Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Mannerheimin Lastensuojeluliiton liittokokous: Lapsivaikutukset on arvioitava kaikessa lapsiin vaikuttavassa päätöksenteossa

Jaa
Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) liittokokous muistuttaa, että lapsivaikutusten arvioinnin on oltava säännönmukainen osa julkisen hallinnon toimintaa. Lapsivaikutusten arviointia edellyttää lapsen edun ensisijaisuuden periaate.
MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa esitteli MLL:n kolmivuotissuunnitelmaa Lahden Sibelius-talolla. Kuva: Samuli Miettinen
MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa esitteli MLL:n kolmivuotissuunnitelmaa Lahden Sibelius-talolla. Kuva: Samuli Miettinen

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti julkisen vallan - valtion, kuntien ja hyvinvointialueiden - on otettava lapsen etu huomioon ensisijaisena harkintaperusteena kaikessa lapsiin vaikuttavassa päätöksenteossa. Lapsen etu saa sisältönsä lapsen oikeuksista ja tarpeista. Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaissa kunnan ja hyvinvointialueen edellytetään otettava päätöksenteossaan huomioon päätöstensä arvioidut vaikutukset ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen väestöryhmittäin, mikä tarkoittaa velvoitetta arvioida ja ottaa huomioon lapsivaikutukset. Lapsivaikutusten arvioinnissa tarkastellaan kokonaisvaltaisesti päätöksen vaikutuksia lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiin ja oikeuksien toteutumiseen.

Hyvä ja monipuolinen vaikutusten arviointi ei vielä ole itsestäänselvyys. Lapsivaikutukset jäävät edelleen monissa tilanteissa pintapuoliselle huomiolle lyhytaikaisten taloudellisten vaikutusten saadessa pääasiallisen huomion. Jos päätöksenteko perustuu kapeaan ja yksipuoliseen tietoon, voi merkittäviä tekijöitä jäädä huomioimatta. Tällöin vaikutukset voivat olla sekä hyvinvoinnin että julkisen talouden kannalta kielteisiä. Esimerkiksi leikkaus palveluihin tai toimeentuloetuuksiin, jolla tänään saadaan yhden euron säästö, voikin olla huomisen 10 euron tai 50 euron meno. Koska hyvinvoinnin perusta rakentuu lapsuudessa ja nuoruudessa, tämä koskee erityisesti lapsiin, nuoriin ja perheisiin kohdistuvia julkisen talouden leikkauksia.

MLL korostaa, että julkisen hallinnon päätöksenteossa tulee hyödyntää lapsilta, nuorilta ja perheiltä kerättyä tietoa. Tämä koskee myös vaikutusten arviointia ja toiminnan vaikuttavuuden kehittämistä. Lapsilla, nuorilla ja perheillä on paljon tietoa esimerkiksi julkisten palvelujen toimivuudesta ja vaikuttavuudesta. Tätä tietoa ei saada käyttöön muutoin kuin kuulemalla lapsia, nuoria ja perheitä. Kuulemiselle tulee olla rakenteet niin valtion, kuntien kuin hyvinvointialueiden hallinnossa. Kerättyä tietoa tulee hyödyntää päätöksenteossa ja palvelujen kehittämisessä.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta ei selviydy haasteistaan ilman järjestöjä ja niiden toimintaa

MLL muistuttaa kansalaisjärjestöjen toimintaedellytysten turvaamisen merkityksestä koko yhteiskunnalle. Järjestöt organisoivat vapaaehtois- ja vertaistoimintaa, tuottavat ihmislähtöisiä palveluita sekä vaikuttavat yhteisöihin ja yhteiskuntaan. Järjestöt ovat tärkeitä kumppaneita niin valtiolle, hyvinvointialueille kuin kunnille. Kansalaisjärjestöjen avustukset on turvattava pitkäjänteisellä ja ennakoivalla tavalla, jotta järjestöt voivat pitkäjänteisesti tukea ihmisten hyvinvointia ja osallisuutta.

Julkisen hallinnon ja järjestöjen yhteistyö ja kumppanuus on varmistettava. Hyvinvointialueiden ja kuntien lapsiperhepalvelut tulee koota lapsi- ja perhelähtöisesti perhekeskusverkostoon. Perhekeskus yhteensovittaa hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntien sivistyspalvelut sekä kolmannen sektorin toiminnot. Esimerkiksi MLL:n avoimet kohtaamispaikat, vertaistoiminta ja tukihenkilötoiminta ovat osa perhekeskusverkoston toimintaa.

Koko lapsuuden kattava lapsiperheneuvola parantaisi puutteellista ja sirpaleista tukea

MLL korostaa, että vanhemmuus ei ole yksilösuoritus, vaan vanhemmat tarvitsevat ja ovat aina tarvinneet perheen ulkopuolista apua ja tukea. Riittävällä vanhempien tuella on olennainen merkitys lasten terveydelle, hyvinvoinnille ja kehitykselle.

Perheiden avun saaminen takkuaa usein tilanteissa, jossa on vähänkin suurempaa tuen tarvetta. Palvelut ovat pirstaleisia ja eriytyneet omiin lokeroihinsa. Peruspalvelujen piirissä ei kyetä vastaamaan tuen tarpeisiin ja erityispalveluihin pääsy kestää. Apua tarvitsevaa perhettä lähetetään paikasta toiseen eikä missään ole mahdollisuutta pysähtyä perheen kokonaisvaltaiseen auttamiseen. Peruspalvelujen riittämättömyys ja varhaisen tuen puute ovat lisänneet erityispalvelujen, kuten lastensuojelun tarvetta ja kustannuksia. Erityisesti teini-ikäisten lasten perheiden tuki on tällä hetkellä ohutta.

MLL esittää, että perheiden tuen vahvistamiseksi luodaan koko lapsuuden kattava lapsiperheneuvola. Se voitaisiin toteuttaa vahvistamalla äitiys- ja lastenneuvoloita sekä perhe- ja kasvatusneuvoloita ja kokoamalla nämä palvelut hyvinvointialueilla yhteisen johdon alle samaan organisaatioon. Lapsiperheneuvolan universaalit ja moniammatilliset palvelut kattaisivat koko lapsuusajan raskausajasta täysi-ikäistymiseen saakka. Lapsiperheneuvola tekisi tiivistä yhteistyötä opiskeluhuollon, kuten koulu- ja opiskeluterveydenhuollon, muiden sote-palvelujen, varhaiskasvatuksen, koulujen ja oppilaitosten sekä kolmannen sektorin toimijoiden kanssa.

Kannanotto on hyväksytty Mannerheimin Lastensuojeluliiton varsinaisessa liittokokouksessa Lahdessa 11.6.2023.

Lisätietoja:

Milla Kalliomaa, pääsihteeri, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, milla.kalliomaa@mll.fi, puh. 040 838 6778

Esa Iivonen, johtava asiantuntija, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, esa.iivonen@mll.fi; puh. 050 411 1562

Yhteyshenkilöt

Kuvat

MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa esitteli MLL:n kolmivuotissuunnitelmaa Lahden Sibelius-talolla. Kuva: Samuli Miettinen
MLL:n pääsihteeri Milla Kalliomaa esitteli MLL:n kolmivuotissuunnitelmaa Lahden Sibelius-talolla. Kuva: Samuli Miettinen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin kansalaisjärjestö, joka edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia. MLL:n tavoitteena on lapsiystävällinen Suomi.

MLL tuntee perheiden arjen ja tarjoaa eri elämäntilanteissa vertaistukea, monipuolista vapaaehtoistoimintaa sekä osallistumisen ja vaikuttamisen mahdollisuuksia. Suomen suurimpaan lastensuojelujärjestöön kuuluu 73 000 jäsentä, 537 paikallisyhdistystä, 10 piirijärjestöä ja keskusjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

På morsdagen belönas 39 förtjänstfulla mammor med utmärkelsetecken26.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Republikens president har beslutat att överlåta medalj av I klass med guldkors av Finlands Vita Ros' orden åt 39 mammor. Med det värdefulla utmärkelsetecknet uppmärksammas årligen mammor som har utmärkt sig som föredömliga fostrare av barn och unga samt främjat familjelivet och föräldraskapet. Utmärkelsetecknen överlåts vid en riksomfattande morsdagsfest som Mannerheims Barnskyddsförbund ordnar i samarbete med social- och hälsovårdsministeriet i statsrådets festvåning söndag 12.5.2024.

Äitienpäivänä palkitaan 39 ansioitunutta äitiä kunniamerkein26.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Tasavallan presidentti on päättänyt antaa 39 äidille Suomen Valkoisen Ruusun I luokan mitalin kultaristein. Arvokkaalla kunniamerkillä huomioidaan vuosittain äitejä, jotka ovat ansioituneet lasten ja nuorten esimerkillisinä kasvattajina sekä perhe-elämän ja vanhemmuuden edistäjinä. Merkit luovutetaan valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa, jonka Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa valtioneuvoston juhlahuoneistossa su 12.5.2024.

Barn- och ungdomstelefonen - en trygg plats att öva på olika färdigheter på barnets egna villkor21.3.2024 08:28:25 EET | Tiedote

Mannerheims Barnskyddsförbund erbjuder Barn- och ungdomstelefonen som en trygg och konfidentiell tjänst där barn och unga kan utveckla sociala färdigheter och lösa problem på sina egna villkor, med utrymme för både fantasi och humor. Under år 2023 besvarade Barn- och ungdomstelefonen på 1744 kontakter varav 1421 var telefonsamtal och 323 nätbrev. Kontakterna till nätbrevstjänsten ökade med 29 %.

MLL:n vuosiraportti - Lapset ja nuoret kärsivät aikuisten henkisestä väkivallasta21.3.2024 06:30:00 EET | Tiedote

Vuonna 2023 Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimessa, chatissa ja nettikirjepalvelussa sekä Barn- och Ungdomstelefonissa vastattiin yli 20 000 eri-ikäisen lapsen ja nuoren yhteydenottoon. Lähes 20 %:ssa yhteydenottoja puhuttiin mielenterveyden huolista, joiden taustalla vaikuttivat monesti vaikeudet perhesuhteissa sekä kaltoinkohtelun kokemukset. Pelkkä nuorten oireiden hoitoon keskittyvä tuki ei riitä, vaan tukea tarvitsee usein koko perhe.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye