Tampereen yliopisto

Pedaforum 2023 pohtii kestävää korkeakoulupedagogiikan kulttuuria

Jaa
Pedaforumin läpileikkaavia teemoja ovat kestävyys ja kansainvälisyys, kun vuosittain kongressi kokoontuu jakamaan kokemuksia hyvistä käytännöistä ja tietoa korkeakoulupedagogisesta tutkimuksesta. Korkeakoulupedagogiikan päivät järjestetään Tampereella Hervannassa. Osallistujia on tulossa yli 600.
Kuva: Tampereen korkeakouluyhteisö
Kuva: Tampereen korkeakouluyhteisö

Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu järjestävät 6.–8.6. Pedaforum 2023 – korkeakoulupedagogiikan päivät. Konferenssiin on tulossa yli 600 osallistujaa Suomesta sekä muualta maailmasta.

Korkeakoulupedagogiikan päivät – Pedaforum on vuosittain järjestettävä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen pedagogiikan konferenssi.

Tämän vuoden teemana on ”Kohti kestävää korkeakoulupedagogiikan toimintakulttuuria”, jossa läpileikkaavia teemoja ovat kestävyys ja kansainvälisyys. Tapahtumassa on kaiken kaikkiaan yli 170 esitystä osallistavan ja inklusiivisen korkeakoulupedagogiikan, korkeakouluyhteisön hyvinvoinnin sekä toimintakulttuurien ja pedagogisen johtamisen alateemoista. 

Keynote-puheissa arviointikulttuuri ja korkeakoulupedagogiikka siltana kestävään tulevaisuuteen

Konferenssissa kuullaan kahta keynote-puhujaa: FT, FM, KM Juuso Niemistä ja FT Essi Aarnio-Linnanvuorta.

Juuso Niemisen aiheena on ”Kuka arvioisi arviointia? Kohti kestävää arviointikulttuuria”. Puheessa pohditaan arvioinnin roolia tulevaisuuden korkeakoulutuksessa. Nieminen toimii kasvatustieteen apulaisprofessorina The University of Hong Kongissa sekä Honorary Research Fellow -nimikkeellä Deakin Universityssa, Australiassa. Taustaltaan hän on matematiikan ja tietotekniikan aineenopettaja sekä erityisopettaja.

Essi Aarnio-Linnanvuoren aiheena on puolestaan ”Pääseekö tästä yli? Pohdintoja korkeakoulupedagogiikan mahdollisuudesta toimia siltana kestävään tulevaisuuteen”. Tässä puheessa käsitellään korkeakouluopetuksen kipukohtia suhteessa kestävyyteen ja transformatiiviseen oppimiseen. Aarnio-Linnanvuori toimii ympäristökasvatuksen ja kestävän kehityksen yliopistonlehtorina Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa ja on kokenut ympäristö- ja ilmastokasvatuksen asiantuntija.

Tänä vuonna tapahtuman järjestämisestä vastaavat ensimmäistä kertaa yhdessä Tampereen yliopisto ja Tampereen ammattikorkeakoulu. Mukana yhteistyössä on myös Poliisiammattikorkeakoulu. Tapahtuma järjestetään yliopiston Hervannan kampuksella.

Konferenssin tavoitteena on jakaa kokemuksia hyvistä käytännöistä ja tietoa korkeakoulupedagogisesta tutkimuksesta laadukkaan oppimisen edistämiseksi ja opetuksen kehittämiseksi. Pedaforum kokoaa monipuolisesti opetuksen, ohjauksen ja opintohallinnon asiantuntijoita sekä muita korkeakouluopetuksesta ja -tutkimuksesta kiinnostuneita osallistujia.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pääpuhujien haastattelupyynnöt:
Juuso Nieminen, juuso@hku.hk
Essi Aarnio-Linnanvuori, essi.aarnio-linnanvuori@tuni.fi


Lisätietoa konferenssista:
sanna.kivimaki@tuni.fi
pedaforum@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Tampereen korkeakouluyhteisö
Kuva: Tampereen korkeakouluyhteisö
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

290 000 viestiä vihapuheesta – tutkimus selvitti, millaista on keskustelu vihapuheesta somessa24.6.2025 09:15:00 EEST | Tiedote

Tutkijat ovat julkaisseet ensimmäisen vihapuhetta metatasolla käsittelevän, laajaan keskusteluaineistoon pohjautuvan tutkimusartikkelin. Tutkimuksen mukaan vihapuheen käsitteen avulla käydään kamppailua tiedosta, totuudesta ja yhteiskunnallisista valta-asetelmista. Keskusteluissa vihapuhetta normalisoitiin ja oikeutettiin samalla väheksyen sen vaikutuksia sekä yhteiskuntaan että vihapuheen kohteisiin.

Väitös: Koulun keskustelukulttuuri ja sosiaalinen pääoma vahvistavat ruotsinkielisten nuorten luottamusta poliittisiin kykyihinsä19.6.2025 10:21:48 EEST | Tiedote

Valtiotieteen maisteri Venla Hannuksela selvittää väitöskirjassaan, miksi ruotsinkieliseen vähemmistöön kuuluvat suomalaisnuoret luottavat kykyihinsä ymmärtää politiikkaa ja vaikuttaa siihen enemmän kuin suomenkieliset nuoret. Tutkimus tunnistaa kaksi selitystä: ruotsinkielisten koulujen avoimemman poliittisen keskusteluilmapiirin ja ruotsinkielisten vahvemman sosiaalisen yhteisön. Vaikka vähemmistöasema osaltaan selittää ruotsinkielisten tilannetta, koulujen poliittiseen keskusteluun ja nuorten yksinäisyyden torjumiseen panostamalla voidaan vahvistaa kaikkien nuorten poliittisen osallistumisen edellytyksiä.

Doktorsavhandling: Skolans diskussionskultur och socialt kapital stärker svenskspråkiga ungdomars förtroende för sin politiska förmåga19.6.2025 10:20:10 EEST | Tiedote

Politices magister Venla Hannuksela undersöker i sin doktorsavhandling varför finländska ungdomar som tillhör den svenskspråkiga minoriteten har större tilltro till sin förmåga att förstå och påverka politik än finskspråkiga ungdomar. Forskningen identifierar två förklaringar: ett öppnare politiskt diskussionsklimat i svenskspråkiga skolor och starkare sociala gemenskaper bland svenskspråkiga. Även om minoritetsstatus delvis förklarar situationen för svenskspråkiga ungdomar, kan satsningar på politiska diskussioner i skolor och på att motverka ungas ensamhet stärka alla ungdomars möjligheter till politiskt deltagande.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye