Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Koulunkäynninohjaajien asema kirjattava perusopetuslakiin

Jaa
Koulunkäynninohjaajan tärkeä tehtävä on tukea oppilasta. Ammattiliitto JHL haluaa, että ohjaajista tulisi kiinteä osa koulun henkilöstöä. Tämä vaatii muutoksen perusopetuslaissa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL uskoo, että koulunkäynninohjaajan ammattitaitoa voidaan hyödyntää entistä paremmin, kun heidät kiinnitetään osaksi koulun henkilöstöä uudella kirjauksella perusopetuslaissa.

– Moni lapsi tarvitsee oppimiseensa tukea. Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ohella oppilaanohjausta sekä riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea koko perusopetuksen ajan. Tukea on annettava heti, kun tuen tarve ilmenee, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa.

Koulunkäynninohjaaja on lapsen ja nuoren arjessa läsnä oleva turvallinen ja läheinen aikuinen. Hänellä on ammatillinen koulutus, pedagoginen osaaminen sekä oikeanlainen tietotaito lasten ja nuorten ohjaamiseen.

– Koulunkäynninohjaajien ammatillista osaamista voitaisiin hyödyntää nykyistä tehokkaammin, kun he näkyvät paremmin laissa ja opetussuunnitelmissa. Nykyisellään koulunkäynninohjaajia ei edes mainita perusopetuslaissa eikä oppimisen tuen ohjeistuksissa, Niemi-Laine harmittelee.

Tuki toteutetaan opettajien sekä muiden tuen ammattilaisten kanssa monialaisessa yhteistyössä. Yhteistyössä tärkeää on niin pedagoginen asiantuntemus kuin lapsen yksilöllisten tuen tarpeiden tuntemus.

– Tällainen yhteistyö auttaa opettajia keskittymään omaan työhönsä ja lisää opettajien työhyvinvointia, kun muut ammattilaiset kuten koulunkäynninohjaajat voivat hoitaa omaa tehtäväänsä opettajan rinnalla.

JHL muistuttaa, että kolmiportaisen tuen malli on kirjattu varhaiskasvatuslakiin ja että oppivelvollisuusikää on nostettu 18 ikävuoteen asti.

– Tämä tarkoittaa opinpolun laajentumista varhaiskasvatuksesta toiselle asteelle asti. Lasten ja nuorten tuen tarpeeseen vastaaminen, kasvun tukeminen, tunnetaitojen ja arjen hallinnan sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistaminen ja edistäminen vaativat koulunkäynninohjaajan työpanosta koko oppivelvollisuuden ajan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Regeringen plockar endast försämringar från de andra nordiska länderna, balansen på arbetsmarknaden är hotad29.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Stramare arbetsvillkor och kränkning av arbetstagarnas rättigheter förbättrar inte Finlands position i en nordisk jämförelse. De nordiska länderna och deras arbetsmarknader är mångfacetterade och till exempel när det gäller utförda arbetstimmar per anställd är Finland jämförelsens mönsterelev. Finland sticker ut bland de nordiska länderna på grund av en svagare demografisk försörjningskvot och en låg nettoinvandring.

JHL: Hallitus poimii muista Pohjoismaista vain heikennyksiä, työmarkkinoiden tasapaino vaarassa29.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Työehtojen kiristäminen ja työntekijöiden oikeuksien polkeminen eivät paranna Suomen asemaa Pohjoismaisessa vertailussa. Pohjoismaat ja niiden työmarkkinat ovat moninaisia, ja esimerkiksi työtunneissa työntekijää kohden Suomi on joukon mallioppilas. Suomi erottuu Pohjoismaiden joukosta heikomman väestöllisen huoltosuhteen ja pienen nettomaahanmuuton osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme