Tampereen yliopisto

Innovatiivinen mobiilisovellus kehittää kaupunkiseutujen pyöräilyä

Jaa
Barcelonan yliopiston ympäristötieteiden ja -teknologian instituutin (ICTA-UAB) johtama kansainvälinen tutkijaryhmä julkaisi hiljattain uraauurtavan BiciZen-mobiilisovelluksen sekä iOS- että Android-käyttöjärjestelmälle. Sovelluksen tarkoituksena on edistää kaupunkiseutujen pyöräiltävyyttä ihmisten pyöräilykokemusten kautta. Sovellus kehitettiin viiden yliopiston tutkimusyhteistyönä. Barcelonan ja Tampereen yliopistojen lisäksi projektiin osallistuivat yliopistot Twentestä, Aveirosta ja Dublinista.
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

BiciZen on avoin yhteisöllinen alusta, joka kerää ja välittää tietoa jokapäiväisistä pyöräilykokemuksista tarjoten arvokasta tietoa pyöräilyinfrastruktuurin parantamiseksi sekä kestävän liikenteen ja ympäristöystävällisten elämäntapojen edistämiseksi.

Innovatiivisena ratkaisuna BiciZen-sovellus antaa pyöräilijöille mahdollisuuden jakaa tietoa ja kokemuksia pysäköintiin, varkauksiin, turvallisuuteen, konflikteihin, esteisiin sekä muihin haittoihin liittyen. Alustalla voi esittää myös kehittämisehdotuksia ja kertoa hyvistä pyöräilykokemuksista. Karttapohjainen sovellus toimii kaikkialla maailmassa.

Sovellus edistää pyöräilyn yhteisöllisyyttä

BiciZenin käyttäjät osallistuvat vuoropuheluun kaupunkiseutujensa pyöräilyninfrastruktuurin tulevaisuudesta tuottamalla dataa, joka auttaa ymmärtämään pyöräilyyn liittyviä käytäntöjä ja ongelmia. Samalla sovellus edistää pyöräilyn yhteisöllisyyttä. Sovellukseen kertyvä anonymisoitu data on avoimesti kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä. Sitä voivat täten hyödyntää pyöräilijöiden ohella kaupunkien ja kaupunkiseutujen kehittäjät, kansalaisjärjestöt ja -aktivistit sekä tutkijat.

BiciZen-projekti oli ECIU-yliopiston SMART-ER-tutkimusinstituutin tutkimuspilotti, jota rahoitti EU:n Horisontti 2020 -ohjelma. ECIU on innovatiivisten eurooppalaisten yliopistojen verkosto (European Consortium of Innovative Universities).

SMART-ER on ECIU:n alaisuudessa toimiva tutkimus-, innovaatio- ja koulutusallianssi (SMART European Regions). Sen avulla jäsenyliopistot voivat yhdessä vastata monimutkaisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin kehittämällä tutkimukseen perustuvia ratkaisuja kestävien kaupunkien ja yhteisöjen rakentamiseen YK:n kestävän kehityksen tavoitteen 11 mukaisesti.

Avoimeen tieteeseen sitoutunut BiciZen-tiimi kannustaa kaikkia käyttämään sovellusta ja osallistumaan kaupunkiseutujen pyöräiltävyyden edistämiseen!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tampereen yliopisto, aluetieteen professori Jouni Häkli
p. +358401973664, jouni.hakli@tuni.fi


Tampereen yliopisto, ympäristökasvatuksen professori Kirsi Pauliina Kallio
p. +358401904025, kirsipauliina.kallio@tuni.fi


Tampereen yliopisto, tutkija Miki Mäkelä
p. +358503086051, miki.makela@tuni.fi

Kuvat

Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Kerrostaloasukkaiden mieltymysten toteuttaminen tarjoaa mahdollisuuksia asuntojen tuleviin tilamuunnoksiin25.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Mitkä tekijät korostuisivat, jos asuinkerrostaloja kehitettäisiin asukkaiden ehdoilla? Entä mitä on huomioitava, jotta myös käyttäjät voisivat tehdä tilamuunnoksia asunnoissaan? Arkkitehti SAFA Sini Saarimaan väitöstutkimuksessa selvisi, että tietyt asuinkerrostalon ominaisuudet sekä tukevat miellyttävyyttä asukkaan näkökulmasta että mahdollistavat tilamuunnoksia asukkaille vaihtelevissa tilanteissa. Saarimaan mukaan nämä ominaisuudet ansaitsisivat enemmän huomiota suomalaisessa asuinkerrostalotuotannossa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme