Atena

Totalitaristisen Neuvostoliiton perintömailla

Jaa
Palkitun toimittajan puhutteleva teos entisen itäblokin maista, jotka edelleen elävät Venäjän saappaan alla.

Outi Salovaara: Matkalla kadonneessa maailmassa

Ilmestyy 16.6.2023

Kullan kimallusta ja huojuvia ulkovessoja. Lumoavaa luontoa ja savuavia jätekasoja. Suurta periksiantamattomuutta ja periaatteellisuutta, hiljaista alistumista vääryyksien edessä. Järkähtämätöntä aherrusta normaalin arjen pyörittämiseksi epänormaaleissa oloissa. Kaikkea tätä ja paljon muuta kohtasin tässä kirjassa kuvaamillani matkoilla entiseen Neuvostoliittoon: Venäjälle, Turkmenistaniin, Kazakstaniin, Georgian Abhasiaan ja Ukrainan Krimille.

Neuvostoliiton romahdus 1990-luvun alussa jätti jälkeensä maita, jotka alkushokin jälkeen muodostivat oman versionsa demokratiasta. Miten ne onnistuivat ja mitä niille kuuluu nykyään? Matkalla kadonneessa maailmassa -teoksessaan toimittaja Outi Salovaara pakkaa rinkkansa ja lähtee matkalle valtioihin, joita massaturismi ei ole löytänyt.

Turkmenistanissa ihmetellään diktaattorin rakennuttamaa vankkaa marmorikaupunkia ja olemattoman haurasta demokratiaa. Sotšissa tutkitaan olympialaisten tuhoamaa luontoa ja poljettuja ihmisoikeuksia. Abhasian jäätyneen konfliktin keskellä kituuttaa apinatarha muistona Neuvostoliiton aikaisista kunnianhimoisista tiedeprojekteista. Vierailu Krimillä vuonna 2018 enteilee epävakautta, ja Venäjä kiristää otettaan erityisesti tataareista. Kazakstanissa kuivuneen Araljärven hiekassa törröttävät ruostuneet laivat nousevat vahvaksi symboliksi menneestä loistosta, samoin kuin surrealistinen avaruuskaupunki Baikonur. Suomen rajan takana, Laatokan Karjalassa kahlataan oligarkkien korruptionhajuisissa luksushuvilakaupoissa. Samalla luodaan katsaus siihen, miltä Venäjä näyttää näiden naapurimaiden näkökulmasta. Onko suhde nöyristelevä, uhmakas vai ristiriitaisesti näitä molempia?

Kiinnostavimmiksi muistoiksi matkoilta nousevat ihmiset: ärhäkkä Putinia ihaileva matkamuistokauppias, sortajiaan välttelevä tataari, neuvokas matkaopas ja sydämellinen vanha mies junan hytissä. Mukaansatempaava teos kuvaa rappiota, epäoikeudenmukaisuutta ja sortoa mutta myös riipaisevaa kauneutta, joka versoo Neuvostoliiton raunioista

Outi Salovaara on vapaa toimittaja, joka kirjoittaa muun muassa Seuraan, Suomen Kuvalehteen ja Helsingin Sanomiin. Hän on voittanut tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon sekä Vuoden Kellokas -palkinnon ansiokkaasta Venäjä-journalismista.

Haastattelupyynnöt, lisätiedot, arvostelukappaleet: hanna-leena.soisalo@atena.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Atena
Atena
PL 436 (Asemakatu 6)
40101 Jyväskylä

010 4214 200https://atena.fi

Atena on osa Otava-konsernia. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Atena

Ainutlaatuinen tietoteos jatkosodassa kaatuneiden sotilaiden etsinnästä29.9.2023 08:00:00 EEST | Tiedote

Slava Skokov & Mikko Porvali: Kentälle jääneet – Kannaksella 1944 kadonneet sotilaat ja heidän etsintänsä Ilmestyy 23.10. Kun Kannaksen suurhyökkäys alkoi kesäkuussa 1944, suomalainen pääpuolustusasema murtui nopeasti. Alkoi perääntymisvaihe, jonka rajuissa taisteluissa katosi tuhansia suomalaissotilaita. Suuri osa heistä jäi kaatuneina kentälle. Etenevä puna-armeija hautasi vainajista osan, yleensä lähimpiin pommikuoppiin tai taisteluasemiin. Monia jäi myös kaatumispaikalleen niille sijoilleen. Slava Skokovin vapaaehtoinen arkeologiaryhmä Karjalan Valli on etsinyt Kannaksen sotavainajia 1990-luvulta alkaen. Ryhmä on palauttanut kotimaan sankarihautoihin 135 suomalaista kaatunutta. Yli puolet heistä on tunnistettu DNA-tutkimuksin, osa odottaa yhä tunnistamista. Kentälle jääneet liikkuu kahdella aikatasolla. Sotahistorioitsija ja menestyskirjailija Mikko Porvali kertoo taisteluista, joissa Karjalan Vallin löytämät sankarivainajat kaatuivat. Kuvaus sodan ratkaisuhetkistä saa historian he

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme