Tutkimus: Ravintola- ja matkailualan työntekijät ovat tyytyväisiä työhönsä
Vaikka majoitus-, ravintola- ja matkailualaa koskeva keskustelu on viime vuosina ollut tummien sävyjen täyttämää, alan työntekijät viihtyvät työssään. Tyytyväisiä ollaan erityisesti työpaikan ilmapiiriin ja siihen, että työyhteisössä voi olla oma itsensä.

Ravintola- ja matkailualan työntekijät pitävät tärkeinä myös asiakaspalvelutyötä ja asiakkaiden ilahduttamista. Näiden lisäksi alan pitovoimaa vahvistavat monipuoliset tehtävät ja mielekkääksi koettu työ.
Tiedot käyvät ilmi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tekemästä tutkimuksesta, johon vastasi yli tuhat majoitus-, ravintola- ja matkailualalla työskentelevää. Vastaajien joukossa oli johdon edustajia, esihenkilöitä ja työntekijöitä. Tutkimuksen toteutti Tutkimustoimisto Vastakaiku.
- Tutkimukseen vastanneista 59 prosenttia sanoo todennäköisesti työskentelevänsä alalla vielä kolmen vuoden kuluttua. Tämä on alan tulevaisuuden kannalta erittäin ilahduttavaa, toteaa Haaga-Helian projektiasiantuntija Riitta Räisänen.
Palkkaus, työajat ja alan yleinen epävarmuus mietityttävät
Majoitus-, ravintola- ja matkailualalla työajat ovat tyypillisesti epäsäännölliset. Kaipuu säännöllisten työaikojen pariin onkin yksi syy hakeutua alalta pois. Toisaalta epäsäännöllisyys tarkoittaa joillekin myös joustavuutta ja parempaa mahdollisuutta yhdistää työ- ja vapaa-aika.
Myös koronavuosien tuoma epävarmuus työpaikan pysyvyydestä ja tyytymättömyys alan palkkatasoon ovat saaneet jotkut harkitsemaan siirtymistä toiselle alalle.
- Haluamme yrityksenä olla mukana edistämässä avointa palkkakeskustelua. Valitettavasti ala koetaan edelleen matalapalkka-alaksi, jolla ei tarvitse korkeaa koulutusta tai osaamista, vaikka ala on merkittävä työllistäjä ja tarjoaa monipuolisia työtehtäviä, toteaa W-Restaurantsin ravintolatoimenjohtaja Jani Pesonen.
Alalla riittää pitovoimaa
Majoitus-, ravintola- ja matkailualan näkymät ovat tutkimuksen valossa varsin valoisat. Työntekijät ovat tyytyväisiä, eivätkä viime vuosien koettelemukset ole saaneet suurta irtisanoutumisaaltoa liikkeelle.
- Näyttää siltä, että alan pitovoima on odotettua paremmassa kunnossa, mikä antaa hyvän perustan vetovoiman lisäämiselle. Tutkimuksessa alan vaikuttajat toivat esille, että alalla tarvitaan uudenlaisia yhteistyömuotoja ja konkreettisia toimia, jotta alan hyviä puolia saadaan tuotua paremmin esille ja lisättyä alan houkuttavuutta potentiaalisten työntekijöiden suuntaan, sanoo Vastakaiun strateginen tutkimuskonsultti Panu Erola.
Tutkimus on osa Veto- ja pitovoimaa majoitus-, ravintola- ja matkailualalle -hanketta, jonka on rahoittanut JOTPA – Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Riitta Räisänen
Puh:+358503651815riitta.raisanen@haaga-helia.fiPetteri Ohtonen
Puh:040 8268183petteri.ohtonen@haaga-helia.fiAri NevalainenViestintäpäällikkö
Puh:040 4887 008ari.nevalainen@haaga-helia.fiLiitteet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Mediakutsu: AMK-päivät käyntiin 7.5.5.5.2025 08:04:18 EEST | Tiedote
Ammattikorkeakoulujen vaikuttavin vuosittainen tapahtuma käynnistyy keskiviikkona 7.5.2025. Helsingin Messukeskuksessa esiintyvät mm. tasavallan presidentti Alexander Stubb, tiede- ja kulttuuriministeri Mari-Leena Talvitie ja OKM:n ylijohtaja Sirkku Linna.
Opiskelijoiden avoin kirje johti muutokseen: useat mediat ottaneet aikaleiman käyttöön sosiaalisessa mediassa2.5.2025 11:06:48 EEST | Tiedote
Aikaleima kertoo uutisvideon alkuperäisen julkaisupäivän, ja sen tarkoitus on vahvistaa uutisten läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta nopeasti muuttuvassa someympäristössä.
Kouluttautuminen kiinnostaa sekä nuoria että aikuisia – Haaga-Helia tunnetuin ammattikorkeakoulu29.4.2025 09:15:00 EEST | Tiedote
Taloustutkimuksen bränditutkimus selvitti korkeakoulujen kiinnostavuutta ja tunnettuutta. Tutkimus valottaa yli 5000 suomalaisen suomalaisten koulutukseen liittyviä ajatuksia.
Journalismin sokea piste paljastuu TikTokissa – opiskelijat vaativat aikaleimaa uutisvideoihin28.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi nuori seuraa uutisia pääosin TikTokista, jossa julkaistuista uutisvideoista puuttuu yksi keskeinen asia: julkaisuaika. Ilman julkaisuaikaa vanhat uutiset voivat levitä yhä uudelleen, näyttää tuoreilta ja näin vääristää todellisuutta.
Haaga-Helia rakentaa tulevaisuuttaan – vuoden 2024 tärkeimmät luvut ja avaukset24.4.2025 09:51:08 EEST | Tiedote
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun vuoden 2024 vuosikertomus on julkaistu. Korkeakoulu panosti erityisesti laadukkaaseen koulutukseen ja tutkimukseen, kansainvälisyyteen sekä jatkuvaan oppimiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme