Muurahaiset osaavat välttää kilpailua lähisukulaisten kesken
Muurahaisten yhteiskunnat perustuvat työläisten ja kuningatarten yhteistyölle, mutta usein yhteiskunnassa on myös useita kuningattaria, jotka tekevät yhteistyötä keskenään. Tällöin yhteiskunnan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää ehkäistä liiallista kilpailua kuningatarten välillä.
Miten samaa pesää asuttavat kuningattaret sitten löytävät tasapainon, jossa oma lisääntyminen tulee turvatuksi, mutta kilpailu ei vaaranna yhteiskunnan menestystä? Tutkijat osoittivat, että mustamuurahaisen pesissä kuningatarten välinen sukulaisuus on avain sopuun. Kun kuningattaren annettiin kokeessa haistaa kilpailevan kuningattaren läsnäolo, kuningattaret kiihdyttivät omaa munintaansa, etenkin jos havaittu kilpailija oli hyvin hedelmällinen. Tilanne kuitenkin muuttui kuin kilpailija oli lähisukulainen, sillä tällöin kuningattaret hidastivat omaa munimistaan kilpailun kiihdyttämisen sijaan.
”Mustamuurahaisten työläisten tiesimme jo entuudestaan olevan hyvin tarkkoja tunnistamaan ja siten myös suosimaan omia sukulaisiaan. Oli siis mielenkiintoista havaita, että sama pätee myös kuningattariin”, kommentoi professori Heikki Helanterä Oulun yliopistosta. ”Monikuningattariset yhteiskunnat ovat muurahaisissa yleisiä, mutta muissa muurahaislajeissa vastaavaa tarkkuutta ei ole havaittu – oman yhteiskunnan jäsenet kyllä pystytään erottamaan ulkopuolisista, mutta pesän sisällä kohtelu on yleensä tasapuolista sukulaisuuden asteesta riippumatta”.
Tällainen hyvin tarkka reagointi sukulaisiin voi auttaa pesiä tehostamaan toimintaansa ja välttämään kaikkia haittaavaa kilpailua ja konflikteja.
Tutkimustulokset valaisevat muurahaisten sosiaalista evoluutiota, joka tuottaa erilaisia muutoksia ja sopeumia yksilöihin. Muurahaisten sosiaalinen evoluutio sekä sosiaaliset konfliktit ja ristiriidat kytkeytyvät myös pesän ulkopuolisen ympäristöön, missä nopea ympäristönmuutos vaikuttaa lajien selviytymiseen. Tutkimusten avulla selvitetään, edistävätkö sosiaalisen evoluution tuottamat yksilömuutokset lajien selviytymistä muuttuvassa ympäristössä vai ei – ja miten?
Tutkimusartikkeli julkaistiin helmikuussa 2023 Behavioral Ecology -tiedelehdessä: Heikki Helanterä, Martina Ozan, Liselotte Sundström, Relatedness modulates reproductive competition among queens in ant societies with multiple queens, Behavioral Ecology, 2023;, arad004, https://doi.org/10.1093/beheco/arad004
Katso myös Heikki Helanterän luento Elämän sosiaalisuus
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Heikki Helanterän luento Elämän sosiaalisuus
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Heikki Helanterä, heikki.helantera@oulu.fi, 040 7507 334
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, kaisu.koivumaki@oulu.fi, 050 4344261
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme