Pohjois-Savon ELY-keskus

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle Kuntaliiton kunniamaininta ilmastotyön alueellisesta edistämisestä

Jaa
Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja sen koordinoimassa Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä on pidetty kokonaisvaltaisesti esillä ilmastonmuutokseen hillinnän lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista ja autettu kuntia tunnistamaan tärkeimpiä riskejä. Pohjois-Savon ilmastotyön ytimessä on ilmastotiekartta, joka ohjaa maakuntaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035
Hiilineutraali Pohjois-Savo -työtä ovat koordinoineet Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hanne Siikström, Tapio Kettunen, Saara Karkulahti sekä kuvasta puuttuvat Minna Kokkonen ja Kreeta Kalliokoski. Kuva: Helena Byman.
Hiilineutraali Pohjois-Savo -työtä ovat koordinoineet Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hanne Siikström, Tapio Kettunen, Saara Karkulahti sekä kuvasta puuttuvat Minna Kokkonen ja Kreeta Kalliokoski. Kuva: Helena Byman.

Pohjois-Savon ELY-keskukselle ja sen koordinoimalle Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle myönnettiin kunniamaininta kuntien ilmastotyön tukemisesta ja alueellisen ilmastotyön edistämisestä. Kunniamaininta myönnettiin Kuntien ilmastokonferenssissa Tampereella 31.5.2023. 

Pohjois-Savossa tehdään kunnianhimoista ilmastotyötä faktoihin perustuen ja osallistavasti 

- Kuntaliitto pitää tärkeänä alueellista tukea kuntien ilmastotyössä. Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä on pidetty kokonaisvaltaisesti esillä ilmastonmuutokseen hillinnän lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista ja autettu kuntia tunnistamaan tärkeimpiä riskejä, Kuntaliiton Yhdyskunta ja ympäristö -yksikön johtaja Miira Riipinen kertoo kunniamaininnan perusteluista.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Tommi Huttunen kertoo, että Hiilineutraali Pohjois-Savo on hyvä esimerkki projektista, jossa ELY-keskus on osaavien asiantuntijoidensa johdolla onnistunut rakentamaan kumppaniensa kanssa yhteistä näkemystä ilmastotyön tärkeydestä. 

- Pohjois-Savossa on kautta linjan ymmärrys lisääntynyt siitä, että pienetkin päästövähennykset ovat vaikuttavia, kun niitä tehdään kattavasti – suuri virta kasvaa pienistä puroista. Päästövähennykset eivät välttämättä edes tarkoita tinkimistä mistään tärkeästä, kun ne tehdään fiksusti ja vaikutuksia toimintaan tarkastellaan pidemmällä aikavälillä, Huttunen kommentoi.  

 

Pohjois-Savon ilmastotyön ytimessä on ilmastotiekartta, joka ohjaa maakuntaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035 

Pohjois-Savon ilmastotyö sai raamit vuonna 2021 valmistuneessa Pohjois-Savon ilmastotiekartassa. Huolimatta korona-ajasta, tiekartta tehtiin vuorovaikutteisestietätyöpajoja ja sähköisiä kommentointialustoja hyödyntäen. Työpajoihin osallistui yhteensä 331 henkilöä 63 eri organisaatiosta. Lopputuloksena syntyneessä ilmastotiekartassa on viisi painopistettä, jotka sisältävät 101 toimenpidettä.Ilmasto- ja kiertotaloustyötä seurataan vuosittain 45 indikaattorin avulla. Seurannasta vastaa maakunnallinen Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmä. 

- Olen tosi ylpeä siitä, miten Pohjois-Savossa ilmastotyö on otettu yhteiseksi asiaksi, ja miten hyvässä yhteishengessä vaikeistakin asioista keskustellaan. Yhdessä mietitään, mitkä ovat vaikuttavimpia toimenpiteitä, joita tulee edistää ja miten hyödynnämme vihreän siirtymän mahdollisuudet, kuvailee Saara Karkulahti, Hiilineutraali Pohjois-Savo -hankkeen projektipäällikkö. 

Jätekukon keväällä toteutettu Biottajat -kiertue Kuopiossa ja Siilinjärvellä on hyvä esimerkki konkreettisesta kiertotalouskokeilusta 

Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke haki syys-lokakuussa tarjouksia kiertotalouskokeiluihin. Kokeiluhakuun saapui 16 tarjousta 14 eri tarjoajalta. Toteutukseen valittiin kolme kiertotalouskokeilua, joilla on selkeä linkitys Pohjois-Savon ilmastotiekarttaan sekä hyvät mahdollisuudet jäädä pysyviksi käytännöiksi.

Yksi valituista kokeiluista oli Jätekukko Oy:nBiottajat -kiertue, jossa Jätekukko rohkaisi keväällä 2023 kuopiolaisia ja siilinjärveläisiä kotitalouksia liittymään biojätteen keräykseen. JätekukonBiottajat-kiertueella tuodaan helppo keräyspalvelu asukkaiden kotikaduille. Kiertueella autetaan naapureita biokimppojen muodostamisessa ja jaetaan maksuttomat biojäteastiat keräyksen aloittaville. 

- Halusimme kannustaa pientaloalueiden asukkaita kierrättämään biojätteet yhdessä lähinaapureiden kanssa. Kiertotalouskokeilussa toteutimme kiertueen, joka mahdollisti asiakkaillemme helpon tavan aloittaa biojätteen kierrätys. Kiertueen vastaanotto ilahdutti! Biojätekeräyksen aloitti yli 170 kotitaloutta, ja kiinnostusta heräsi myös kiertuealueen ulkopuolella, kertovat kiertueesta vastanneet viestintäasiantuntija Mari Haikonen ja viestintäsuunnittelija Tuula Kahelin Jätekukosta. 

Valtakunnallisten tutkimusten mukaan kolmasosa sekajäteastiaan päätyvästä jätteestä on edelleen biojätettä. Se on liikaa. Biojäte on hyvin kosteaa, ja ekovoimalaitoksessa on turha polttaa vettä. Vastuullisempi tapa on lajitella biojäte, jolloin se käsitellään biokaasulaitoksella. Biojätteestä saadaan raaka-ainetta kotimaisiin kierrätyslannoitteisiin ja energiantuotantoon.  

Biottajat -kertuetta voi pitää kaikkinensa onnistuneena. Tiedotettuja kotitalouksia oli 896. Kiertueen kävijämäärä oli 460. Kiertuepäivinä kimppoja perustettiin 40, joka kattaa yhteensä 151 kotitaloutta. Oman biojäteastian otti käyttöön 23 taloutta.Uusia biottajia saatiin 174 kotitaloudesta, 19 % kohdealueen kotitalouksista. 

 

Vuoden ilmastokunta -palkinto jaettiin tänä vuonna Tampereella 31.5.2023 

Kuntaliitto myöntää Vuoden ilmastokunta -palkinnon Kuntien ilmastokonferenssin yhteydessä.Tänä vuonna kuntapalkinnon sai Porvoo. Porvoo tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Kunniamaininnalla ja palkinnolla Kuntaliitto haluaa muistaa toimijaa sekä kuntaa, jotka ovat sitoutuneet aktiivisella otteella ilmastotyön edistämiseen. 

 Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke on Pohjois-Savon ilmastotyön koordinointihanke ajalle 1.11.2021–31.8.2023. Hanketta koordinoi Pohjois-Savon ELY-keskus. Hanketta rahoitetaan Euroopan aluekehitysrahastosta sekä Pohjois-Savon liiton kehittämisrahastosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Saara Karkulahti, Projektipäällikkö, puh. 0295 026 773, saara.karkulahti@ely-keskus.fi
Hiilineutraali Pohjois-Savo -hanke, Pohjois-Savon ELY-keskus


Tapio Kettunen, Ilmastoasiantuntija, puh. 0295 026 710, tapio.kettunen@ely-keskus.fi
Pohjois-Savon ELY-keskus


Biottajat-kiertue, Jätekukko:
Mari Haikonen, viestintäasiantuntija, puh. 044 368 0157
mari.haikonen@jatekukko.fi

Kuvat

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työtä ovat koordinoineet Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hanne Siikström, Tapio Kettunen, Saara Karkulahti sekä kuvasta puuttuvat Minna Kokkonen ja Kreeta Kalliokoski. Kuva: Helena Byman.
Hiilineutraali Pohjois-Savo -työtä ovat koordinoineet Pohjois-Savon ELY-keskuksen Hanne Siikström, Tapio Kettunen, Saara Karkulahti sekä kuvasta puuttuvat Minna Kokkonen ja Kreeta Kalliokoski. Kuva: Helena Byman.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202329.8.2023 14:28:02 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,24. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on samalla korkeudella kuin elokuun alussa, vaikka Konnuksen tulvakanava on ollut auki 2.8. alkaen. Vedenpinta kävi 15 cm korkeammalla lisäjuoksutuksesta huolimatta. Järvien pinnat säilyvät loppukesän ajan virkistyskäytön kannalta hyvällä tasolla. Usein alkusyksyllä ilmenevää alhaisen vedenkorkeuden kautta ei päässe syntymään tänä vuonna. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat 5-10 cm ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Myös Juojärvi on 5 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 22 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,50. Saimaallakin on aloitettu lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme