Helsingin oopperakesä -festivaali kannustaa ennakkoluulottomaan kulttuurisukellukseen

Jaa

Helsingin oopperakesä on uusi musiikkiteatteriin ja kamarioopperaan keskittyvä festivaali, joka järjestetään kolmannen kerran Aleksanterin teatterissa 17.8.-3.9.2023. Tapahtuma esittelee kiinnostavia kokeellisia ooppera- ja musiikkiteatteriteoksia matalalla kynnyksellä.

Helsingin oopperakesän taiteellinen johtaja Reetta Ristimäki on kerännyt jälleen värikkään kattauksen vapaalla kentällä tuotettuja kamariooppera- ja musiikkiteatteriteoksia. Ohjelmistossa on aivan uusia kantaesityksiä, Helsingin ensiesityksiä sekä lisäesityksiä jo aiemmin ensi-iltansa saaneista teoksista. Mukana on tänä vuonna yhdeksän ammattilaisryhmän tuotannot sekä ilmaista oheisohjelmaa, kuten Taiteiden yön oopperakonsertti ja J. S. Bachin barokkiooppera Kahvikantaatti. Reetta Ristimäen tuotantotoimisto Greta Tuotanto / Greta Productions on festivaalin päätuottaja. Tänä vuonna Ristimäki esiintyy itse festivaalin avajaisteoksessa, joka on 2021 koronan jalkoihin jäänyt kriitikoiden ylistämä, mutta harvojen näkemä Anne Frank ja Eva Braun teospari.

Helsingin oopperakesällä on kotimaisen musiikkielämämme huipuista koostuva laaja kummijoukko, jotka luonnehtivat festivaalin merkitystä seuraavasti:
 
“Helsingin oopperakesä on mielestäni liioittelematta noussut tärkeimmäksi suomalaiseksi oopperafestivaaliksi. Esitysten korkean tason, rohkean ohjelmiston ja monipuolisuuden vuoksi. Festivaalissa yhdistyy usean korkeatasoisen oopperaryhmän osaaminen, monipuoliset ja rohkeat ohjelmistot –  ja yhä kansainvälisempi ote. Jos haluaa saada koskettavia ja riemastuttavia oopperaelämyksiä, kannattaa suunnata Helsingin oopperakesään.”
 – Säveltäjä Pasi Lyytikäinen

”Helsingin oopperakesä tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä nuuhkimaan musiikkiteatterin ja kokeellisen oopperan uusimpia tuulia. Joustavuus ja yllätyksellisyys ovat festivaalin ehdottomia valtteja! Suosittelen tätä kulttuurisukellusta ehdottomasti kaikille, vauvasta vaariin!”
Säveltäjä Outi Tarkiainen
 
”Helsingin oopperakesä osoittaa, että jättiläismäinen kulttuurilinnoitus ei ole sille ainoa mahdollinen koti, sillä sekä perinnettä että uutta ohjelmistoa voidaan vaalia monen kokoisissa yhdistelmissä ja huoneissa. Pienin voi olla huimaavinta, suurin intiimiä ja koskettavaa. Ovet ovat auki! Ajatelkaa, mitä luksusta!”
Kapellimestari Atso Almila
 

”Helsingin Oopperakesä on riemastuttavinta sitten siivutetun paahtoleivän keksimisen. Mutta miten päästä eroon mielikuvista ja väitteistä, joiden mukaan ooppera on elitistinen, yläluokkainen, snobistinen juttu? Siihen tarjoaa parhaan vastauksen Helsingin Oopperakesä, joka muistuttaa, että ooppera on taiteenlajina monimuotoinen: se yhdistää uuden ja vanhan, suuren ja pienen, ylittää vaikea- ja helppotajuisuuden rajat, eikä sen parissa tarvitse lainkaan jäykistellä – ja silti se tarjoaa mitä kutkuttavimpia taiteellisia impulsseja ja ärsykkeitä.” 
– Säveltäjä Osmo Tapio Räihälä


OHJELMISTO 2023:

Anne Frank & Eva Braun -monologioopperat
Esitykset: to 17.8. klo 19 & la 19.8. klo 19
Tuotanto: Greta Tuotanto

Det här är ögonblicket -kamariooppera
Esitykset: pe 18.8. klo 19 & la 19.8. klo 16
Tuotanto: työryhmä

Keinulauta! -lastenooppera
Esitykset: la 19.8. klo 13 & su 20.8. klo 13
Tuotanto: KLAPS klassista lapsille ry

24 TUNTIA 48 MINUUTISSA -kamariooppera
Esitys: su 20.8. klo 16
Tuotanto:  MorrowSound & Greta Tuotanto

ORLANDO -kamariooppera
Esitykset: to 24.8. klo 19 & su 27.8. klo 14
Tuotanto: työryhmä

G. Bizet: Carmen Suviyössä -ooppera
Esitykset: pe 25.8. klo 19 & la 26.8. klo 19
Tuotanto: Oopperayhdistys Operaatio! ry

Laura Maddalena -musiikkidraama
Esitys: la 26.8. klo 14
Tuotanto: työryhmä

S. Lindgren: In transit -ooppera
Esitykset: to 31.8. klo 19, la 2.9. klo 14 & su 3.9. klo 16
Tuotanto: Opera BOX & KammarOperaKompaniet

NoitaNaisia -musikaaliooppera
Esitys: pe 1.9. klo 19
Tuotanto: työryhmä
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Greta Tuotanto Oy / Greta Productions on Reetta Ristimäen vuonna 2016 perustama taiteellinen tuotantotoimisto, joka ideoi ja toteuttaa mm. musiikkiteatteri- ja oopperaesityksiä.

Greta Tuotanto keskittyy tuotannoissaan erityisesti historiaa luotaaviin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin sekä immersiivisiin, katsojan kokonaisvaltaisesti esitykseen upottaviin esityksiin. Pääosin esitykset ovat musiikkiteatteriesityksiä tai oopperaa. Greta Tuotannolla ei ole vakituista esitystilaa, vaan esityksiä suunnitellaan ja toteutetaan paitsi teatteri- ja kulttuuritiloissa, myös muissa tiloissa, kuten museoissa, ravintolaympäristöissä ja historiallisesti autenttisissa tapahtumapaikoissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Greta Tuotanto Oy

Rohkea ja koskettava oopperapari asettaa rinnakkain Anne Frankin ja Eva Braunin kohtalot10.8.2023 15:17:22 EEST | Tiedote

Kaksi nuorta naista maailmansodan ja kansallissosialismin jaloissa – mitä yhteistä on Bergen-Belsenin keskitysleirillä kuolleella Anne Frankilla ja filmitähden urasta haaveilevalla Eva Braunilla? Greta Tuotannon syvästi koskettava mutta myös rohkea ja hulvaton kahden monologioopperan yhteisilta asettaa rinnakkain kohtalokkaana ajanjaksona sodan jaloissa eläneiden Anne Frankin ja Eva Braunin. Teospari saa uusintaensi-illan 17.8. Helsingin oopperakesä -festivaalilla Aleksanterin teatterissa.

Rohkea ja koskettava oopperapari asettaa rinnakkain Anne Frankin ja Eva Braunin20.6.2023 13:50:08 EEST | Tiedote

Kaksi nuorta naista maailmansodan ja kansallissosialismin jaloissa – mitä yhteistä on Bergen-Belsenin keskitysleirillä kuolleella Anne Frankilla ja filmitähden urasta haaveilevalla Eva Braunilla? Greta Tuotannon syvästi koskettava mutta myös rohkea ja hulvaton kahden monologioopperan yhteisilta asettaa rinnakkain kohtalokkaana ajanjaksona sodan jaloissa eläneiden Anne Frankin ja Eva Braunin. Teospari saa uusintaensi-illan 17.8. Helsingin oopperakesä -festivaalilla Aleksanterin teatterissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme