Pohjois-Savon ELY-keskus

Kesän sinileväseuranta alkoi – ei sinilevähavaintoja Pohjois-Savon järvissä

Jaa
Viikoittainen leväseuranta alkoi jälleen Pohjois-Savossa ja jatkuu aina syyskuun loppuun saakka. Sinilevää ei havaittu seuranta-alueilla. Rannoilla esiintyy koivun kukinnasta aiheutuneita siitepölylauttoja.
Sinilevää rantavedessä. Kuva: Pohjois-Savon ELY-keskus.
Sinilevää rantavedessä. Kuva: Pohjois-Savon ELY-keskus.

Leväseurannan ensimmäisellä viikolla ei havaittu sinilevien massaesiintymiä vakioseurantapaikoilla eikä niitä ilmoitettu myöskään vakiohavaintoverkon ulkopuolelta. Tilanne on kesäkuun alulle tyypillinen. Koivun kukinta on käynnissä, joten siitepölylauttoja esiintyy paikoin rannoilla. Sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa tyypillisesti vesien lämmetessä kohti loppukesää. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle tyynet ja lämpimät olosuhteet ovat otollisia, vaikka lämpötila ei yksin määrääkään sinileväkukintojen esiintymistä. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä-elokuussa. Alkukesän kukinnot ovat harvinaisempia, mutta niitäkin esiintyy, jos olosuhteet ovat suotuisat.

Pintavedet vielä viileitä

Pintaveden lämpötila oli 2.6.2023 Kallaveden mittauspaikalla 10,0 °C ja Pielaveden Säviän mittauspaikalla 10,5 °C. Toukokuun alussa vedet lämpenivät nopeasti, mutta viime aikojen viileät ja tuuliset säät ovat tiputtaneet pintaveden lämpötilan ajankohdan keskimääräiselle tasolle. Alkukesälle tyypillisesti pintaveden lämpötila vaihtelee nopeasti säiden mukaan, kun vesimassa ei ole ehtinyt vielä lämmitä laajasti.

Pohjois-Savon leväseurannan havaintopaikat

Alkava leväseurantakesä on järjestyksessään jo 26. Pohjois-Savon leväseurantaverkkoon kuuluu tänä vuonna 24 vakiohavaintopaikkaa, jotka on esitetty Järvi-meriwiki -sivustolla. Tänä vuonna leväseurantaverkkoon liitettiin kaksi Siilinjärven kunnan jo pidemmän aikaa havainnoimaa havaintopaikkaa: Toivalan uimaranta Iso-Jälällä ja Simpan uimaranta Pohjois-Kallavedellä. Pitkään jatkuneiden vakioseurantapaikkojen lisäksi Rotarit tekevät viikoittaisia havaintoja tänä kesänä kahdeksalla havaintopaikalla ja Siilinjärven kunta kahdella havaintopaikalla. Kesällä 2023 Pohjois-Savossa on viikoittaisia havaintopaikkoja näin ollen yhteensä 34 kappaletta.

Levätilanteen havainnoitsijoina Pohjois-Savossa toimivat pääasiassa kuntien ympäristö- ja terveysvalvontaviranomaiset, mutta osittain myös yksityiset kansalaiset. Havainnoitsijat tarkistavat levätilanteen tiistaina tai keskiviikkona ja tiedot viedään Järvi-meriwiki -palveluun. Runsaista leväesiintymistä otetaan näyte levälajiston mikroskooppiseen määritykseen. Valtakunnallinen leväkatsaus julkaistaan kesä-elokuun aikana torstaisin klo 13 mennessä. Ensimmäinen valtakunnallinen katsaus julkaistaan 8.6.2023. Pohjois-Savon ELY-keskus julkaisee oman leväkatsauksensa verkkosivullaan (Levätilanne - ely - ELY-keskus,Pohjois-Savo) viikoittain sekä Twitter-viestinä ja yleensä kuun vaihteessa levätilannekoosteen tiedotteena. Poikkeuksellisista levätilanteista tiedotetaan lisäksi erikseen.

Omien havaintojen ilmoittaminen

Kansalaiset voivat lisätä Järvi-meriwikiin myös omia levähavaintojaan haluamastaan paikasta sekä tietoa esimerkiksi pintaveden lämpötilasta ja vedenkorkeudesta. Havaintolähetti on älypuhelimissa toimiva verkkosivu, jonka avulla voi lisätä omia levähavaintoja Järvi-meriwikiin. Havaintolähetillä voi kirjata havaintoja myös muista veden ominaisuuksista, kuten lämpötilasta ja näkösyvyydestä. Havaintolähetin käyttö ei vaadi erillisen sovelluksen asentamista eikä edellytä pakollista kirjautumista.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja selvästi leväpitoisen veden käyttöä välttää

Sinilevät eli sinibakteerit tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.  Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. Jos epäilet sinilevämyrkytystä, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen p. 0800 147 111 (24 h).

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Pohjois-Savon levätilanteesta ja sen seurannasta kesällä 2023


Pohjois-Savon ELY-keskus


Pauliina Jokinen, vesistöharjoittelija (5.6.–31.8.)


Antti Kanninen, hydrobiologi
puh. 0295 026 801


Taina Hammar, limnologi
puh. 0295 026 782

Kuvat

Sinilevää rantavedessä. Kuva: Pohjois-Savon ELY-keskus.
Sinilevää rantavedessä. Kuva: Pohjois-Savon ELY-keskus.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Sonkajärven Honkamäki-Viidankankaan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä6.9.2023 10:25:00 EEST | Tiedote

Honkamäki–Viidankangas tuulivoimahankealue sijaitsee Sonkajärven kunnan keskiosassa ja sen pinta-ala on noin 5 571 hehtaaria. Tuulivoima-alueelle suunnitellaan rakennettavaksi enintään 32 tuulivoimalaa, joiden yksikköteho olisi enimmillään 14 MW ja kokonaiskorkeus enimmillään 330 metriä maan pinnasta. Lausunnot ja mielipiteet arviointiohjelmasta tulee toimittaa kirjallisena viimeistään 10.10.2023 Pohjois-Savon ELY-keskukselle osoitteella. Hanketta, YVA-menettelyä ja sen kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään Sukevan kylätalolla 11.9.2023 klo 17–19.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen elinkeinokatsaus - Yritystoiminnan ja maaseudun kehittämiseen ja työpaikkojen täyttymiseen 35 miljoonaa euroa5.9.2023 12:12:37 EEST | Tiedote

Tänä vuonna elokuun puoliväliin mennessä Pohjois-Savon elinkeinojen kehittämistä on rahoitettu yhteensä yli 35 miljoonalla eurolla. Tiedot ilmenevät Pohjois-Savon ELY-keskuksen tammi-elokuun elinkeinokatsauksesta. ELY-keskuksen yritys- ja kehittämisrahoituksen elinvoimakatsauksessa tarkastellaan ELY-keskuksen myöntämiä kansallisia ja EU-rahoituksia maakunnan elinkeinojen kehittämiseen.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.8.202329.8.2023 14:28:02 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,24. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Vedenpinta on samalla korkeudella kuin elokuun alussa, vaikka Konnuksen tulvakanava on ollut auki 2.8. alkaen. Vedenpinta kävi 15 cm korkeammalla lisäjuoksutuksesta huolimatta. Järvien pinnat säilyvät loppukesän ajan virkistyskäytön kannalta hyvällä tasolla. Usein alkusyksyllä ilmenevää alhaisen vedenkorkeuden kautta ei päässe syntymään tänä vuonna. Iisalmen reitillä Kiuruvesi, Porovesi ja Onkivesi säilyivät juoksutuksia lisäämällä kesäkauden luparajoissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven vedenpinnat ovat 5-10 cm ajankohdan keskimääräistä ylempänä. Myös Juojärvi on 5 cm keskimääräisen yläpuolella. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 22 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,50. Saimaallakin on aloitettu lisäjuoksutus. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä kaikki järvet ovat

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme