkipyöräpalvelusta: https://kaakau.fi/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirsikka Kaipainen
Tutkijatohtori
Tampereen yliopisto
+35850 447 8338
kirsikka.kaipainen@tuni.fi


Päivi Viherkoski
Kehitysjohtaja
Serlachius-museot
+35850 352 2567
paivi.viherkoski@serlachius.fi


Julia Virtanen
kaupunkisuunnittelupäällikkö
Mänttä-Vilppula
+35844 035 4320
julia.virtanen@taidekaupunki.fi

Kuvat

Polkupyörän saa käyttöön Vilppulan asemalta ennakkovarauksen jälkeen. Kuva: Laura Paronen, Visit Tampere
Polkupyörän saa käyttöön Vilppulan asemalta ennakkovarauksen jälkeen. Kuva: Laura Paronen, Visit Tampere
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Visit Tampere
Visit Tampere
Kelloportinkatu 1 B
33100 Tampere

03 5656 6800https://visittampere.fi

Olemme Suomen suosituimman matkailukaupungin matkailu- ja elinkeinomarkkinoinnin asiantuntijaorganisaatio. Vahvistamme Tampereen asemaa kansallisesti ja kansainvälisesti vetovoimaisena matkailu-, tapahtuma-, ja kongressikaupunkina.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Visit Tampere

Pirkanmaalla panostetaan sähköautomatkailuun29.6.2023 10:15:30 EEST | Tiedote

Tampereella ja Pirkanmaalla heinäkuussa käynnistyvän E-Car Adventures -palvelukokeilun ideana on rakentaa sähköautonvuokraukseen perustuva uusi matkailupalvelu, joka tuo sähköauton entistä paremmin esiin kestävänä liikkumisratkaisuna niin suomalaisille kuin kansainvälisille vieraille. Sähköautossa yhdistyvät ympäristöystävällisyys ja liikkumisen joustavuus, ja se soveltuu erityisesti kestävään lähi- ja luontomatkailuun. - Liikkumisen hiilijalanjälki on matkailun suurimpia ympäristöhaasteita ja siksi haemme aktiivisesti eri tapoja pienentää sitä ja tarjota samalla entistä parempia matkailuelämyksiä. E-Car Adventuresissa nämä yhdistyvät hienosti, matkailija voi vuokrata sähköauton ja tehdä vaikkapa kansallispuistosafarin Tampereelta, summaa Matti Pollari Visit Tampere Oy:stä Kokeilu on osa Visit Tampereen vetämää Sustainable Tourism Mobility -hanketta ja sen toteutuksen koordinoi Tampereen yliopisto. - Tutkimme kokeilussa E-Car Adventures -palvelun asiakaskokemuksia ja kehitystarpeita er

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme