Omakotiliitto: Mökkeilyn kuntakohtaiset maksut vaihtelevat reilusti - suosituimmat mökkikunnat selvästi kalliimpia

Kalleimmissa kunnissa kuntakohtaisia maksuja lankeaa mökkiläiselle maksettavaksi lähes kaksinkertainen määrä verrattuna edullisimpaan kuntaan. Maksut ovat nousseet viime vuodesta keskimäärin 8,6 prosenttia.
Kalleimmat peruskustannukset ovat tänä vuonna Kuopiossa, Kangasalla ja Savonlinnassa. Näissä mökkiläinen maksaa kiinteistöveroa, sähkömaksua ja jätemaksua lähes 1 250 euroa vuodessa. Edullisinta mökkeily on Oulussa, jossa summa on 662 euroa. Eroa kärki- ja häntäpään välillä on näin ollen 589 euroa.
Keskimäärin mökkiläiselle lankeaa maksettavaksi kuntakohtaisia maksuja 981 euroa vuodessa.
Viime vuoteen verrattuna kiinteistövero on noussut keskimäärin 4,4 prosenttia, sähkömaksut 11,3 prosenttia ja jätemaksut 7,4 prosenttia.
”Ihmisten kukkaroa rasittavat kohonneet asumiskustannukset, ja mökkikustannusten nousu tähän päälle rajoittaa kyllä kotitalouksien mahdollisuutta muuhun kuluttamiseen”, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.
Osassa kunnissa sähkömaksut ovat kohonneet lähes kolmanneksella viime vuodesta. Pälkäneellä, Hämeenlinnassa, Asikkalassa ja Kangasalalla mökkeilevillä sähkömaksut ovat nousseet vuoden takaisesta 28,9 prosenttia, Naantalissakin 28,2 prosenttia. Vertailun vuoksi sähkönhinnat ovat myös laskeneet joissain kunnissa, eniten Rovaniemellä (8,3 % laskua).
Sähkömaksut haukkaavat kaikista kustannuksista 61 prosenttia. Sähkömaksuissa suurimman osan muodostaa selvityksessä sähkönsiirron perusmaksu (38 prosenttia ilman arvonlisäveroa). Kuitenkin myös energian hinnan osuus sähkömaksuissa on noussut viime vuosina (26 prosenttia).
Kalleimmat ja edullisimmat kunnat ovat pysyneet samoina viime vuodet. Vertailun mukaan kuntien perusmaksut ovat kalliita myös Mikkelissä, Asikkalassa, Hämeenlinnassa ja Paraisilla. Edullisempaa puolestaan on Kouvolassa, Porissa, Rovaniemellä ja Raaseporissa.
Vertailussa on mukana 20 Suomen suurimpiin mökkikuntiin kuuluvaa kuntaa. Niissä on yhteensä reilu 130 000 kesämökkiä, eli yli neljännes koko maan mökeistä.
Mökkeilyn kustannukset laskettiin 50 m²:n kokoisessa ja 35 vuotta vanhassa puurakenteisessa mökissä, joka sijaitsee omalla, 4 500 m²:n tontilla ja jota käyttää neljä henkeä kesällä. Sähköä kuluu mökillä 1 000 kWh vuodessa.
Mökkeilyn ilmastovaikutukset tarkkailuun
Mökeillä oleskellaan yhä enemmän ja yhä pidempään, sanoo Vapaa-ajan asukkaiden liiton VAALin puheenjohtaja Tapio Tervo.
Paikkakunnille mökkiläiset tuovat lisää elinvoimaa, ja he siirtävät ison ostoskorinsa mökkipaikkakunnan kauppoihin ja ravintoloihin ja ovat tärkeä osa yleisöä erilaissa tapahtumissa. Omakotiliitto ja VAAL kannustavat kuntia lisäämään yhteistyötä vapaa-ajan asukkaiden kanssa ja miettimään palveluita, jotka hyödyttäisivät vapaa-ajan asukkaita.
”Kiinnostus monipaikkakuntaiseen asumiseen, myös vapaa-ajan asumiseen, on edelleen vahvaa. Tämä on nostanutkin kuntien kiinnostusta yhteistyöhön esimerkiksi niin, että uusia vapaa-ajan yhdistyksiä on suunnitteilla”, kertoo Marju Silander.
”Mökkeilijöitä kiinnostavat myös energiatehokkuusasiat ja mökkeilyn ilmastovaikutukset. Teemme tällä hetkellä erityisesti yhteistyötä Suomen ympäristökeskuksen kanssa, joka valmistelee parhaillaan uutta mökkeilyn hiilijalanjälkilaskuria”, jatkaa Silander.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marju SilanderToiminnanjohtaja
Edunvalvonta, yleisjohto, sidosryhmät, viestintä, median yhteydenotot
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto on Suomessa alan ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Olemme yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, ja meillä on noin 230 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä yli 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta). Suomessa on noin 1,2 miljoonaa pientaloa, joissa asuu lähes 2,7 miljoonaa ihmistä, ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää noin 2,4–2,9 miljoonaa mökkiläistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
Omakotiliitto vaatii budjettiriiheltä päätöksiä asumiskustannusten alentamiseen18.9.2023 14:29:38 EEST | Tiedote
Omakotiliitto asetti eduskuntakauden tavoitteikseen asumiskustannusten alentamisen, pientaloasumisen edistämisen sekä kohtuullisen ja kannustavan sääntelyn.
Tuhannet turhat talokauppariidat saavat asiantuntijatkin turhautumaan6.7.2023 08:30:00 EEST | Tiedote
Kirkuvat otsikot ovat hekumoineet menneen kevään aikana hurjista oikeudenkäyntiprosesseista ja elämänmittaiseen taakkaan tuupertuneista talokaupantekijöistä. Aihe on kirvoittanut julkista keskustelua siitä, uskaltaako Suomessa enää ostaa ja myydä pientaloja.
Omakotiliitto vaatii: Kuluttajariitalautakunnan linjaukset sähkösopimuksista tulee ottaa käyttöön28.6.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Omakotiliitto perää sähköyhtiöitä ottamaan viimeistään nyt yhteiskuntavastuun tosissaan ja palauttamaan konkreettisin toimin kuluttajien luottamusta sähkömarkkinoihin.
Omakotiliitto ruoti hallitusohjelman vaikutuksia asumiseen20.6.2023 10:09:59 EEST | Tiedote
Omakotiliitto ruoti läpi uuden hallitusohjelman valossa tavoitteitaan asumiskustannuksista, pientaloasumisen edistämisestä ja sääntelystä. Alustavasti Omakotiliitto arvioi ohjelmaa varovaisen positiivisesti, mutta esityksessä oli myös tyrmistystä herättänyt kiinteistöverouudistus. Kirjauksia oli muun muassa sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseen, kiinteistö- ja varainsiirtoveron uudistukseen, kevennyksiä asumista koskevaan sääntelyyn ja kannustusta energiatehokkuusremontteihin.
Kaukolämpöyhtiöistä suurin osa nostanut hintoja1.6.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Omakotiliiton vertailussa käy ilmi, että kaukolämmön hinnoittelussa on isoja eroja. Tehoon perustuva perusmaksu on edullisimmillaan 22,68 euroa ja kalleimmillaan 117,60 euroa kuukaudessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme