Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman Kyhälä: Päättäjiltä löytyy tarvittaessa keinot asuntomarkkina-ahdinkoon

Jaa

Kiinteistömaailma Pulssi 2.6.2023

Kiinteistömaailma-ketju välitti juuri päättyneessä toukokuussa yhteensä 912 kohdetta. Niistä 671 oli käytettyjen myynnissä olleiden kohteiden välitystä, 26 uudiskohteiden välitystä ja 215 vuokrakotien välitystä. ”Vastoin odotuksiamme asuntokauppa ei merkittävästi käynnistynyt vielä kesän korvillakaan, vaikka toukokuusta muodostui parempi kuin huhtikuu. Toimimaton asuntomarkkina lyö korville kaikkia, toki eniten perheellisiä, jotka eivät voi toteuttaa luonnollisia asunnonvaihtotarpeitaan. Myös yhteiskunnalta tarvitaan nyt reippaita keinoja, joilla asuntojensa kanssa jumissa olevia perheitä pystytään auttamaan. Näitä keinoja olisivat erityisesti asuntojen korkovähennysoikeuden nopea palauttaminen ja nk. välimallin rakentaminen”, sanoo Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä.

Toimitusjohtaja Risto Kyhälän mukaan näyttää varsin ilmeiseltä, että asuntomarkkinoiden laajamittaisempi elpyminen lykkääntyy syksyyn. Normaalisti vilkas loppukevät toki piristi asuntokauppaa huhtikuun luvuista, mutta tavanomaisista tasoista jäätiin edelleen merkittävästi. Erityisesti uudiskohdekauppa oli vaatimatonta.

”Uudet asunnot sulavat markkinaan vuoden 2024 aikana, ja tulemme näkemään vuosina 2025 - 2026 paikoin merkittävääkin pulaa uusista asunnoista, kun aloituksia ei nyt tehdä”, Kyhälä sanoo.

Pitkittyneessä hiljaiselossa Kyhälä peräänkuuluttaa yhteiskunnan tehokkaaksi todettujen keinojen käyttöönottoa asuntokaupan herättämisessä.

”Pitkittyessään tämä tilanne on iso tragedia niille kaikille kymmenille tuhansille perheille, jotka eivät pääse asumisensa polulla eteenpäin. Vanhasta on vaikeuksia päästä eroon, kun ostajia on niukalti, jolloin epätyydyttävissä oloissa asuminen pitkittyy pahimmillaan epäinhimillisesti, esimerkiksi erotilanteissa tai perheen kasvaessa”, Kyhälä sanoo.

Ratkaisuksi hän mainitsee niin asuntojen korkovähennysoikeuden nopean palauttamisen kuin välimallin rakentamisen tuenkin. Välimallin rakentamisesta oli hyviä kokemuksia 2010-luvun alussa, jolloin vuokra-asuntomarkkinaan saatiin merkittävää helpotusta valtion korkotuesta. Välimallissa vuokra-asuntojen rakentaja saa valtion korkotukea, kun rakennettavia asuntoja käytetään vuokra-asuntoina vähintään ensimmäiset vuodet. Välimalli käynnistäisi tehokkaasti asuntokaupan ketjuja, mahdollistaisi työtä ja toimeentuloa rakentamis- ja kiinteistösektorille, joka työllistää suoraan tai välillisesti jopa viidenneksen suomalaisista työssä käyvistä, ja varmistaisi osaltaan asumistason normaalin kehittymisen.


Lisätiedot:
Risto Kyhälä, toimitusjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0400 998800
Tony Korkala, analyytikko, Kiinteistömaailma Oy, puh. 050 3070361
Taina Mustamo, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Kiinteistömaailma Oy, puh. 0504240045
Kiinteistömaailman kuvapankki https://www.kiinteistomaailma.fi/kuvapankki

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistömaailma on kiinteistönvälityspalveluita Suomessa ja Baltian maissa tarjoava yritys.

Suomessa Kiinteistömaailma tarjoaa kiinteistönvälityspalveluita reilussa sadassa yrittäjävetoisessa asuntomyymälässä ympäri Suomen. Yritys perustettiin vuonna 1990.

Baltian maissa (Viro, Latvia, Liettua) Kiinteistömaailma toimii Ober-Haus -brändillä. Kiinteistömaailma osti Ober-Hausin liiketoiminnan vuonna 2021.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistömaailma

Kiinteistömaailman Laurikainen: Varainsiirtoveron lasku on toivottu piristysruiske asuntomarkkinoille12.10.2023 16:50:00 EEST | Tiedote

Hallitus ilmoitti tänään esittävänsä kiinteistöjen ja asunto-osakkeiden varainsiirtoverokantojen alentamista sekä ensiasuntojen verovapauden poistamista. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa, mutta alempia veroprosentteja sovelletaan takautuvasti tästä päivästä (12.10.2023) alkaen. Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen toteaa esityksen olevan hyvä uutinen asuntomarkkinoille.

Kiinteistömaailman 59. barometri: Perhekoon yksikerroksisten rivitalokotien ja uudehkojen omakotitalojen kaupassa parhaat näkymät alkavana asuntokauppatalvena5.10.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Kiinteistömaailman 59. kiinteistönvälittäjäbarometri ennakoi asuntokauppamäärien pysyvän lähikuukausina edelleen tavanomaista matalammilla tasoilla. ”Kaikissa asuntotyypeissä näkymät eivät kuitenkaan ole samanlaiset”, korostaa Kiinteistömaailma Oy:n toimitusjohtaja Mika Laurikainen nostaen esiin kaksi erilaista asuntotyyppiä, joiden kauppamäärissä välitysammattilaiset näkevät eniten nousuodotuksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme