Suomen Omakotiliitto ry

Kaukolämpöyhtiöistä suurin osa nostanut hintoja

Jaa
Omakotiliiton vertailussa käy ilmi, että kaukolämmön hinnoittelussa on isoja eroja. Tehoon perustuva perusmaksu on edullisimmillaan 22,68 euroa ja kalleimmillaan 117,60 euroa kuukaudessa.

Omakotiliitto julkaisee pientalon kaukolämpöhintavertailun ensimmäistä kertaa keväällä 2023. Selvityksessä on mukana 97 kaukolämpöaluetta ja 73 yhtiötä. Tilastossa seurataan pientalokohteen kaukolämmön perusmaksua ja energiahintaa ja näiden muutosta edellisvuoteen. Selvityksessä on käytetty pientalon vesivirtana 0,2 m3/h ja tehona 10 kW.

Tuoreen selvityksen mukaan seurannassa mukana olevista yhtiöstä 59 kpl on nostanut tehoon perustuvaa kiinteää kuukausimaksua, yksi yhtiö on laskenut ja 37 yhtiötä on pitänyt kuukausimaksun ennallaan edellisvuoteen verrattuna. Kaukolämmön energiamaksua on nostanut 82 yhtiötä, laskenut neljä yhtiötä ja energiamaksu on pysynyt ennallaan edellisvuoteen verrattuna 11 yhtiössä.

Selvityksen on tehnyt KTI Kiinteistötieto Omakotiliitolle.

Kalleimmat kaukolämmön kuukausimaksut ovat seuraavilla yhtiöillä: Nummelan Aluelämpö (117,60 €/kk), Nevel/Sysmä (79,99 €/kk), Helen (79,42 €/kk), Nevel/Lieksa (73,16 €/kk) ja Loimua Oy/Hämeenlinna (70,27).

Halvin kaukolämmön kuukausimaksu on Keravan Energia Oy:llä/Sipoo ja Kerava (22,68 €/MWh), Kuhmon EnergiaVesi Oy (24,40 €/MWh), KSS Lämpö Oy (24,73 €/MWh) ja Liedon Lämpö Oy (25,00 €/MWh).

Kallein kaukolämmön energiamaksu 139,44 euroa/megawattituntihinta, on Liperin Aluelämpö Oy:llä. Edullisin hinta 57,82 euroa, löytyy Napapiirin Energia ja Vedeltä, joka on pitänyt hinnan ennallaan edellisvuodesta.

Kaukolämpöyhtiöissä omistusrakenteen muutokset ovat viime vuosina olleet yleisiä, kun kunnat ovat luopuneet omista kaukolämpöyhtiöistään. Esimerkiksi seurannassa Parikkalan osalta mukana oleva Adven Oy hallinnoi jo 16 kaukolämpöverkko eri puolilla Suomea (lähde Energiateollisuus).

-On tärkeää, että pientaloasukkaille on tarjolla eri lämmitystapavaihtoehtoja, joilla voi vaikuttaa omiin asumiskustannuksiinsa. Kaukolämmön hinnoittelussa tulee huomioida kaukolämmön kiinnostavuus myös pientaloasukkaille, jotta kaukolämpö säilyy varteenotettavana vaihtoehtona tulevaisuudessa, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Lisätietoa:

Selvityksen on toteuttanut Omakotiliitolle KTI Kiinteistötieto Oy. Hinnat ovat kevään 2023 hintoja, toukokuun alussa tulleet hinnan muutokset on huomioitu aineistossa. Osalla yhtiöistä on käytössä kausihinnoittelu. Hintavertailussa on seurattu pientalokohdetta, jossa vesivirta on 0,2 m3/h ja teho 10 kW.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Omakotiliitto ry
Suomen Omakotiliitto ry
Asemapäällikönkatu 12 B
00520 Helsinki

09 680 3710https://www.omakotiliitto.fi

Omakotiliitto on Suomessa alan ainoa valtakunnallinen pientalo- ja vapaa-ajan asukkaiden edunvalvonta- ja palvelujärjestö, joka edistää pientalovaltaista elämänmuotoa. Olemme yleishyödyllinen ja poliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, ja meillä on noin 230 jäsenyhdistystä, joissa yhteensä yli 70 000 henkilöjäsentä (kotitaloutta). Suomessa on noin 1,2 miljoonaa pientaloa, joissa asuu lähes 2,7 miljoonaa ihmistä, ja noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää noin 2,4–2,9 miljoonaa mökkiläistä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry

Omakotiliitto ruoti hallitusohjelman vaikutuksia asumiseen20.6.2023 10:09:59 EEST | Tiedote

Omakotiliitto ruoti läpi uuden hallitusohjelman valossa tavoitteitaan asumiskustannuksista, pientaloasumisen edistämisestä ja sääntelystä. Alustavasti Omakotiliitto arvioi ohjelmaa varovaisen positiivisesti, mutta esityksessä oli myös tyrmistystä herättänyt kiinteistöverouudistus. Kirjauksia oli muun muassa sähkön siirtohintojen kohtuullistamiseen, kiinteistö- ja varainsiirtoveron uudistukseen, kevennyksiä asumista koskevaan sääntelyyn ja kannustusta energiatehokkuusremontteihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme