Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPer on antanut useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle ja julistanut hakusaarron ja keikkailukiellon

Jaa
SuPer on antanut tänään ilmoitukset uusista työtaistelutoimista yksityiselle sosiaalipalvelualalle. SuPer on mukana kolmessa lakossa. Mittaviin toimiin on ryhdytty, jotta alan huolestuttava tilanne ymmärrettäisiin paremmin. Ongelmat hoitohenkilöstön ja palvelujen saatavuudessa tulevat syvenemään entisestään lähivuosina, jos tilannetta ei korjata.

– Työehtosopimuksella selkeästi sovitut palkankorotukset ovat myös yritysten etu ja tuovat ennakoitavuutta toimialan yritysten omaan toimintaan, SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola sanoo. Riittävät palkankorotukset antavat mahdollisuuden pelastaa yksityiset palvelut hoitoalaa riivaavassa hoitajapulassa, jossa työntekijä voi päättää missä työskentelee, Parkkola jatkaa. – Toivon HALI ry:n todella tarttuvan tähän tilaisuuteen. 

– Palkkaero julkisen ja yksityisen sektorin välillä on kurottava sovitusti umpeen, jotta työntekijöille maksetaan samasta työstä samaa palkkaa riippumatta sektorista. Yksityisen sosiaalipalvelualan olosuhteet ja palkkataso eivät houkuttele työntekijöitä jäämään, vaikka itse työ koetaan mielekkääksi, Parkkola kertoo.  

____________________ 

SuPer, Tehy ja Erto (Sote ry) ovat antaneet tänään 31.5. lakkovaroituksen yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakkovaroituksen piirissä on 39 ilmoitettua työyksikköä Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Lakkovaroitus koskee muun muassa ympärivuorokautista hoitoa. (kts liite 1) 

Lakko alkaa tiistaina 20.6.2023 klo 00.01 ja päättyy torstaina 22.6. klo 23.59. 

Lakossa ovat työtaistelun aikana kaikki kyseisissä työyksiköissä työskentelevät Sote ry:n jäsenliittojen jäsenet, joiden työsuhteissa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta. Kyseisissä työyksiköissä yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piirissä tehtävä työ on lakonalaista työtä. 

_____________________ 

SuPer on antanut tänään 31.5. myös kaksi muuta lakkovaroitusta yksityiselle sosiaalipalvelualalle. 

Lastensuojelua koskevan lakkovaroituksen piiriin kuuluu kaikki tietyissä lastensuojelun toimipisteissä tehtävä työ, joka kuuluu yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen piiriin. Toimipisteet sijaitsevat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Keski-Suomen maakuntien alueella. (kts. liite 2) 

Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat maanantain 19.6.2023 klo 00:01 ja torstain 22.6.2023 klo 23:59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun. 

Henkilökohtaisia avustajia koskevan lakkovaroituksen piiriin kuuluvat kaikki Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon maakunnissa työskentelevät henkilökohtaiset avustajat, joiden työsuhteessa sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta, ja jotka kuuluvat yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen A palkkaryhmään.  

Lakko koskee työvuoroja, jotka alkavat 19.6.2023 klo 00:01 ja 22.6. klo 23:59 välisenä aikana. Lakko kestää päättyvän työvuoron loppuun. 

_____________________ 

Muut työtaistelutoimet 

SuPer/Sote ry on tänään 31.5. julistanut määräaikaisen ja rajatun hakusaarron, joka alkaa 31.5.2023 kello 15:00 ja päättyy 14.6.2023 kello 15:00.  

Hakusaarto koskee SuPerin jäseniä, joita kielletään hakeutumasta alla lueteltuihin konserneihin kuuluvien Suomessa toimivien yritysten tarjoamaan työhön, johon sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES): 

  1. Pihlajalinna Oyj ja sen kaikki tytäryhtiöt (Pihlajalinna-konserni) 
  2. Irepse Oy ja sen kaikki tytäryhtiöt (Esperi-konserni) 
  3. Mehiläinen Konserni Oy ja sen kaikki tytäryhtiöt (Mehiläinen-konserni) 
  4. Attendo Ab ja sen kaikki tytäryhtiöt (Attendo-konserni). 

Lisäksi SuPer/Sote ry on julistanut keikkailukiellon yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES) noudattaville työpaikoille. Keikkailukielto alkaa 31.5.2023 klo 15:00 ja päättyy 14.6.2023 klo 15:00. 

Keikkailukiellon aikana SuPer kieltää jäseniään hakeutumasta keikkatyöhön, johon sovelletaan yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta (SOSTES). Keikkatyöllä tarkoitetaan kaikkia alle 13 vuorokauden mittaisia työsuhteita. Kielto koskee myös työntekijöitä, joilla on ns. runko- tai raamisopimus. 

SuPer/Sote ry on julistanut ylityö- ja vuoronvaihtokiellon koko yksityiselle sosiaalipalvelualalle 2.5.2023. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto päättyy 14.6.  

SuPer on antanut tänään annettujen lakkovaroitusten lisäksi aikaisemmin useita lakkovaroituksia yksityiselle sosiaalipalvelualalle. Lakkovaroitusten mukaiset lakot ovat toteutuneet. Lakko varhaiskasvatuksessa ja lastensuojelussa on alkanut 31.5. ja lakko tietyissä yksiköissä koskien muun muassa ympärivuorokautista hoitoa ja palveluasumista alkaa 1.6.  

SuPer kuuluu neuvottelujärjestö Sote ry:hyn, joka neuvottelee yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksesta Hyvinvointiala HALI ry:n kanssa. Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee noin 70 000 työntekijää, joista Sote ry edustaa selvästi valtaosaa. SuPer on suurin yksityisen sosiaalipalvelualan työntekijöitä edustava ammattiliitto.   

Lisätietoja: 

SuPerin sopimusneuvottelija Jukka Parkkola, p. 050 569 8710
SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola, p. 050 5275 085

Avainsanat

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer
Ratamestarinkatu 12
00520 HELSINKI

09 2727 910http://www.superliitto.fi

SuPeriin kuuluu 85 000 sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatusalan koulutettua ammattilaista, jotka työskentelevät julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer

SuPerin Paavola: Vammaispalvelulain voimaantuloa ei saa lykätä21.9.2023 13:34:05 EEST | Tiedote

SuPer ei hyväksy vammaispalvelulain voimaantulon lykkäämistä. Lain piti tulla voimaan lokakuun alussa, mutta sitä siirretään vuodella ja kolmella kuukaudella eteenpäin. SuPerin mukaan lykkäämisen vaikutuksia hoitoalan veto- ja pitovoimaan ei ole huomioitu. – SuPerilaiset hoitajat elävät vammaispalvelujen arkea päivittäin ja näkevät uudistuksen tarpeen, joten tuntuu kohtuuttomalta, että välttämätöntä uudistusta siirretään vuoteen 2025, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola sanoo.

SuPer potilasturvallisuuspäivänä 17.9.: Vaaratapahtumailmoituksen tekeminen on meidän kaikkien asia14.9.2023 05:01:00 EEST | Tiedote

Maailman potilasturvallisuuspäivää vietetään sunnuntaina 17. syyskuuta. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola korostaa, että jokainen päivä on potilas- ja asiakasturvallisuuspäivä. Turvallisuus ja laatu ovat kaiken hoitotyön perusta ja tavoite. Tämän vuoden teemana on osallisuus. Hoitotyössä osallisuutta tuetaan vuorovaikutuksella ja ottamalla asiakkaat, potilaat ja läheiset mukaan hoitoprosessin kaikkiin vaiheisiin. SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kannustaa hoitajia, omaisia ja potilaita tekemään vaaratapahtumailmoitukset. - Tekemällä ilmoituksen voimme estää vakavia vaaratapahtumia.

SuPerin Paavola hallitusohjelmasta: Turvattomuus työelämässä lisääntyy21.6.2023 12:56:53 EEST | Tiedote

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola on huolissaan hallitusohjelman kirjauksista, jotka luovat turvattomuutta ja epävarmuutta työelämään. – Olen hämmästynyt siitä, että hallitusohjelmassa ei ole tartuttu hoitoalan ja varhaiskasvatuksen veto- ja pitovoiman parantamiseen, vaan monilla ratkaisuilla heikennetään entisestään koulutetun työvoiman saatavuutta. Hallitusohjelma keskittyy kannusteiden ja terveen työelämän sijaan luomaan työelämään epävarmuutta, mikä heikentää myös työn ja perhe-elämän yhteensovittamista.

Korjaus tiedotteen liitteeseen: SuPer: Yksityiselle sosiaalipalvelualalle sopimusratkaisu – ratkaisulla parannetaan merkittävästi koulutetun hoitohenkilöstön palkkausta13.6.2023 10:51:51 EEST | Tiedote

Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimuksen (SOSTES) neuvottelutulos on hyväksytty SuPerin ja muiden neuvotteluosapuolien hallinnoissa. Palkankorotusvaikutus valtaosalle koulutetusta hoitohenkilöstöstä, esimerkiksi lähihoitajista, on yhteenlaskettuna 14,2 prosenttia ja kumulatiivisesti laskettuna 14,7 prosenttia. Ratkaisu sisältää yleis- ja taulukkokorotusten lisäksi muun muassa 470 euron kertaerän kaikille ja parannuksia työoloihin. Sopimuskauden kesto on 1.5.2023 -31.12.2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme