Näitä ammattilaisia revitään nyt töihin – rakennusalalla valtavia muutoksia työpaikkojen määrissä
Taantunut talous näkyy rakennusalalla: työpaikkojen määrä on pudonnut maltillisesti, ja tietyillä ammattilaisilla riittää töitä huomattavasti paremmin kuin toisilla. Duunitorin datasta selviää kuitenkin, että pitkällä aikavälillä tarkasteltuna alan työvoiman kysyntä on yhä korkealla tasolla.

Talouskasvun hyytyminen ja epävarmat talouden näkymät ovat vaikuttaneet perinteisesti suhdanneherkkään rakennusalaan. Aikavälillä 1.1.–31.5.2023 työpaikkailmoitusten määrä oli alalla 26 prosenttia pienempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, selviää Duunitorin datasta.
”Pudotusta ilmoitusmäärissä on, mutta edelleen löytyy myös imua. Rakennusalan avoimia paikkoja ilmoitetaan tällä hetkellä suurin piirtein samassa tahdissa kuin vuonna 2021 ja selvästi enemmän kuin vuonna 2020”, kertoo Duunitorin kaupallinen johtaja Lauri Iso-Markku.
Eri tehtävien määrissä jopa 80 prosentin heilahteluja
Työpaikkailmoitusten määriä suurempi muutos on tapahtunut yksittäisten tehtävien tasolla. Niihin talouskehitys on tuonut voimakasta heiluntaa.
”Datasta on nähtävissä jopa yli 80 prosentin heilahteluja yksittäisten ammattinimikkeiden vuosittaisissa ilmoitusmäärissä, joka on harvinaista näin suurella toimialalla. Siirtymää on tapahtunut erityisesti kohti korjausrakentamisen tarpeita ja vastaavasti pois uudisrakentamisesta”, Iso-Markku toteaa.
Esimerkiksi uudisrakennusten suunnitteluun tiiviisti liittyvissä tehtävissä, kuten arkkitehti, rakennesuunnittelija ja maankäyttöasiantuntija, ilmoitusmäärät ovat pudonneet keskimäärin 60 prosenttia viime vuoden keväästä.
Lisäksi uudisrakennustyömailla tavallisesti paljon työskentelevien elementtityöntekijöiden, raudoittajien ja betonityöntekijöiden työpaikkailmoitukset ovat vähentyneet yli 60 prosenttia.
”Toisaalta korjausrakentamiseen tarvittavien asentajien ilmoitusmäärät ovat nousseet tai vähintäänkin pudonneet vähemmän kuin alan yleinen trendi. Parhaimmillaan nousua ilmoitusmäärissä näissä ammattiryhmissä on yli 20 prosenttia.”
Työnantajien kanssa käytyjen keskustelujen ja Duunitorin datan perusteella Iso-Markku nostaa erityisesti yhden ammattiryhmän esiin.
”Sähköalan ammattilaisten pula on suorastaan ampaissut ylöspäin viimeisen vuoden aikana. Heitä ei tarvita ainoastaan rakennusalalla, vaan myös teollisuuden ja teknologian aloilla tarve on kova.”
”Juuri nyt sähköasentajat, sähköautomaatioasentajat ja sähkösuunnittelijat ovat rakennusalan kysytyimpiä titteleitä ja ylipäätään alustamme kysytyimpiä ammattilaisia”, Iso-Markku kertoo.
Tällä hetkellä Duunitorilla on avoinna erilaisten asentajien tehtäviä yhteensä 2 148 kappaletta. Sähköasentajia taas haetaan juuri nyt 606 ilmoituksessa.
Eniten ilmoitetut rakennusalan tehtävät Duunitorilla 1.1.–25.5.2023
- Sähköasentaja
- Timpuri
- Rakennusapulainen
- Teollisuussähköasentaja
- Kaivinkoneenkuljettaja
Rakennusalan eniten lisääntyneet tehtävät 1.1.–25.5.2023 verrattuna samaan aikaan viime vuonna
- Lämpöasentaja +64 %
- Teollisuusputkiasentaja +33 %
- Bitumieristäjä +22 %
- Sähköautomaatioasentaja +19 %
- Sähkösuunnittelija +12 %
Rakennusalan eniten vähentyneet tehtävät 1.1.–25.5.2023
- Elementtityöntekijä -80 %
- Raudoittaja -75 %
- Arkkitehti -65 %
- Muotintekijä -63 %
- Betonityöntekijä -60 %
Kaipaatko lisätietoa?
Haluatko tietää lisää työmarkkinoista tai tarvitsetko asiantuntijan haastatteluun? Ole yhteydessä!
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri Iso-MarkkuDuunitori
Puh:0505364646lauri@duunitori.fiNiko PikkuahoDuunitori
Puh:0452687222niko.pikkuaho@duunitori.fiDuunitori.fi on Suomen suurin työnhakupalvelu. Vuonna 2009 perustettu yritys kokoaa avoimet työpaikkailmoitukset ja ohjaa ne alustansa lisäksi sadoille ylläpitämilleen sosiaalisen median sivuille. Duunitorin työelämämedia julkaisee uutisia, vinkkejä ja tarinoita työnhausta, rekrytoinnista ja työelämästä. Työnantajille Duunitori tarjoaa rekrytointimarkkinoinnin ja työnantajakuvan kehittämisen palveluita.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Duunitori Oy
Rekrytoinnit ovat nyt jäissä – työnantajat ennustavat käännettä parempaan6.5.2025 11:58:03 EEST | Tiedote
Avoimien työpaikkojen määrä on romahtanut kahden viime vuoden aikana. Tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisammalta: Duunitorin tuoreen tutkimuksen mukaan suuret työnantajat uskovat henkilöstömäärän kasvuun. Lue myös, mikä vaikeuttaa rekrytointeja eniten.
Työnantajat ovat varautuneet palkka-avoimuuteen yllättävän hyvin – nämä ovat suurimmat ongelmat15.4.2025 11:46:29 EEST | Tiedote
EU-direktiivi haastaa työnantajia edistämään palkka-avoimuutta. Duunitorin tuore tutkimus kertoo, miten suuret organisaatiot ovat valmistautuneet palkka-avoimuuteen ja mikä siinä on hankalinta.
Näillä työnantajilla on paras maine – suurten organisaatioiden päättäjät kertovat9.4.2025 10:09:52 EEST | Tiedote
Duunitorin tuore tutkimus kertoo, mitkä suomalaiset työnantajat ovat tehneet vaikutuksen suurten organisaatioiden päättäjiin. Asiantuntija avaa, miksi tietyt työnantajabrändit menestyvät ja mihin työnantajien pitäisi panostaa.
Työpaikkojen määrä romahti – näillä aloilla ja alueilla on eniten töitä3.4.2025 05:03:00 EEST | Tiedote
Alkuvuonna julkaistiin huomattavasti vähemmän työpaikkailmoituksia kuin viime vuonna. Lue myös, miltä työmarkkinatilanne näyttää eri aloilla ja alueilla.
Yllätyskäänne: rakennusalan työpaikkojen määrä kasvoi – näitä tekijöitä haetaan eniten26.3.2025 11:43:30 EET | Tiedote
Talouden epävakaus on heijastunut jo pitkään rakennusalan työllisyystilanteeseen. Duunitorin tuore data kertoo, että alalla on vihdoin nähtävissä piristymistä. Lue myös, millaisia tehtäviä on nyt eniten auki ja mitä rakennusalan ammattilaiset peräänkuuluttavat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme